Spring hovednavigationen over

Advokaten 4 2021 Hvis du modtager et påbud fra Advokatrådet

Publiceret: 19. november 2021

Søren Dragsbæk Holm, juridisk konsulent i Advokatsamfundet

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

Krav om oplysninger eller dokumentation og påbud er nogle af de tilsynsredskaber, som Advokatrådet har i værktøjskassen for at sikre, at Advokatrådet kan udføre sit tilsyn eller for, at en advokat retter op på tilsidesættelse af en advokatpligt. Der er ikke tale om en disciplinær sanktion, men det vil til gengæld være en tilsidesættelse af god advokatskik ikke at efterkomme Advokatrådets krav om oplysninger og ikke at efterleve et lovmæssigt påbud meddelt af Advokatrådet.

Advokater er underlagt Advokatrådets tilsyn og er forpligtede til at fremlægge alle de dokumenter, der er nødvendige for, at rådet kan gennemføre et tilstrækkeligt og effektivt tilsyn. Advokatrådet vil som udgangspunkt fastsætte en frist til at udlevere eller eftersende den efterspurgte dokumentation.

Hvis den tilsynsførende på et tilsyn konstaterer et forhold, der ikke er i overensstemmelse med advokatpligterne, for eksempel fordi der ikke er den fornødne dokumentation, vil advokaten typisk blive meddelt et påbud til at rette op på forholdet eller til at eftersende det materiale, der ikke er blevet fremlagt på Advokatrådets anmodning.

Det anses som en tilsidesættelse af god advokatskik at undlade at give adgang til oplysninger, som Advokatrådet anmoder om at få udleveret.

Advokatrådet ser desværre for ofte, at frister for at udlevere eller eftersende oplysninger til brug for Advokatrådets tilsyn ikke bliver overholdt, med den konsekvens, at sagen ender i Advokatnævnet.

Påbud efter hvidvaskloven 

I nogle tilfælde er der en specifik hjemmel for Advokatrådet til at udstede et påbud om, at advokaten skal rette op på et mangelfuldt forhold. Det er for eksempel tilfældet i hvidvaskloven og i reglerne om obligatorisk efteruddannelse, hvor Advokatrådet kan meddele advokaten et påbud om at indhente manglende lektioner.

Siden 1. januar 2021 har det skullet offentliggøres på Advokatsamfundets hjemmeside, når en advokat bliver meddelt et påbud for forhold, der vedrører overtrædelser af hvidvaskloven. Det følger af en lovændring.

Advokaten får i første omgang en henstilling, hvis Advokatrådet for eksempel konstaterer, at forretningsgange eller risikovurderinger er utilstrækkelige. Er der ikke rettet op efter henstillingen, kan advokaten risikere at modtage et påbud, som bliver offentliggjort på hjemmesiden.

Hvis et krav ikke overholdes

Når Advokatrådet kræver, at advokaten meddeler Advokatrådet oplysninger, og advokaten undlader dette, foreligger der en tilsidesættelse af god advokatskik. Det samme gælder, når advokaten bliver meddelt et påbud af Advokatrådet. Det følger af Advokatnævnets praksis, at det er en selvstændig overtrædelse af god advokatskik, hvis man som advokat undlader at efterkomme et påbud.

Det vil også være en tilsidesættelse af god advokatskik, hvis man efterkommer påbuddet, men ikke gør dette rettidigt inden for fristen eller ikke dokumenterer dette over for Advokatrådet inden for den udmeldte frist.

Et meddelt påbud udelukker ikke, at advokaten indbringes for Advokatnævnet for ikke at have overholdt de materielle regler, da påbud ikke er en sanktion, men et tilsynsredskab.