Advokaten 9 - Advokatvagterne

Print Print
26-11-2012

Et opslag på det lokale bibliotek, et mødelokale og to timers arbejde om måneden. Så simpelt er opskriften på en af landets mere end 80 advokatvagter, som to advokater fik stablet på benene for et par år siden. De oplever, at deres lille indsats gør en kæmpe forskel for de borgere i København N, som ellers aldrig ville komme i nærheden af juridisk hjælp.

Af Hanne Hauerslev, pressechef, Advokatsamfundet


Min mand er blevet truet på livet.
Kvinden ser på en gang både skræmt og lettet ud, nu hvor hun anonymt har fået mulighed for at vende situationen med to advokater.
I løbet af det kvarter, der er til den mundtlige rådgivning, får hun stille og roligt dannet sig et overblik over situationen. Politiet er allerede involveret og gerningsmanden skal for retten. Men ender han bag lås og slå? Og får hendes mand erstatning for alle de søvnløse nætter, der er fulgt med episoden?
Kvinden har fundet frem til Advokatvagten på ydre Nørrebro, fordi hun næsten dagligt kommer på sit lokale bibliotek til lektiecafé med børnene. Hun trækker gerne et nummer og stiller sig i kø den anden torsdag aften i måneden, for kontakt til et af de københavnske advokatkontorer ligger helt uden for familiens økonomiske rækkevidde.
- Det gælder for stort set alle, der kommer her, siger Mads Krøger Pramming, som sammen med vennen og kollegaen Anders Schønnemann Olesen, startede Advokatvagten på Nørrebro i 2010.
- Det viste sig at være utrolig nemt at få vagten i gang. Nørrebro Bibliotek var med på ideen, de hængte en seddel op og stillede lokalet her til rådighed. Nørrebro Avis kom og skrev en artikel, og siden har vagten fungeret fint. Vi er nu fire advokater tilknyttet. Vi kender hinanden privat, og ville måske ellers bare mødes og spille squash sammen. Nu sidder vi så her i stedet, og hvis vi ikke skal tilbage på kontoret for at arbejde, går vi ud og spiser lidt mad og drikker en øl bagefter, siger Mads Krøger Pramming, der i dag er selvstændig advokat med speciale i erstatningsret og strafferet.
Aftenens næste klient undrer sig over, at hun har fået en række breve om opkrævning på gæld, som hun ikke er sikker på at skylde. Situationen bliver ikke mere overskuelig af, at hendes mand netop er udvist af Danmark, og hun er nu alene med små børn, under uddannelse og uden nogen særlig støtte.
- Ofte handler vores rådgivning om at hjælpe klienten med at fokusere på de vigtigste problemer, når det hele føles uoverskueligt. En del af det handler ikke så meget om juraen, men det har alligevel stor betydning for klienten at få et råd med på vejen af en advokat – selvom en god ven måske kunne have sagt det samme. Andre gange kræver rådgivningen indsigt i helt særlige regler, og her er det vigtigt at kende sin faglige begrænsning, og henvise til andre – som i denne situation, hvor vi anbefaler, at klienten går til Flygtningerådgivningen, siger Anders Schønnemann Olesen, der i aften skal tilbage på kontoret for at arbejde.
- Omkostningen for mig ved at tage de par timer ud af kalenderen en gang om måneden er meget lille i forhold til, hvor meget det betyder for dem vi hjælper. Og det lyder måske banalt, men det giver mig virkelig en god følelse, når folk går ud ad døren, og jeg bare kan mærke hvor glade, de er.

Kort om Anders Schønnemann Olesen
Uddannet jurist i 2008 fra Københavns Universitet. Fuldmægtig hos og i dag advokat hos Lett Advokatfirma i København, hvor han arbejder primært med entreprise- og udbudsret, samt retssager.

Kort om Mads Krøger Pramming
Uddannet jurist i 2005 fra Københavns Universitet. Fuldmægtig hos Lett Advokatfirma, senere advokat hos Elmer & Partnere og i dag selvstændig og medejer af Advokatkontoret Kroer Pramming, hvor han arbejder med erstatnings- og strafferet.

Vejen til gratis advokatrådgivning
En ny hjemmeside giver overblik over landets mere end 80 Advokatvagter.
Vagterne er bemandede af lokale advokater, der giver gratis mundtlig rådgivning i alle typer af sager – fra købeloven til arvesagen - og advokaterne stiller sig gratis til rådighed. Rådgivningen kan være anonym og er åben for alle uanset indtægt.
Typisk vil rådgivningen sætte borgeren i stand til at vurdere, om et krav er berettiget og af juridisk karakter. Rådgivningen omfatter ikke bare de juridiske spørgsmål, men også de praktiske og økonomiske muligheder for at gå videre med en sag.
- Advokatvagterne spiller en vigtig rolle for, at alle har adgang til juridisk rådgivning. Derfor er vi glade for, at det nu med den ny hjemmeside bliver nemmere at finde vagterne, siger Søren Jenstrup, formand for Advokatsamfundet.
Advokatvagterne har typisk til huse på biblioteker, i domhuse eller i få tilfælde hos en praktiserende advokat. Læs mere på www.advokatvagterne.dk.