Advokaten 8 - Tema - Årgang 2013

Print Print
07-10-2013


Generationen der vil gøre det anderledes
Naaika drømmer om at få tid til at arbejde frivilligt for Reden på Vesterbro. Martin har fået en kæmpe udfordring i at starte et nyt advokatkontor helt fra grunden i Odense, og drømmer om at bygge en sproglig bro mellem juraen og klienten. Claus tænker retssikkerhed ind i sit arbejde og vil gøre det ved at forudse ubehagelige overraskelser for klienten. Anjas job hos Mærsk handler også om at forudse det næsten uforudsigelige. Mød Årgang 2013. Det er en generation med fire advokater, der lige har taget hul på deres karrierer og som Advokaten følger de kommende år.

Temaet er skrevet af Lene Rosenmeier
Foto: Camilla Schiøler og private

Skab et netværk for livet
Som advokat har du alle muligheder for at få et værdifuldt arbejdsliv sammen med kolleger, som har samme værdier som dig selv, som du har respekt for og kan udvikle dig sammen med. Derfor er det vigtigt, at du tidligt i din karriere skaber et godt netværk. Sådan lyder Iben Winsløws bedste råd til Årgang 2013. 

Tekst: Hanne Hauerslev

Den største udfordring for den nye generation af advokater bliver at skabe en balance mellem at drive advokatvirksomhed og skabe et rigt og nuanceret arbejdsliv med gode kolleger og meningsfulde opgaver.
Det mener advokat Iben Winsløv, der selv er advokat årgang 1996.
- Der bliver meget hurtigt fokus på, at det er vigtigt at få skabt en forretning. Men man skal passe på ikke at falde i den fælde, hvor arbejdet sluger al din energi.  Der er meget andet, der gør, at dit arbejdsliv bliver rigt. Det kan være muligheden for at være sammen med kolleger, som har samme værdier som dig selv. Eller det kan være udvikling sammen med andre. Generelt giver det at være advokat mulighed for et berigende arbejdsliv. Nyd det nu, råder Iben Winsløw.
Selv har hun brugt det kollegiale arbejde til at skabe et stort netværk, som har været uvurderligt for hendes vej fra ansat advokat til stifter af advokatkontoret på Gammel Strand i København.
- For mig startede det i Københavns Advokatforening. Et par af de fuldmægtige, som jeg kendte, fik mig med. Dengang syntes vi, at det var en noget støvet forsamling, og jeg tror da også, at vi trak gennemsnitsalderen en hel del ned. Men der mødte vi alligevel nogle af de advokater, som var kendte i branchen, og vi oplevede dem som vældig interessante at diskutere med.
- Samtidig var jeg så privilegeret, at jeg startede min karriere på et advokatkontor, hvor der var en kultur omkring at være aktiv i det kollegiale arbejde. Det betød, at jeg blev inspireret til at gøre det kollegiale arbejde til en del af mit arbejdsliv, siger Iben Winsløw, der senere i sin karriere tog imod den tidligere rådsformand, Jon Stokholms opfordring om at deltage i udvalgsarbejde.

På dagligdagens top ti

- Det har både givet mig et perspektiv på min karriere og et uundværligt netværk. Jeg har mødt en masse kolleger fra alle mulige vidt forskellige advokatkontorer. Det har ført masser af nye ting med sig. Når jeg sidder her som arbejdsgiver i dag, giver det mig mulighed for at ringe til andre partnere for lige at høre, hvordan de håndterer en situation. Da jeg var yngre, brugte jeg det til at høre, hvordan lønnen var skruet sammen andre steder eller i forbindelse med jobskifte. Men i det hele taget er det interessant at høre, hvordan andre løser opgaverne. Man kan jo nemt bilde sig ind, at de gør præcis, som man selv gør. Sådan er det bare aldrig, siger Iben Winsløw, der også mener, at hendes forståelse for rollen som advokat er vokset frem med det kollegiale arbejde.
- Når du starter som advokat, har du selvfølgelig en fornemmelse af begrebet retssikkerhed og din egen rolle som garant for den. De advokatetiske regler, som er mere håndfaste, og som du har med dig fra advokatuddannelsen, sidder mere på rygraden og selve uafhængigheden er et dna, som du får på advokatkontoret. Men jeg tror ikke, at de her meget grundlæggende værdier er højt oppe på dagligdagens top ti for en ung nyuddannet advokat. For mit eget vedkommende er det kommet med det kollegiale arbejde, og her efter mange år med den tilgang til faget, er det helt nærværende i min dagligdag, forklarer Iben Winsløw, der aldrig har følt, at det kollegiale arbejde var en svær prioritering.
- Jeg kan godt forstå, at tiden er presset i nogle år med karriere og små børn. Men for mig svarer det til at sige, at du ikke har tid til at gå til møde med din klient. Selvfølgelig skal du gøre det. Det er en del af dit arbejde og din karriereudvikling.

