Advokaten 9 Årgang 2013

Print Print
18-11-2015


Mere ansvar – mindre tid
Advokaten har fulgt fire unge advokater igennem de sidste tre år. Som tredjeårs advokater har de hver sine udfordringer, men fælles er, at der er flere opgaver og mere ansvar end nogensinde før, og at det giver nye erfaringer, som de tackler vidt forskelligt. Mød Naaika Himidi og Anja Deleuran fra København, Martin Sørensen fra Fyn og Claus Pedersen fra Nordjylland.

Læs eller genlæs interview med årgang 2013 på Advokatsamfundet.dk.

Tekst: Hanne Hauerslev
Foto: Camilla Schiøler og private fotos

 

NAAIKA HIMIDI

Værdifuldt at kende klientens kultur

Hvor er du i karrieren?
Det seneste år har jeg været udstationeret hos Danske Bank. Jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til at være barselsvikar her for en tidligere kollega. Det sagde jeg ja til, for jeg synes, at det var en interessant mulighed for at komme tættere på en vigtig klients dagligdag og samtidig udvikle mine kompetencer.
Her i Corporate and Institutions er jeg en del af et lille juridisk team på seks jurister, hvor vi håndterer forskellige former for lån til bankens største erhvervskunder. Rent fagligt er det i direkte tråd med min baggrund, så jeg føler, at jeg udvikler mig på flere niveauer, mens jeg er her.
I det hele taget har jeg fået rigtig meget ud af udstationeringen. Det vigtigste er, at jeg har fået indsigt i, hvordan du fungerer som trusted advisor. Jeg føler, at jeg er kommet tæt på klienterne og deres forretning, så jeg i dag forstår de kommercielle elementer meget bedre: Hvordan tænker du, når du sidder som modtager af en juridisk ydelse?
Og så har jeg fået virkelig meget ud af at modtage rådgivning fra andre eksterne advokater. Det har givet mig god føling med, hvornår du som ekstern gør en god figur, og hvornår din rådgivning måske ikke er helt så værdifuld, som du går og tror.


Hvor er de største udfordringer lige nu?
Nu er jeg snart tilbage hos Kromann Reumert og får mulighed for at afprøve, om jeg kan anvende de nye erfaringer og værktøjer i praksis. Jeg tror, det bliver en stor udfordring at omsætte mine erfaringer til at blive mere værdiskabende i kontakten med klienterne.  Samtidig glæder jeg mig til at komme tilbage og anvende de erfaringer, som jeg har lært.


Hvad har været den vigtigste erfaring det seneste år?
Den mest brugbare erfaring er, at du ‘bare’ kan være advokat – eller også kan du være ‘advokat og sparring partner’ over for klienten. Jeg føler, at jeg har fået bedre forudsætninger for at tage det skridt nu, hvor jeg har fået indsigt i det miljø og de hensyn, som klinten skal tage. For mig er det en værdifuld erfaring.
 
Naaika Himidi
Uddannet jurist i 2010 fra Københavns Universitet. Fuldmægtig hos Kromann Reumert. Advokat i 2013.
Alder: 32 år
Bopæl: Vesterbro
Arbejdsplads: Kromann Reumert
Fritid: Koncerter, byliv, fitness, rejser

 

ANJA DEULERAN

Jeg troede, at jeg var effektiv før

Hvor er du i karrieren?
Der er rigtig meget tryk på i mit job lige nu, og der er mange projekter, mange deadlines.
Min erfaring igennem det seneste år er, at man bliver god til at jonglere med de mange sideløbende opgaver, som skal peake på forskellige tidspunkter. Det er en spændende tid – jeg har fået plads på nye projekter med for eksempel forhandlinger og udbud, og jeg er rigtig glad for at få lov til at udvikle mig.

Hvor er de største udfordringer lige nu?
Den allerstørste udfordring er at få balance i mit liv – det er faktisk et emne, som jeg var inde og blive interviewet om til Advokatmødet i juni. Det optager mig, fordi det jo er en kæmpe udfordring, at jeg ikke har timer nok i mit liv – samtidig vil jeg gerne lære nyt. Men jeg ser det som en gevinst, at jeg er blevet bedre til at prioritere. Jo mere travlt – des dygtigere bliver jeg til det. Jeg troede, at jeg var effektiv før, men det viste sig faktisk, at jeg kunne blive endnu mere effektiv, fordi jeg har været tvunget til at få hele pakken med job, børn og fritid til at hænge sammen.
Og hvad er det så gået ud over? Jeg har nok nedprioriteret sporten lidt, selvom det i virkeligheden giver mig mere energi. Men der er stadig tid til kaffe med veninder eller en weekendtur til London.

Hvad har været den vigtigste erfaring det seneste år?
Evnen til at sige nej! Jeg er blevet bedre til at sige fra, og det har hjulpet mig selv, for nogle gange har jeg sagt ja til for meget – for at være hjælpsom. Men jeg har erkendt, at værdien af at sige nej er nødvendig for mig selv – både privat og på job.

