Spring hovednavigationen over
Tilbage

Moms af advokaters bistand med aftaler om aktieoverdragelser – tredje gang var ikke lykkens gang

Skatterådet fastslår for tredje gang inden for to år, at en advokatvirksomheds deltagelse i forhandlinger vedrørende vilkårene i aftaler om aktieoverdragelser ikke er omfattet af momsfritagelsen for finansielle transaktioner.

Skatterådet i et bindende svar fra (SKM2022.69.SR) på ny taget stilling til kravene til momsfritagelse vedrørende forhandlinger i forbindelse med værdipapirer, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 11, litra e. Det er det tredje bindende svar om emnet. I de to tidligere fra 2020 (SKM2020.409.SR og SKM2020.415.SR) var begrebet ”forhandlinger” ikke tilstrækkeligt klart defineret, men med dette bindende svar er det fastlagt, at forhandlinger kun skal forstås som formidling af værdipapirer.

I den nye afgørelse er forholdet nu godt begrundet. Skatterådet nævner i afgørelsen dele af det nu ophævede TSS-cirkulære på området, 2003-29, som ikke indgår i Skatteforvaltningens Juridiske vejledning. I bilag 1, afsnit 6.2, til cirkulæret er bl.a. nævnt, at ”advokaters ydelser i forbindelse med overdragelse af aktier kan … kun anses for at være omfattet af fritagelsen, hvis advokaten efter en konkret vurdering kan anses for formidler af momsfrie transaktioner vedrørende værdipapirer.”

Skatterådet konkluderer konkret i afgørelsen, at ”ud fra de fremlagte oplysninger… (kan) Spørger (advokatvirksomheden) ikke anses for at have formidlet salget af selskaberne. Det er således ikke Spørgers ydelser, der har ført til salget af selskaberne.”