Advokaten 3 PRO BONO Karen-Marie Hovmøller

Print Print
16-04-2018

PRO BONO

Jeg vil vise børn, at de har alle muligheder

Mange børn vokser op i belastede familier og tror ikke, at de kan blive til andet end ingenting. Men det er selvfølgelig forkert, og det skal de vide. Sådan siger advokat Karen-Marie Hovmøller, som er bestyrelsesformand i Gestus Nord og arbejder pro bono for at hjælpe trængte, nordjyske børnefamilier.

Af Tine Østergård

Foto: Kaare Viemose

Børn skal vide, at de kan gå hele vejen. At de kan blive til det, de gerne vil være – også selvom de kommer fra økonomisk dårlige vilkår. Nogle børn vokser op i familier, som mangler alt det, vi andre tager for givet, og det er ikke fair. Hverken for forældrene eller børnene. Derfor handler pro bono-arbejdet for mig om at skabe en bedre hverdag for økonomisk trængte familier og om at hjælpe børnene med at bryde den sociale arv. Jeg er selv vokset op i en velfungerende familie, hvor vi tog hånd om andre, og den tradition har jeg ført videre – både til mig selv og mine døtre.

Jeg er bestyrelsesformand i Gestus Nord, som er en velgørende forening, der hjælper trængte børnefamilier i Nordjylland. Vi giver en håndsrækning i form af blandt andet lektiehjælp, konfirmationshjælp, oplevelser for børn, herunder sommerlejr, julehjælp, økonomisk vejledning og ikke mindst juridisk rådgivning – det kan være om hvad som helst, eksempelvis lejeretlige udfordringer eller gældsudfordringer, men det kan også være familier, som er ved at gå i opløsning, fordi myndighederne vil tvangsfjerne børnene. Eller familier, som pludselig er hjemløse, fordi deres hus er brændt ned, og hvad gør man så? Mange af sagerne er så store og komplekse, at vi ikke kan løse dem i løbet af en times rådgivning, men vi kan guide familierne i den rigtige retning. Allervigtigst er det, at vi hjælper dem til selvhjælp og sikrer, at de kommer videre i systemet. Det samme gælder børnene, som skal tro på en bedre fremtid.

Min rolle er først og fremmest at være bestyrelsesformand. Jeg prøver at sørge for, at det, vi har besluttet, også bliver udført i praksis, og at sikre, at der er styr på økonomien. Det er her, min baggrund som advokat og partner i et advokatfirma kommer til sin ret, for jeg er vant til at drive en virksomhed, og jeg er vant til at tage beslutninger og eksekvere dem. Det samme gælder den øvrige bestyrelse, som har skabt deres egne virksomheder, og det, vi er gode til, er at få idéer og skaffe penge til vores projekter. Jeg er i samarbejde med bestyrelsen og nogle meget engagerede frivillige tovholder på det hele og forsøger at bevare overblikket. Derudover har jeg lavet organisationens vedtægter, og jeg har – i de tre år jeg har været med i Gestus Nord – givet juridisk rådgivning til en del familier. Det er meget tilfredsstillende at kunne hjælpe familier, som ellers ikke har midler til at kunne købe sig til hjælpen, og familier som mest af alt har brug for at blive mødt i øjenhøjde og taget ved hånden.

Jeg elsker at se lyset i øjnene på børnene, når deres familier bliver hjulpet til en bedre situation, eller når børnene får en særlig oplevelse. Forestil dig en familie, som ikke ville kunne få and og flæskesteg til jul, og hvor der ikke er plads til at købe julegaver til børnene. Pludselig får de julehjælp og kan slæbe and og kartofler hjem – jeg har aldrig set nogen blive så glade for noget, som vi andre tager for givet. Vi har også mange arrangementer, hvor børnene møder voksne med flere ressourcer og ser, hvad man også kan blive til. Hvis man vokser op i et belastet miljø, kan det være svært at bryde ud af rammerne, men her skal og kan vi andre træde til og hjælpe. Det ligger også i advokatgerningen at gøre noget for andre. Vi er vant til at løfte byrderne fra folks skuldre, og det er det, der gør jobbet som advokat og pro bono-arbejdet i Gestus Nord meningsfyldt for mig.

Det er fantastisk at være kommet til et sted i livet, hvor jeg har tid og mulighed for at hjælpe andre med sværere kår, fordi mine børn er blevet store og er flyttet hjemmefra. Jeg kan se og mærke, at jeg er med til at gøre en forskel for børnene og deres forældre, og jeg bruger derfor gerne en time eller mere om dagen på det – også selvom tiden ikke kan faktureres. Det nytter ikke noget, at vi ser alle problemer som samfundsproblemer og overlader det til det offentlige at løse dem, for tænk hvis vi alle rakte ud efter de offentlige kasser, det er der ganske enkelt ikke ressourcer til.

Det er der heldigvis mange advokater, der er enige med mig i. Jeg får ikke to stjerner på skulderen, når jeg fortæller andre advokater, at jeg arbejder pro bono, for der er mange, der yder en indsats på forskellige måder. Men det er heller ikke mit formål at få anerkendelse for mit pro bono-arbejde – tværtimod! Jeg arbejder ikke i Gestus Nord for at kunne skrive det på CV’et eller for at skabe fokus på mit advokatfirma, slet ikke. Faktisk gør jeg alt, hvad jeg kan, for at neutralisere mig selv som advokat, når jeg møder trængte familier via Gestus Nord, fordi folk i disse miljøer typisk ser advokater som overmennesker og nogle, der tjener mange penge, og sådan ønsker jeg ikke at fremstå. Jeg vil hellere mindske afstanden mellem os, så jeg kan møde dem i øjenhøjde og give dem et skub i den rigtige retning.

 

Karen-Marie Hovmøller

Advokat og partner i Hovmøller & Thorup Advokatpartnerselskab i Aalborg. Hun beskæftiger sig primært med rådgivning om køb og salg af større erhvervs- og projektejendomme samt tilrettelæggelse af videresalg heraf. Har virket som advokat siden 1989 og fik møderet for Højesteret i 2007.

 

GESTUS NORD

Velgørende forening, der hjælper trængte børnefamilier i Nordjylland. Foreningen modtager donationer fra erhvervslivet og holder hen over året en række arrangementer for sponsorer og erhvervspartnere, som har til formål at samle penge ind til velgørenhed.

Læs mere på www.gestusnord.dk

 

PRO BONO

I en række interviews fortæller advokater om deres ulønnede virke til gavn for samfundet – også kaldet pro bono-arbejde. Har du selv et pro bono-projekt, som du brænder for? Så kontakt redaktionen på hha@advokatsamfundet eller tlf. 33 96 97 98.