Anja Deleuran
Uddannet jurist i 2005 fra Københavns Universitet. Fuldmægtig hos A.P. Møller Mærsk. Advokat i 2013.
Alder: 38 år
Arbejdsplads: A.P. Møller Mærsk                   
Privat: Gift og har to børn på seks og ni år.
Fritid: Løber og spiller firmatennisMARTIN SØRENSEN

Det her handler ikke bare om at få sager

Hvor er du i karrieren?
Lige nu bliver jeg udfordret i andet end det rent juridiske. Det gælder for eksempel håndtering af arbejdspres, arbejdet med ledelse og udvikling af personale. Som advokat bliver du også mødt med krav om alt andet end det, du bliver uddannet i på jurastudiet – og det viser sig både at være spændende og udviklende for mig selv.
Noget af det, jeg bruger meget tid på, er salgsarbejdet. Jeg er stadig i gang med at få et kontor op at køre, og der skal gerne stadig flere sager ind på bordet. Du kan næppe kalde det et klassisk salgsarbejde, men en opgave som består i at opbygge relationer og se muligheder i at blive præsenteret i de rigtige sammenhænge. Det handler rigtig meget om at få erfaring, eksempelvis i hvad der er passende i forhold til publikummet og hvor grænsen går.  Det er ganske enkelt et helt nyt mindset, som er meget anderledes end fordybelsen i et juridisk område – men det er vigtigt og fylder mindst halvdelen af min arbejdstid.

Hvor er de største udfordringer lige nu?
Vi er i en situation, hvor der er for meget arbejde til mine medarbejdere – men for lidt til en ekstra person. Det er klart, at det giver et pres.
En anden udfordring er strategien. Nu har jeg været her i to år, og det er vigtigt at tage sig tid til at evaluere – hvad fungerer og hvor skal der justeres på retningen.
Men den vigtigste udfordring er faktisk privat. Efter at vi mistede et barn, er jeg heldigvis blevet far igen. Vi har fået en lille dreng, Knud på fem måneder, og det giver mig lyst til at være mere sammen med familien. Det er klart, at et lille nyt familiemedlem også sætter gang i tankerne omkring prioriteterne på det felt.

Hvad har været den vigtigste erfaring det seneste år?
Helt klart, at man skal have filter på, hvilke sager man tager ind. Som nystartet var jeg åben over for alle sager. Men jeg kan ikke alt. Det her handler ikke bare om at få sager – men de rigtige sager. Uanset at du gerne vil hjælpe en klient, må du sortere fra. Jeg har været nødt til at være mere hård i min vurdering af sagerne. Det er nok den vigtigste erfaring fra det år, som er gået.

Martin Sørensen
Uddannet jurist i 2009 på Syddansk Universitet i Odense – som en af de første årgange. Fuldmægtig hos Bjarne Skøtt Jensen, Jensen Advokatfirma ApS i Vejle. Advokat i 2013.
Alder: 31 år
Arbejdsplads: Isaksen & Nomanni, Odense
Arbejdsområde: Bolighandler og generel erhvervsrådgivning.
Privat: Gift og far til en dreng, Knud, på 5 måneder
Fritid: Familie, venner, hundetræning, motion, frivilligt arbejdeCLAUS PEDERSEN

Sundt at få job og familie adskilt

Hvor er du i karrieren?
Igennem det seneste år er min rolle blevet mere og mere udadvendt, og det gør jobbet mere interessant. Jeg har kaffemøder med nye klienter, underviser i eksempelvis Erhvervsrådet, deltager i flere møder eksternt.
Jeg flytter mig også rent fagligt, hvilket det seneste år har kostet nogle timer på skolebænken, nogle nattetimer med en stak bøger og mere sparring med kolleger – selvom jeg i forvejen har susende travlt. Men det har rykket mig fra at være procesadvokat til nu at have speciale i ansættelses- og arbejdsret. Det er på en gang spændende og hårdt – nogle gange har jeg følt, at jeg måtte spise elefanten en bid ad gangen – men det er nødvendigt at fylde på fagligt, for ellers kan du ganske enkelt ikke sælge dig selv. Der er ikke et marked for metervarer i branchen mere.
Nyt er også, at jeg nu har fået andre jurister til at hjælpe mig med opgaver – og faktisk oplever jeg, at det både er rart at kunne uddelegere og sjovt at lære fra sig. Fornøjelsen ligger også i, at jeg pludselig kan se, hvor langt jeg selv er kommet. Og der skal være plads til alt det, som er positivt! Det gælder for eksempel arbejdet med sponsorat for fodboldklubben Hobro, der ligger i Superligaen. Det er sjovt at hjælpe og følge en klub på sidelinjen, som har det lidt som humlebien, der ikke ved, at den ikke kan flyve, så den gør det alligevel.

Hvor er de største udfordringer lige nu?
Det er helt sikkert privat. Vi er flyttet fra Hadsten til Løgstrup ved Viborg. Det betyder, at jeg har otte minutter til kontoret i stedet for 50. Det er selvfølgelig dejligt at spare næsten to timers transport hver dag – men nu er det min kone, der pendler, og mig der henter børn. Selvom det har været en udfordring, har det været en berigelse at se børnene mere end før, og det har givet mig lyst til at prioritere lidt anderledes.

Hvad har været den vigtigste erfaring det seneste år?
Jeg er blevet bedre til at prioritere det, som jeg gerne vil, sådan at jeg gør det fuldt ud. Det gælder især mit familieliv, hvor omvæltningerne har betydet, at jeg nu går tidligere fra kontoret, henter børn, spiser med dem og tager på job senere. Den korte afstand til jobbet betyder, at jeg ikke behøver at tage arbejde med hjem – jeg kan nemlig ret nemt køre over på kontoret, når børnene sover.
Det har været en kæmpe luksus at få job og familieliv adskilt. Nu har jeg fri, når jeg er hjemme, og kan mærke, at det er rigtig sundt. Jeg går ikke rundt med dårlig samvittighed hele tiden, men er fuldt til stede der, hvor jeg er.


Claus Pedersen
Uddannet jurist i 2010 fra Aarhus Universitet. Fuldmægtig hos Lett i Aarhus. Advokat i 2013. Møderet for landsretten i 2015.
Alder: 33 år
Arbejdsplads: Dahl Advokatfirma, Viborg
Privat: Kæreste, to børn på fire og fem år
Fritid: Kører motorcykel og gokart