Advokaten 8 - Hæder for praktisk jura

Print Print
17-10-2011

Advokat Jens Paulsen fra DAHL Advokatfirma i Herning, får Dreyers Fonds hæderspris på 400.000 kr. for sit kollegiale engagement og forfatterskab inden for ansættelses- og insolvensret. 

Af Nis Nicolaisen, journalist

Jens Paulsen troede, at det var en af hans kolleger, der ville tage fusen på ham, da Birte Rasmussen fra Dreyers Fonds ringede til ham.

Han var sikker på, at det var ’pay back time’ fordi han selv tog fusen på en ung advokatfuldmægtig fra kontoret, der for nylig fik sin bestalling. Jens fik en sekretær med fin accent fra Justitsministeriet til at ringe og forklare den unge fuldmægtig, hvorfor han desværre ikke kunne blive advokat, alt i mens fuldmægtigen febrilsk ringede rundt til de høje herrer i Justitsministeriet og udbad sig en forklaring.

- Der gik nogle lange sekunder, hvor jeg tænkte: Er det nu Daniel, der hævner sig for den opringning han fik for kort tid siden fra “Justitsministeriet” Jeg kan godt forstå, hvis Birte Rasmussen har følt, at jeg virkede en smule utaknemmelig og mistroisk i telefonen.

Først da der kom penge på bordet, og han fik at vide, at der ventede ham en check på 400.000 kr., stod det klart for ham, at der ikke var tale om en joke. Dreyers Fonds ønsker herved at hædre advokat Jens Paulsen for hans samlede forfatterskab med vægt på den insolvensretlige del.

Insolvens af nødvendighed
Det var mest af nødvendighed og derved tilfældighed, at Jens kom til at arbejde med insolvens. Han startede som advokatfuldmægtig i 1979, hvor Danmark stod i recession til halsen og konkurserne tog fart. Derfor var det helt naturligt at arbejde med insolvens. Hans arbejdsgiver forventede samtidig, at han underviste og tilfældigvis var det ene fag arbejdsret, som siden har hængt ved som det andet forretnings- og forfatterområde.  

Det var tilsvarende ren og skær nødvendighed, der lå bag hans første bog om insolvens, der udkom i 1991 i kølvandet på den økonomiske krise, der satte ind i slutfirserne. Han indrømmer, at bogen ikke var særlig god, men situationen var den, at han sad med 69 gældssaneringssager, hvor bankerne rent ud sagt ikke fattede en brik, fortæller han.

Derfor fik han stablet et kursus på benene, hvor merkonomer kunne blive klogere på praktisk insolvensret og skrev ud fra sine noter sin første bog, der fik sparket forfatterskabet i gang. Hans næste projekt er allerede i støbeskeen, og handler om brugelig pant i landbrugsejendomme, hvor han i lyset af den nuværende finanskrise ser forretningsmuligheder. Han leder dog stadig efter en medforfatter, og hvis nogen er interesserede, kan de bare henvende sig.

Vi bør ændre vores ry
Jens Paulsen lægger heller ikke skjul på, at insolvensadvokater kan blive meget bedre til at kommunikere i det offentlige rum om deres sager, og ikke mindst i lyset af det lidt blakkede ry de fleste insolvensadvokater lider under. Danske insolvensadvokater er ganske enkelt for dårlige til at trænge igennem med de positive budskaber, der også kan være.

- Det er især tre forhold, som pressen har skudt kuratorerne i skoene. De er grådige, langsomme og for dyre. Den fordom burde vi nok forsøge at ændre ved at markedsføre alle de gode og positive historier, der bestemt også findes.

Advokat Jens Paulsen
Medlem af Advokatrådets udvalg for konkurs- og insolvensret 2007-2011, hvor Konkursloven blev væsentligt ændret. 
Mange års medlemskab af bestyrelsen i Danske Insolvensadvokater.
57 år, gift og har to børn, løber, spiller en sjælden gang imellem golf og har gennemført cykelløbet Slesvig-Viborg på 386 kilometer.