Spring hovednavigationen over
Tilbage

Velkommen og tillykke til Mattias Tesfaye

I den forgangne uge blev der skiftet ud på justitsminister-posten. Ud af ministeriet trådte Nick Hækkerup og ind som ny justitsminister kom Mattias Tesfaye. Fra Advokatrådets side ønsker vi Mattias Tesfaye tillykke med ministerposten, og vi ser frem til samarbejdet om de centrale opgaver med at beskytte vores retssikkerhed og advokaters uafhængighed.

Fra politisk hold har der de seneste år været et stærkt hensyn til retsfølelsen. Vi håber, at den nye minister også vil have et stærkt fokus på retssikkerheden. Hensynet til borgerne og til beskyttelse af vores rettigheder skal vægte tungt og må ikke indskrænkes.

Ifølge flere rundspørger, som Advokatsamfundet har lavet de senere år, opfatter advokatstanden generelt retssikkerheden som god, men det er også tydeligt, at der er pres på retssikkerheden i disse år og at den visse steder ligefrem er gået tilbage. Det gælder ikke kun i de situationer, hvor borgerne er under anklage og skal i retten, men også i forhold til lovarbejdet, vores politiske processer og når borgerne møder myndighederne og forvaltningen.

Vi har i Advokatrådet nedsat et grundrettighedsudvalg tidligere i år. Udvalget skal behandle større, tværgående retslige emner inden for menneskerettigheder, forvaltningsret og statsret, hvor borgernes grundrettigheder kan blive svækket. Vi håber, at ministeren vil være med til at passe rigtig godt på borgernes grundlæggende rettigheder – det er der behov for i disse år.

En opgave, der ikke kan ligge længe, er ventetiderne ved domstolene. Der er ganske vist forskel på ventetiderne rundt om i landet, men generelt er det et stort problem, for alle involverede, at de skal se måneder og nogle gange år gå før der kommer en afgørelse i sagerne. Derfor er det glædeligt, hvis ministeren vil stille sig i spidsen for politiske drøftelser om dette. Flerårsaftalen for domstolene handler naturligvis om økonomi, men vi er nået til et sted, hvor vi ikke kun skal kigge på penge – det handler også om at se på, om vi kan tilrettelægge sagsgange bedre, og om der kan være andre forslag og ideer, der vil korte vejen gennem systemet. Vi er nødt til at være åbne for nye løsninger.

Endelig kunne vi ønske, at der bliver sat fart på de arbejdsgrupper og udvalg, som skal følge op på dels initiativerne fra Konkurrencerådets rapport, som Nick Hækkerup ville arbejde videre med, og dels på arbejdsgruppen, der ser på retshjælp og fri proces.

Det centrale i de arbejdsgrupper er, at det skal være lettere at få adgang til domstolene, nemmere at forstå retshjælpssystemet og at vi får set på, hvordan borgernes adgang og oplysninger om advokater bliver lettere. Det vil højne retssikkerheden, og vi ser frem til samarbejdet med den nye minister om disse og andre dagsordener.