Spring hovednavigationen over
Tilbage

Konservative støtter ønske om at beskytte advokater

Konservative har meldt ud, at de støtter op om Advokatsamfundet m.fl.’s ønske om en beskyttelse af forsvars- og familieretsadvokater, så de også omfattes af straffelovens paragraf 119 og derved opnår samme beskyttelse, som offentlig ansatte som eksempelvis anklagere og dommere.

Selvom justitsminister Peter Hummelgaard (S) har afvist at ændre reglerne, så beskikkede advokater i straffe- eller familieretssager omfattes af den særlige beskyttelse i paragraf 119, er der nu andre politiske kræfter, der bakker op om en ændring af lovgivningen.

De konservative er således gået ind i kampen for at få ændret reglerne.

”Tænk, hvis vi ender der, hvor der ikke er nogen, der har lyst til at være forsvars- eller familieretsadvokater. Så får retssamfundet et problem,” siger retsordfører for Konservative Mai Mercado til AdvokatWatch.

Konservative ønsker derfor, at advokater indenfor familie- og strafferet også kommer ind under paragraffen, der giver særlig beskyttelse mod chikane, trusler og vold, og som på nuværende tidspunkt inkluderer offentligt ansatte, som for eksempel dommere, fængselsbetjente og anklagere.

Baggrunden er, at trusler er blevet en problematisk del af hverdagen for mange advokater, og derfor har Advokatsamfundet, Foreningen af Forsvarsadvokater, Danske Advokater m.fl gennem en længere periode arbejdet for, at advokater ligestilles med eksempelvis anklagere og dommere i retssager.

”Det er ikke tilfredsstillende, og advokater skal ikke acceptere trusler og chikane som en del af jobbet. I Advokatsamfundet kommer der også fortsat løbende henvendelser fra advokater, som oplever grove trusler eller chikane. Problemstillingen er derfor fortsat meget aktuel, og der er behov for løsninger. Advokater er – qua deres rolle og funktion - mindst lige så eksponeret over for trusler og chikane, og det er oplagt, at advokater bør have samme beskyttelse som de andre i offentlig tjeneste,” har Karoline Normann, forperson for Advokatrådets strafferetsudvalg tidligere udtalt.

Mai Mercado understreger overfor Advokatwatch, at forslaget fra Konservative er afgrænset til at gælde beskikkede advokater i familie- eller strafferetssager for at imødekomme bekymringen fra Justitsministeriet om, at det vil være svært at afgrænse, hvem paragraffen bør omfatte, hvis man først åbner for advokaterne.

Advokatsamfundets tilbud til advokater udsat for trusler

Hvis du som advokat er udsat for trusler eller chikane, kan du gennem Advokatsamfundet få gratis og anonym hjælp hos Falck Healthcare. Tilbuddet inkluderer akut krisehjælp over telefonen og et samtaleforløb. Falck Healthcare kan kontaktes hele døgnet på telefon: 7010 2012.

Hvis du har brug for telefonisk rådgivning og sparring fra Advokatsamfundet i forhold til, hvordan du skal håndtere situationen, kan du kontakte Advokatsamfundet på telefon: 3396 9798.

Selvom du som advokat vurderer, at du ikke har behov for vejledning eller psykologbistand, opfordres du til at henvende dig til Advokatsamfundet, så din oplevelse kan blive registreret i anonymiseret form, og Advokatsamfundet kan få et reelt billede af omfanget af trusler og chikane mod advokater.