Advokaten 2 - SOS i Trekanten

Print Print
07-03-2011

Advokatvagterne i Fredericia og Vejle er hårdt ramt. Behovet er der - men ikke advokaterne.

Af Ulrikke Moustgaard, journalist

Når borgerne i Fredericia trænger til gratis juridisk rådgivning, plejer de at kunne henvende sig på biblioteket hver torsdag. Det er måske slut til sommer. For advokatvagten står lige nu med det ene ben i graven på grund af manglende opbakning fra de lokale advokatfirmaer. Et firma har trukket sig. Et andet er muligvis på vej. Og de resterende to kan ikke magte opgaven alene.
- Jeg synes personligt, det er forkert, men vi kan ikke sidde der hver anden uge, siger Søren Frandsen, advokat i Fredericia Advokaterne.
Nogle kilometer derfra kæmper kollegerne i Vejle den samme kamp. Flere advokater har allerede trukket sig fra ordningen. Administrator af advokatvagten i Vejle, advokat Søren S. Skjærbæk, partner i Saxo Advokater, fortæller, at ordningen fortsat fungerer – men kun med nød og næppe.
- Så længe langt de fleste vil, vil vi også. Men hvis man skal derned fem gange om året – det kan vi altså ikke. Og mine kolleger har samme holdning, siger han.
Behovet for rådgivning er uændret, fortæller Søren Skjærbæk. Det viser besøgsstatistikken. Men solidariteten blandt advokater er på retur.
- Inden retskredsreformen hvor vi mistede byretten, sluttede alle op om det. Nu, hvor alting er blevet decentraliseret, er der også kommet færre advokater i byen. De samler sig der, hvor byretterne er – i Kolding og i Horsens. Og hvis man bor og arbejder i Kolding, så gider man ikke køre en halv time i bil for at sidde i advokatvagten i Vejle en time, siger Søren Skjærbæk.