Advokaten 4 - Velkommen til fire dage med masser af debat

Print Print
21-05-2013

Advokat Christian Dohn brænder for igen i år at få skabt et levende, gribende og solbeskinnet Folkemøde på Bornholm, hvor ordet demokrati gerne skal runge mellem øens klipper, så det giver genlyd i resten af landet.

Tekst: Hanne Hauerslev, Foto: Anders Beier

Jeg synes, at ideen er helt fantastisk. Sådan har jeg haft det fra starten, og nu afholder vi Folkemødet for tredje år i træk. Allerede sidste år fik Folkemødet sit reelle gennembrud med 748 events i det officielle program og mere end 30.000 deltagere. Inspirationen kommer fra Gotland i Sverige. Det startede med en tale af Olof Palme i 1968, og siden er festivalen vokset til at blive en central mødeplads for alle vigtige aktører inden for politik og erhvervsliv i Sverige.

Advokatsamfundet havde sidste år et processpil med fokus på en voldtægtssag. En ung pige havde følt sig voldtaget af en kollega, som hun var på kursus med. Rollespillet blev gennemført af amatørskuespillere her fra Bornholm, og både medlemmer af Folketingets Retsudvalg og de 100 tilskuere, der var mødt op i teltet, var synligt berørte af sagen. Nogle græd, og en enkelt rejste sig og fortalte om sin egen personlige oplevelse. For mange af tilhørerne var det første gang, at de fik indtryk af en retssag, og jeg er sikker på, at mange fik en god fornemmelse af skyld og straf i retssamfundet.

Selv sad jeg tilbage med følelsen af, at der blev skabt debat om et væsentligt spørgsmål i dagens Danmark. Hele tanken om at italesætte skyld og straf og føre – for os advokater – en ganske banal retssag, falder fint i tråd med hele Folkemødet. Ved at skabe en event, som er i øjenhøjde med den almindelige befolkning, er vi med til at skabe debat, dialog og synlighed om vores værdier. Vi får nemlig samtidig fortalt, at det er vigtigt at værne om retssikkerheden. Det rykker også danskernes holdning til retssamfundet.

Når jeg så bliver kontaktet igen i år, går jeg gerne ind i projektet med liv og sjæl. Jeg har arbejdet med amatørteater i mere end tredive år. Bornholmerne elsker vores teater, som er det ældste stadig fungerende teater i landet, så mange er aktive, og det bliver da også lokale amatørskuespillere, der stiller op i år til et processpil om udvisning. Alle vil gerne bakke op om den gode sag.

Det primære mål med Folkemødet er at få sagt et stort ord som demokrati. Det er til glæde for hele landet, for når politikere og andre meningsdannere samles her for at diskutere forskellige problemer, bliver det nemmere senere at huske hinanden på, hvad man egentlig blev enig om at lave om på.

Men for os bornholmere spiller Folkemødet også en anden særlig rolle. På Bornholm har vi mange væsentlige problemer. Fødselsunderskud, reducering af statslige arbejdspladser og negativ befolkningsudvikling. Hvert år falder befolkningstallet med ca. 600 mennesker på øen, og da der kun er 40.000 at tage af, så kan det hurtigt mærkes.  Vi kan ikke blive ved med at leve af sol og røgede sild. Der skal mere til for at få vendt udviklingen. Derfor engagerer jeg mig gerne i alt det, der kan være med til at trække tingene i den anden retning.

Samtidig synes jeg, at det giver god mening at placere Folkemødet på en ø. Denne her særlige festivalstemning opstår jo, når folk ikke rejser hjem om aftenen, og det ser ud til, at mange flere fra resten af landet får øjnene op for, at det kan være en idé at genopfriske minderne fra syvende klasses cykeltur på Bornholm ved at tage del i Folkemødet.

Personligt synes jeg, at det er givende at deltage, sætte sig og diskutere politik over en håndbajer på en bænk i solen. Jeg har i mange år været formand for Bornholms Museumsforening, der blandt andet driver Bornholms Kunstmuseum, der er en perle i dansk og international sammenhæng. Det gav mig mulighed for at deltage i debatter med den daværende kulturminister sidste år om udviklingen af vores kultur. Det gav rigtig meget mening for mig både fagligt og personligt.

Fakta om Folkemødet
Danmarks politikfestival på Bornholm finder sted hvert år i uge 24 i den nordbornholmske havneby, Allinge. Det primære formål med Folkemødet er at styrke demokratiet og dialogen i Danmark.
Det sker ved at skabe mulighed for møder mellem beslutningstagerne i erhvervslivet, interesseorganisationer og politikere fra Folketinget, EU, kommuner og regioner. Og ved at give borgerne mulighed for at møde beslutningstagerne ansigt til ansigt.
Bornholms Regionskommune arrangerede og afholdt Folkemødet for første gang i 2011. Premieren blev en pæn succes med 256 events og ca. 10.000 deltagere fordelt på de fire festival-dage.
Allerede i 2012 fik Folkemødet sit reelle gennembrud med 748 events i det officielle program og ca. 32.000 deltagere.

Folkemødet 2013 åbner torsdag 13. juni og lukker søndag 16. juni. Læs mere om Advokatsamfundets program på www.advokatsamfundet.dk og www.folkemoedet.dk
Der er gratis adgang til alle events og taler, der er registreret i Folkemødets program.

Christian Dohn
Advokat og partner hos Advodan Bornholm. Amatørskuespiller, teaterinstruktør og mangeårigt medlem af Bornholms Teater, der er Danmarks ældste stadig fungerende. Formand igennem 16 år for Bornholms Museumsforening.