Advokaten 6 - Det er faktisk vigtigt, det jeg laver

Print Print
16-08-2011

Louise Bruhn Petersen og Mette Vitved Bjørkvik er blandt de 146 nye advokater, der en fredag aften i juni rankede ryggen og fik en god portion faglig stolthed indenbords sammen med italiensk boblevand fra 2006.

Af Lene Ejg Jarbøl, LEJ Media

Klokken er 17.53, da gæst nr. 5 og 6 ankommer og skrider op ad den røde løber i Nationalmuseets gård i Indre København.  Sammen med 144 andre, der har fået beskikkelsen som advokat inden for det seneste år, er 34-årige Louise Bruhn Petersen og 35-årige Mette Vitved Bjørkvik inviteret til Advokatsamfundets højtidelige årsfest – markeringen af de nye kollegers indtog i standen.
 Det er andet år, festen finder sted – og hvor den sidste år var en “brandgod idé”, som formanden for Advokatsamfundet, Søren Jenstrup, siger i sin velkomsttale, er den i år blevet en “herlig tradition”.
 To lurblæsere har taget opstilling ved museets indgang ved Frederiksholms Kanal og lader hornene gjalde med Nationalmuseets fanfare.
 Gården fyldes efterhånden af festklædte mennesker. Omtrent lige mange herrer og kvinder. Mens flere af mændene har ladet slipsene blive hjemme og et par stykker endda optræder casual i cowboybukser med en blazerjakke over, så er kvinderne hver og en stukket i de høje hæle.

Det er over et år siden, Louise Bruhn Petersen og Mette Vitved Bjørkvik sluttede på advokatkurset i Sorø. I mellemtiden har de ikke deltaget i nogen af sammenkomsterne, men dog fulgt lidt med i de øvrige deltageres gøren og laden – blandt andet via facebook.
 Men i aften skal holdet mødes igen, ligesom de to også forventer at møde andre, de kender tilbage fra studietiden. Og der går da heller ikke længe, før Louise Bruhn Petersen kan skåle med en af sine gamle rusvejledere, som hun mødte første år på jurastudiet tilbage i 1997.
- Og nu er vi blevet færdige samtidig, hvordan hænger det sammen, stikker hun grinende til ham.

Forventninger til aftenen
Louise Bruhn Petersen er på barsel og kan stadig se frem til fem måneder hjemme hos babyen i Hellerup, før hun returnerer til jobbet hos Rambøll, hvor hun primært arbejder med udbudsret, aftaleret, entrepriseret og selskabsret.
 Arrangementet her er Louise Bruhn Petersens første rigtige møde med Advokatsamfundet.
- Det bliver sjovt at se, hvad de har fundet på. Det er i hvert fald en festlig måde at afslutte et forløb på, lyder det fra Louise.
 Mette Vitved Bjørkvik har været hos Kammeradvokaten og er i øjeblikket ansat i KL, og hun har også tænkt sig at bruge aftenen til at netværke og høre om de andre festdeltageres erfaringer på arbejdsmarkedet.
- Jeg har jo to børn, og skal få advokatgerningen og privatlivet til at spille sammen, så det kan være meget interessant at høre, hvilke erfaringer andre yngre advokater med samme profil har erhvervet sig i branchen, siger hun.
18.29. “Ham kender vi”, siger Louise Bruhn Petersen og nikker over mod justitsminister Lars Barfoed, der netop er ankommet med sin ministersekretær.  Louise har tidligere arbejdet i Fødevareministeriet, hvor hun rystende nervøs skulle fremlægge et indlæg i forbindelse med en bekendtgørelse, mens ministeren sad på første række og lyttede.

Advokaterne – samfundets vagthunde
Nu er det Louise Bruhn Petersen, der lytter, mens først Advokatsamfundets formand Søren Jenstrup og siden Lars Barfoed understreger, at advokaterne er af kæmpe betydning for det demokratiske retssamfund.
- I skal ikke være bange for at løbe panden mod en mur – hvem siger, at det er muren, der holder, siger Søren Jenstrup, der også understreger, at han er sikker på, at mange af de tilstedeværende vil have overskud til at deltage i både det kollegiale arbejde for standen og arbejdet for samfundet.
 For det er advokaterne, der står vagt om de svages retsstilling. Det er advokaterne, der skal påvirke debatten om retssikkerhed. Og det er advokaterne, der formentlig på et tidspunkt i karrieren vil blive nødt til at give råd og hjælp uden at tænke på salæret, hvis retfærdigheden for en klient er blevet knægtet eller nægtet.
- I skal huske på, hvorfor I er noget særligt. I skal være stolte og også ydmyge, siger Søren Jenstrup, hvorefter Lars Barfoed overtager med blandt andet pointer om forholdet mellem advokater, borgere og politikerne.
- Det er jer, der på bedste vis må forklare for borgerne, hvad det er, vi politikere har vedtaget. I kan give den kompetente rådgivning, siger Lars Barfoed og kalder advokaterne for “samfundets vagthunde”.
- I har en markant stemme i det lovforberedende arbejde. Og jeres betragtninger er meget velkomne og værdsatte. Også selv om I er uenige med os, siger Lars Barfoed, der ikke er bange for modstand, når den kommer fra ”nogle, der ved, hvad de taler om,” som han siger.
 Mette Bjørkvik og Louise Bruhn Petersen nikker bifaldende under talerne.
- De understregede, at vi er en stand, der har en stolthed. Og at det faktisk er vigtigt, det jeg laver, siger Mette Vitved Bjørkvik.

Kan I sige skyldig
Så er det tid til gruppefotoet. “Tættere, endnu tættere,” beder fotografen, der står oppe på balkonen og fotograferer ned i gården.  Hun prøver en ny variant af “say cheese” afstemt til lejligheden.
“Kan I alle sammen sige SKYLDIG”, spørger hun, og de nye advokater smågriner, mens de sådan lidt halvhjertet siger “skyldig”.
19.03 gjalder hornene igen, og flokken bevæger sig indenfor på Nationalmuseet, hvor der er dækket op i foyeren ved 19 borde. Louise Bruhn Petersen får plads ved bord 7, og allerede før forretten er båret ind, går snakken livligt på trods af, at ingen kender hinanden på forhånd ved bordet.
Imens har Mette Vitved Bjørkvik fået en gammel kollega som bordherre ovre ved bord 9 og sidder også med en repræsentant fra Advokatsamfundet.
- Så vi er et godt mix, som Mette Vitved Bjørkvik siger det.  
Efter en lækker middag er der underholdning med blandt andet Jacob Tingleff og “Klassens Tykke Dreng” og senere bar og dans. Og så har Mette Vitved Bjørkvik, Louise Bruhn Petersen og de 144 andre nye advokater for alvor fået markeret beskikkelsen med både lidt kloge alvorsord og en ordentlig fest.