Spring hovednavigationen over
Tilbage

De internationale dagsordener slår hårdere igennem – og kan ramme danske advokaters dagligdag

Advokatrådets internationale udvalg bliver styrket med fire nye medlemmer, og skal forfølge en ny strategi, hvor udvalget i højere grad skal spotte og påvirke de internationale initiativer, der kan påvirke de danske advokaters arbejde. Samtidig vil udvalget stå op for retssikkerheden i Europa, som flere steder er under pres.

Gennem de senere år har både bløde og hårde regler flydt i en til stadighed voksende strøm fra Bruxelles, Geneve, New York og andre internationale arenaer og ramt ind i danske advokaters hverdag. Det er erfaringerne fra Advokatrådets internationale udvalg (IU), der har konstateret, at der er behov for at opprioritere arbejdet med at gennemskue og danne sig overblik over de mange initiativer.

Derfor har udvalget i april sagt goddag til fire nye medlemmer (Læs artiklen Mød fire nye medlemmer af internationalt udvalg) og sat kurs efter en ny strategi.

”Vi har gennem en længere periode konstateret, at de internationale dagsordener og initiativer, der ultimativt kan påvirke advokaters dagligdag samt Advokatsamfundets opgaver, bliver flere og flere. Initiativerne kommer fra flere og flere vinkler internationalt – og der er et klart behov for, at forstå og påvirke initiativer på et tidligt tidspunkt. Har vi ikke overblikket, kan væsentlige initiativer blive overset,” forklarer udvalgets formand, Randi Bach Poulsen, advokat i Bech Bruun.

Missionen har således været at sammensætte et udvalg der kan skabe de bedste muligheder for øget indflydelse, hvor der er eller måtte blive behov. Det er målet, at dette skal ske dels gennem en virkelig aktiv og engageret deltagelse fra IUs medlemmer og en politisk platform der løbende koordineres med Advokatrådet. Udvalget er således blevet besat med personer der spænder bredt rent fagligt, men som alle har international erfaring, og som har forståelse for, at denne type arbejde kræver et længere, sejt træk.

Store og små bolde

En af kerneopgaverne for IU bliver at sortere i, hvad der er væsentlige internationale forhold af aktuel eller kommende betydning for advokaterne – og formidle denne viden til Advokatsamfundets medlemmer.

”Trods alt er der mange initiativer, der har mindre betydning og hvor vi i mindre omfang behøver at søge at gøre vores indflydelse gældende. Men der er også eksempler på det modsatte, hvor blandt andet AML-regler omkring hvidvask har stor betydning, både for den enkelte advokat men også i forhold til tilsynet, og den dagsorden fylder stadig enormt meget,” siger Randi Bach Poulsen.

IU har defineret advokatregulering, skat, hvidvask, konkurrenceret og digitalisering (AI), som de væsentligste fokusområder i den kommende periode. Fælles for emnerne er, at der er et stort politisk fokus og mange europæiske lovgivningsinitiativer. Udvalget ser primært mod EU og Bruxelles, hvor samarbejdet i den fælleseuropæiske advokatorganisation CCBE bliver vigtig. Derudover har udvalget en ambition om, at det nordiske samarbejde skal øges og formaliseres. Sigtet med dette er – udover muligheden for en mere tung nordisk indflydelse – også med tiden at kunne optimere ressourcerne på det internationale område, så Finland, Norge, Sverige, Island og Danmark ikke alle sidder og dækker det samme, men i stedet kan fordele arbejdet mellem sig.

”I den seneste rådsperiode har IU opnået gode resultater blandt andet gennem et fokuseret og koordineret samarbejde med vores gode internationale relationer. Dem vil vi gerne bygge videre på, og forsøge at få et endnu tættere forhold til de nordiske lande. Vi tror, vi kan opnå større indflydelse samlet, end hvis vi arbejder hver for sig. Såvel i CCBE som IBA har hvert medlem et maksimalt antal stemmer, så her giver øget samarbejde os meget håndgribeligt en større chance for at blive hørt og påvirke tingene,” siger Randi Bach Poulsen.

Europæisk retssikkerhed er et fælles ansvar

En anden mærkesag for udvalget bliver at være med til at holde retssikkerheden i Europa i god form.

”Som advokat i et retssamfund mener jeg også, at vi har et fælles ansvar for at vogte om retssikkerheden. Vel at mærke ikke kun retssikkerhed i Danmark, men i hele Europa, hvor denne er under stadig stigende pres – for eksempel i Ungarn, Polen og Tyrkiet,” siger Randi Bach Poulsen og uddyber:

”Der er umiddelbart ikke nogen overhængende fare for, at Danmark retssikkerhedsmæssigt set er på vej ned af samme sliske som de lande, men når institutionerne i visse lande i Europa er under pres, bør vi også i nabolande være ekstra opmærksom på at arbejde for retssikkerhed, ytringsfrihed og grundlæggende demokratiske principper – og tage ansvar i fællesskab. Den bedste måde at sikre en solid og bred grad af europæisk retssikkerhed, er via indflydelse på EU-lovgivningen, hvor vi skal gå gennem CCBE, som er advokatsamfundenes dør ind til indflydelsen.”

Se udvalgets sammensætning og Kommissorium her