Advokaten 2 - Karrierespring til Nordjylland

Print Print
18-02-2008
“Det er jo i Jylland!” udbrød Christian Lundblads far, da sønnen meddelte, at han flyttede til Aalborg. Men Nordjylland kan godt være lig et skridt op ad karrierestigen, mener den ny retspræsident.

Af Vibe Halbirk, journalist, Stickelbergs Bureau

Et mere spændende job end dommer skal man lede længe efter. Det har Christian Lundblad ment, siden han i 9. klasse var i erhvervspraktik i Gentofte Ret. Allerede dengang indså han, at kriminalitet er en mangeartet størrelse, da politiet pågreb en udlandsdansker, der førte sig frem på første klasse i dyr bil, men ikke betalte skat.
Fordi arbejdet ved domstolene er spændende i sig selv og vigtigt for retsfølelsen i samfundet, undrer det ham, at Retten i Aalborg mangler jurister.
Derfor er den nytiltrådte retspræsident begejstret over, at Aalborg Universitet nu udbyder jura-uddannelsen og netop har åbnet Juraens Hus. Han tager udfordringen op, og har en plan om gøre de studerende så interesserede i rettens arbejde, at juristmanglen snart vil være fortid.
- Dele af undervisningen kan foregå i retssalen, så de studerende får deres faste gang her i huset. Retssalen er juraens værksted, og vi kan bidrage med at koble universitetets teori med praktisk anvendt jura. Det nordjyske studiemiljø skal blive så attraktivt, at det tiltrækker unge fra hele landet, mener Christian Lundblad.
Han vil også oprette studiejob, der kommer både de studerende og domstolen til gavn.
- Noget af det, der adskiller Juraens Hus i Aalborg fra studiet i København og Århus, kan netop blive det tætte samarbejde mellem universitetet og de juridiske arbejdspladser i hele Nordjylland, siger Christian Lundblad.

Innovativ udkant
I øjeblikket står tre stillinger som fuldmægtige ubesatte i Retten i Aalborg. Det er en undernormering på juristdelen med 10 – 15 procent.
- De medarbejdere, vi har, løber stærkt. De ansatte her har en høj arbejdsmoral og laver mere, end man nok regner med i København. På grund af en jætte-indsats er det retssøgende publikum indtil videre stort set holdt skadesløse, og ventetiden på sagsbehandlingen er ikke graverende. Men det er klart, at det ikke kan fortsætte.
For det har konsekvenser, at de aalborgensiske medarbejdere ved retten løber så stærkt.
- Sidste år gik flere ned med stress. Der opstår nemt en ond spiral af arbejdspresset, vurderer Christian Lundblad.
Han opfører sig selv geografisk atypisk, da han lige er flyttet fra et rækkehus i Hellerup til en lejlighed i centrum af Aalborg. Præsidentkontoret har endnu ikke et personligt præg. Malerierne på væggene, møblerne og de ægte tæpper er ikke rykket rundt siden forgængeren. Den eneste indretningsmæssige indsats Christian Lundblad hidtil har ydet, er at få hængt et vægur op fra Retten i Nibe, som blev en del af Retten i Aalborg ved domstolsreformen.
- Jeg opfatter ikke afstandene i Danmark som voldsomt store. Men da min far hørte, at jeg havde fået nyt job, udbrød han: “Det er jo i Jylland!” Og det kan godt være, at Aalborg er et udkantsområde i forhold til København, men det er billigere og hurtigere at flyve hertil fra København end til Århus. Der går fly til London, og erhvervslivet og universitetet går forrest i forhold til innovationen, begrunder den 41-årige retspræsident.
Flere bekendte har undret sig over hans valg af karriere som retspræsident i Nordjylland, da han formentlig på sigt kunne tjene mere som advokat i København.
- For mig er det et karrierespring opad i det faglige system. Omkring de 40 år skal man tage de mere langsigtede karrierevalg. Badetiden er forbi. Det er vigtigt for mig, når jeg går hjem om aftenen, at arbejdet har været ulejligheden værd. For mig er det ikke et spørgsmål om at tjene mange penge, men om at arbejdsindsatsen betyder noget for andre end mig selv. Man kan næppe lave noget mere betydningsfyldt for samfundet end at være dommer. Betydningen af hver eneste knivstikkersag rækker langt ud over den enkelte sag – nemlig at tingene foregår ordentligt og retfærdigt, siger Christian Lundblad.

Rettens faglige kick
Domstolenes arbejde og de generelle overvejelser, der ligger til grund for dommene, fylder generelt alt for lidt i mediebilledet, mener Christian Lundblad. Det kan være en anden årsag til, at det for tiden er svært at rekruttere jurister til domstolene – også i Aalborg.
- Det, der ikke nævnes, findes ikke. Men det faglige kick, du får, når du sidder med en sagstype for første gang, og skal se, om den praksis holder i landsretten og måske endda i Højesteret, finder du ingen andre steder. Domstolene har været for diskrete med at profilere sig selv, og det betyder, at folk tror, arbejdet i retten er kedeligt, vurderer han.
- Vi har folks hele tilværelse oppe til vurdering, og det er et seriøst stykke arbejde. Når vi står på mål, skal vi også være rede til at fortælle om det, så arbejdet ved domstolene er synligt, og noget man kan være stolt af, siger Christian Lundblad.
- En by som Aalborg, der har topidrætsfolk i alle sportsgrene, Jomfru Ane Gade, et innovativt universitet og et fremadstormende erhvervsliv, skal også tiltrække de bedste jurister, mener han.

Blå bog
41-årige Christian Lundblad er landets yngste retspræsident. Han tiltrådte ved årsskiftet.
Tidligere har han blandt andet været direktør i Danmarks største advokatkæde Ret&Råd, chefjurist i Vækstfonden, afdelingschef i Advokatsamfundet, chef for Juridisk sekretariat i Erhvervsministeriet og fuldmægtig i Justitsministeriet.