Iben Winsløw
Advokat Årgang 1996. Stifter og partner i Winsløw Advokater, der er et ejendomsspecialistfirma. Medlem af Advokatrådet. Censor på advokatuddannelsen.


Klienten skal kunne forstå, hvad jeg siger
Advokaten skal tale og skrive i et sprog, klienterne forstår. Det, mener Martin Sørensen, er en grundlæggende forudsætning for at være i stand til at hjælpe dem med at få det, de har krav på og ret til.
Martin Sørensen har lige bestilt et køleskab, en el-kedel, mikroovn, kontorartikler og kaffe – ja stort set alt, hvad der er brug for på et advokatkontor. Han arrangerer foredrag og er ved at lave en brochure, alt imens han arbejder på at opbygge et netværk af klienter i Odense og omegn.
Han blev færdig som advokat i marts. Siden er det gået rigtig stærkt. Han blev headhuntet af firmaet Isaksen & Nomanni, hvor han i dag er juniorpartner. I september åbnede firmaet en ny afdeling i Odense med Martin som styrmand. Han var ikke i tvivl, da han blev tilbudt jobbet.
- Jeg kan godt lide, at det er lidt ligesom at blive selvstændig, samtidig med at jeg har et større firma og mange advokater bag mig, forklarer han.

Klienten skal forstå sin ret
Selvom Martin ikke mener, at et begreb som retssikkerhed påvirker hans arbejde i dagligdagen, så reflekterer han alligevel over det. Som advokat ser han sig selv som en slags garant for, at klienterne får det, de rent faktisk har krav på og ret til. Men for at nå dertil, mener han blandt andet, at det er en helt basal forudsætning, at hans klienter altid forstår, hvad han siger og skriver til dem.
- Det er vigtigt, at vi som advokater husker at tilpasse vores sprog i forhold til, om det er murermester Hansen eller en jurist i retten, vi har med at gøre. Advokater har jo ikke traditionelt ry for at være så gode til at målrette deres sprog efter, hvem der er i den anden ende, forklarer han.

Jura er håndgribeligt
Martin Sørensen startede egentlig med at læse en kombination af økonomi og jura. Men økonomien måtte hurtigt vige pladsen for den rene jura.
- Juraen er meget mere håndgribelig. Man er jo i berøring med den konstant i sin hverdag, og det er netop det, der har holdt min interesse gennem studiet og uddannelse.´
Indtil videre er Martin ene mand på kontoret. Men snart kommer en sekretær til, og planen er at udvide medarbejderstaben yderligere over de næste år. Planen er, at han skal være partner i firmaet inden for en kort årrække.

Martin Sørensen
Uddannet jurist på Syddansk Universitet i Odense i 2009 – som en af de første årgange. Fuldmægtig hos Bjarne Skøtt Jensen, Jensen Advokatfirma ApS i Vejle.
Alder: 29 år
Arbejdsplads: Isaksen & Nomanni, Odense
Arbejdsområde: bolighandler og generel erhvervsrådgivning.
Privat: Gift
Fritid: Familie, venner, hundetræning, motion

 

Kunsten at opbygge et netværk
Der holder en gokart parkeret foran et advokatkontor i Viborg. Det er den nyuddannede advokat Claus Pedersen, som af og til tager et par runder på racerbanen efter jobbet. For ham handler det at være advokat i høj grad om at skabe relationer og tillid.
Det er ikke kun på gokart-banen, at det går hurtigt for Claus Pedersen. Det gør det også i jobbet som advokat hos Dahl Advokatfirma.
- Man sidder ikke og venter på, at klienterne ringer, men er opsøgende og spørger for eksempel om, hvordan det går, og hvad der rører sig, når man er ude og besøge dem, fortæller Claus Pedersen, der blev færdig som advokat i starten af året.

At holde sig til sandheden
De tætte relationer og opbygning af netværk er ifølge Claus Pedersen helt centralt for ham som advokat.
- Det er min opgave at identificere problemstillinger i tide, så kunderne slipper for ubehagelige overraskelser. Det kræver, at der er opbygget et tillidsforhold mellem mig og klienten, forklarer han.
Han sætter retssikkerhed lig med at holde sig til sandheden.
- Det handler for mig meget om at få belyst sagens faktum ordentligt fra starten, så jeg ærligt kan sige til mine klienter, om de har en sag eller ej, forklarer Claus Pedersen, der til daglig sidder i advokatfirmaets procesafdeling og primært arbejder med retssager.

