Spring hovednavigationen over
Tilbage

Hvem skal have Advokatrådets Journalistpris 2023?

Det er nu muligt at indstille kandidater til Advokatrådets Journalistpris 2023, der uddeles i november. Ud over hæderen følger 20.000 kroner med prisen til en journalist, der har sat en dagsorden inden for retspolitik eller en væsentlig juridisk problemstilling.

Advokatrådets Journalistpris

Kender du en journalist, som i artikler, indslag eller gennem sit journalistiske virke har sat en dagsorden med journalistik om retssikkerhed, retspolitik eller væsentlige juridiske problemstillinger, så er der nu åbent for at nominere kandidater til Advokatrådets Journalistpris 2023. Advokatrådet uddeler journalistprisen for syvende gang i 2023 med støtte fra Dreyers Fond.

”Med prisen vil vi gerne anerkende en journalists indsats, som på den ene eller anden måde har haft betydning for retssikkerheden eller for den retspolitiske debat. I årets løb har vi flere gange set, hvor vigtig en rolle medierne spiller i forhold til at sætte retssikkerhed på dagsordenen, og det vil vi i Advokatrådet gerne støtte op om,” siger Martin Lavesen, formand for Advokatrådet.

Fristen for at nominere kandidater til årets pris er 29. september.

Det er ikke et krav, at de artikler eller indslag, som journalisten står bag, skal have advokater, domstolene eller retsvæsnet som tema, da Advokatrådet fortolker retssikkerhed i bred forstand. Det betyder, at den journalistiske produktion også kan omhandle emner som systemfejl hos myndigheder eller skrantende retssikkerhed for virksomheder eller en særlig gruppe borgere i samfundet.

Sidste år modtog Ole Hall, journalist fra DR, Advokatrådets Journalistpris for sin afdækning af forsikringsselskabers ulovlige forskelsbehandling af gravide og nybagte mødre.

Advokatrådet tog initiativ til journalistprisen i 2011 for at fremme en kvalificeret formidling af retsvæsen og retspolitik. Ud over det vigtigste kriterium, som er, at den journalistiske produktion har retssikkerhed eller retspolitiske forhold som et direkte eller underliggende tema, lægger Advokatrådet ved uddelingen af prisen vægt på:

  • Oplysningsgraden: Bidrager produktionen til generelt at højne borgernes viden om retspolitik eller retssikkerhed?
  • Opmærksomhed: Formår produktionen af sætte emnet på dagsordenen og åbne borgernes øjne?

Alle har mulighed for at nominere kandidater til prisen, herunder også advokater, medier og journalisterne selv. Advokatrådet kan også på eget initiativ nominere kandidater til prisen.

Læs mere om journalistprisen, og hvordan man nominerer kandidater, her.

Tidligere modtagere af Advokatrådets Journalistpris

  • Ole Hall, journalist, DR (2022)
  • Lone Andersen, journalist, Finans (2019)
  • Frank Hvilsom, journalist, Politiken (2017)
  • Niels Northroup, journalist, Ritzau (2015)
  • Bo Maltesen, journalist, Politiken (2013)
  • Astrid Fischer, journalist, DR Orientering (2011)