Advokaten 5 - Det braender jeg for - På cykel ud til klienterne

Print Print
25-06-2013

 

Bettina Normann Petersen mener, at alle skal have nem adgang til en advokat. Derfor har hun skruet ned for sin timepris og cykler rundt i København og giver førstehjælp til mennesker, der er kommet i klemme. Hun har netop modtaget Sagførernes Auktioners Legat for engagement og unik idé.

Jeg kommer lige fra et møde med en klient, som er enlig far med to små sønner. Han har på et tidspunkt fået et personligt knæk, har mistet sit arbejde og fået rod i økonomien. Jeg hjælper med at få omlagt lånene i lejligheden, og vi har forhandlet os til en ordning med banken, som betyder, at han sparer 1.500 kroner om måneden. Jeg hjælper med at søge de tilskud, han har krav på, og han er så lettet, fordi det giver ham den smule ekstra overskud, som gør, at han evner at forholde sig til andre ting i livet.

Sådan en fyr ville ikke få hjælp fra en advokat, hvis jeg ikke kom hjem til ham. Han ville ikke bryde sig om at komme i en fin reception, og han ville bare sidde over for sin advokat og blive nervøs over, hvad det her kunne ende med at koste. Når jeg kommer ud til folk, er de på hjemmebane, og det betyder, at de kommer i tanke om andre ting, når vi snakker sammen. Så henter de lige papirerne inde ved siden af, eller vi går på nettet sammen fra deres egen computer. Det giver dem en tryghed, når tingene ikke er så formelle, og prisen bliver de ikke nervøse over. Det koster ikke mere at få hjælp fra mig end at gå til en god frisør. Og jeg differentierer min pris efter klientens indtægtsgrundlag.

Det hele startede med en brevsprække. Jeg er oprindelig uddannet formgiver, havde mit eget firma og arbejdede med design. En dag ville min udlejer sætte huslejen op med 500 kroner om måneden, fordi jeg havde fået ny brevsprække i min hoveddør. Det ville jeg simpelthen ikke finde mig i. Så jeg kørte en sag og vandt den. På den måde kom jeg i kontakt med Lejernes Landsorganisation, hvor jeg blev frivillig sagsbehandler, og det inspirerede mig til at starte på Aarhus Universitet. Egentlig startede jeg med et par kursusfag, men det faldt mig både let og interessant og pludselig var der ikke nogen vej uden om hele jurastudiet.

Jeg har lyst til at være advokat på min måde. Min forretningsidé er at bringe juraen i øjenhøjde med brugeren, og jeg henvender mig til den gruppe i samfundet, som normalt ikke har overskud eller råd til at komme hos en advokat. Det kan være en arbejdsløs, en pensionist, en skolelærer eller en børnefamilie. Hos mig kan de få professionel bistand til overkommelig pris og et menneskeligt ansigt. Jeg taler det samme sprog som de. De føler sig hørt, og jeg giver dem tid til at fortælle hele historien, selvom jeg efter fem minutter ved, hvad kernen i sagen er. Men de kan ikke høre, hvad jeg siger, før de har fået fortalt det, der ligger dem på sinde. Herefter kan vi starte dialogen.

Nogle af mine klienter får lektier for. For det handler om, at de skal klædes på til næste problem. Jeg skal gerne blive overflødig. Det kan være, at de skal skrive et brev til kommunen, inden vi mødes næste gang, hvor jeg hjælper dem med at rette brevet til. Det kan også være, at de skal forberede en telefonsamtale med en kreditor for at forhandle en god løsning. Så sidder jeg ved siden af, mens de forhandler, støtter dem undervejs, og bagefter er de bare lykkelige over selv at have håndteret situationen. Det giver ansvar for eget liv.

Når jeg cykler hjem om aftenen, har jeg det rigtig godt. Jeg stortrives med at skifte miljø, og jeg kan lide at møde mennesker, der har en anden baggrund og andre udfordringer end jeg selv.  Jeg føler mig privilegeret over mit arbejdsliv, og er stolt over, at min idé er lykkedes. Jeg bliver simpelthen så glad, når jeg ser, at mine klienter tager noget til sig og lærer af den proces, vi har. Når de selv tager over og begynder at tackle deres udfordringer, så er mit job lykkedes. Så hopper jeg op på cyklen og kører videre til nogle andre. Lige nu har jeg 70 aktive sager. Der er nok at tage fat på.

Bettina Normann Petersen
Cand.jur. fra Aarhus Universitet 1998, har desuden HD første del og er oprindelig uddannet formgiver fra Margretheskolen.
Tidligere ansat hos bl.a. Bech-Bruun. Siden 2001 dommer i Flygtningenævnet, ekstern lektor på Københavns Universitet. Indehaver af JuraToGo siden 2010, hvor hun cykler ud til klienter for at give juridisk rådgivning. Læs mere på www.juratogo.dk.