Jura er logisk
Det var især det løsningsorienterede, der tiltalte ham ved jurastudiet og advokatfaget, da han som ung premierløjtnant af reserven skulle vælge en karrierevej.
- Jura handler dybest set om logisk tænkning og er meget håndgribelig. Man tager en praktisk problemstilling og bruger juraen til at løse den med. Jo mere jeg har arbejdet med det, jo sjovere er det blevet, siger Claus Pedersen.
Hans næste mål er at opnå møderet for landsretten. For han har fundet sig rigtig godt til rette i rollen som advokat. Inden da bliver det sikkert til et par runder med gokarten, før turen går hjem til familien.

Claus Pedersen
Uddannet jurist i 2010 fra Aarhus Universitet. Fuldmægtig hos Lett i Aarhus.
Alder: 31 år.
Arbejdsplads: Dahl Advokatfirma, Viborg.
Privat: Kæreste, to børn på tre og to år.
Fritid: Kører motorcykel og gokart.


Lighed for loven fungerer faktisk
Et utal af bøger var læst og mangfoldige kurser gennemført, da Naaika Himidi blev færdig som advokat tidligere i år. Undervejs har hun ved selvsyn konstateret, at de ting hun lærte, også virker i praksis.
- Domstolene er gode til at behandle alle ens, uanset om det er en direktør i en større koncern eller en mindre selvstændig erhvervsdrivende. Det har jeg været rigtig glad for at se. Jeg kan konstatere, at det, jeg har lært om lighed for loven og forudsigelighed ved domstolene, rent faktisk fungerer. 
Sådan lyder det fra advokat Naaika Himidi. Hun arbejder med finansierings- og insolvensret hos Kromann Reumert i København. Det har ofte ført hende forbi skifteretten, hvor hun har gjort sig karrierens første erfaringer med, hvad retssikkerhed betyder i praksis. 

Ikke bare jura
Naaikas fuldmægtigtid har løbet parallelt med finanskrisen, og det har hun mærket på klienterne.
- Krisen har påvirket den måde, virksomheder bruger deres advokat på, og det kræver, at vi tænker på nye måder. Den omstilling er en udfordring både for branchen og for mig personligt.
Naaika ser det som sin største udfordring at levere en advokatydelse, som faktisk skaber værdi for klienterne.
- Klienterne efterspørger resultater, der går længere end blot den strengt juridiske ydelse. De har en berettiget forventning om, at vi har et indgående kendskab til deres forretning og kan føje kommercielle elementer til juraen, forklarer Naaika.

Drevet af metoden
Naaika ville egentlig slet ikke have været jurist eller advokat, men endte alligevel med juraen lidt ad omveje.
- Som matematisk student troede jeg faktisk, at jeg skulle være farmaceut eller kemiingeniør. Men metoden i historie tiltalte mig egentlig mere end naturvidenskaben. Så jeg overvejede, hvilke uddannelser der havde nogenlunde samme metode som historie og fik så øje på jura, forklarer hun.
Og den juridiske metode skulle vise sig at passe hende rigtig godt.
- Det har faktisk været metoden, der har drevet mig gennem studiet og fuldmægtigtiden. Det at være advokat og advokatfuldmægtig er jo i virkeligheden et meget praktisk arbejde. Juraen er et redskab, som vi bruger til at løse problemer med, og jeg tror, det at være problemknuser, tænder os alle sammen.

Vil gerne arbejde frivilligt
Naaika kan ikke forestille sig at lave andet, end det hun gør lige nu. Men hun håber, at fremtiden som advokat også kommer til at byde på mulighed for at lave noget frivilligt arbejde.
- Det ville give mening for mig at lægge nogle af mine kræfter i en organisation som for eksempel Reden International, da jeg bor på Vesterbro og derfor ser ofrene for blandt andet menneskehandel hver dag.
Det er ikke utænkeligt, at Naaika kan få afløb for sit ønske. Kromann Reumert har nemlig som led i sin CSR-politik indgået pro bono-samarbejder med en række humanitære organisationer, som modtager juridiske ydelser fra firmaet – det gælder blandt andet Reden International.
Det frivillige arbejde skal foregå i fritiden – noget der ikke er meget af i Naaikas kalender i disse år, hvor arbejdsdagene i snit sniger sig op på omkring de ti timer.
- Der kan især være meget lange dage i forbindelse med transaktionsbaseret arbejde, men det er for en afgrænset periode. Så på et tidspunkt vil jeg meget gerne gøre alvor af det og arbejde frivilligt.

Fakta om Naaika Himidi
Uddannet jurist fra Københavns Universitet i 2010. Fuldmægtig hos Kromann Reumert.
Alder: 30 år
Bopæl: Vesterbro
Arbejdsplads: Kromann Reumert
Advokat: 2013
Fritid: Koncerter, byliv, fitness, rejserAt forudse det uforudsigelige
Begreber som forudsigelighed og stabilitet spiller en afgørende rolle i advokat Anja Deleurans hverdag – både fagligt og privat.
Det var egentlig advokatfagets vide faglige grænser, der lokkede, da Anja Deleuran skulle vælge, hvad hun ville være. Og hun skulle da også komme til at arbejde med vide grænser i mere end en forstand. I dag er hun specialiseret i at føre internationale compliance- og risk managementspørgsmål sikkert i havn hos Mærsk-koncernen.
- Vi analyserer på A.P. Møllergruppens risici og tilpasser vores forsikringer derefter. På den måde understøtter jeg den strategi, virksomheden har lagt og hjælper den til at balancere de kommercielle ønsker i forhold til de juridiske udfordringer, der måtte være rundt omkring i forskellige lande, forklarer hun om jobbet.
Anja Deleurans job handler i høj grad om at forudse det næsten uforudsigelige – en opgave, der især kan være kompleks, når der er udenlandsk lovgivning med inde i billedet.
- I Danmark har vi et lovgivningstungt samfund, hvor vi er vant til, at vi ofte kan forudse betydningen af en bestemt lovgivning. Det giver en høj grad af retssikkerhed. Men når vi opererer i andre lande, kan det være langt mere udfordrende, fordi der for eksempel er uklar lovgivning eller mangel på retspraksis. Det er så blandt andet mit job at se, hvad det kommer til at betyde for vores butik.

Stabilitet er en overset ting
I forhold til privatlivet sætter Anja også pris på en vis grad af forudsigelighed. Med to små børn derhjemme er fleksibilitet i jobbet afgørende for hende.
- Det er vigtigt for mig, at jeg har en god mavefornemmelse, både når jeg er på arbejde og når jeg er hjemme. Derfor møder jeg tidligt og har mulighed for at gå tilsvarende tidligt hjem og så eventuelt koble på systemerne derhjemme. 
Trods sin alder har Anja Deleuran allerede været hos Mærsk i snart 15 år. Først var hun otte år i det daværende Mærsk Air, og siden er det blevet til syv år på Esplanaden i København. Det var ganske vist de vide grænser for, hvad en advokat kan beskæftige sig med, der appellerede til Anja Deleuran under studie- og fuldmægtigtiden. Men hun kom også til at værdsætte muligheden for at fordybe sig i en enkelt disciplin hos Mærsk.
- Jeg synes stabilitet er en lidt overset størrelse – folk er ofte på vej et nyt sted hen. Jeg er selvfølgelig privilegeret af, at Mærsk er en stor koncern, der giver gode muligheder for at rykke rundt og prøve noget forskelligt. Det er godt at være nysgerrig og fremadstræbende, men jeg synes også, at vi skal huske værdien af stabilitet og erfaring i enkeltdiscipliner, mener hun.

Anja Deleuran
Uddannet jurist fra Københavns Universitet i 2005. Fuldmægtig hos A.P. Møller Mærsk.
Alder: 36 år
Arbejdsplads: A.P. Møller Mærsk                   
Privat: Gift og har to børn på fire og syv år
Fritid: Løber og spiller firmatennis. Har netop gennemført en halvmaraton.


FØLG ÅRGANG 2013
Advokaten følger Naaika Himidi, Anja Deleuran, Martin Sørensen og Claus Pedersen igennem de kommende år.
De fire advokater er udvalgt blandt de godt 200 advokater, der fik deres bestalling i 2013, ud fra kriterier om geografisk fordeling samt fordeling af køn, job, størrelse advokatkontor.

Naaika-Asmata Binti Himidi – Kromann Reumert - www.kromannreumert.com/da-DK/Personer/Pages/Default.aspx  38 77 21 85
Anja Deleuran, Maersk, mail: anja.deleuran@maersk.com, tlf. 33 63 33 83 + 30 33 03 24.
Martin Sørensen, Isaksen Nomanni Odense, www.isaksen-nomanni.dk/
Claus Pedersen fra en kæde: www.dahllaw.dk/personer/person.aspx?pid=525