Advokaten 8 - Advokatkontoret tur – retur

Print Print
16-10-2007
Advokatkontoret tur – retur:  Ud af elfenbenstårnet
 
Advokatkontoret bliver nemt et elfenbenstårn, hvor jurister dyrker juraen, uden indsigt i de praktiske behov, som kunderne har. Det mener advokat, der efter ni år i private virksomheder er tilbage i advokatbranchen. Nu med erfaringer, der gør ham til en bedre advokat.
 
Af Hanne Hauerslev, Komplot Kommunikation

Du er i fuld gang med at smide en lovende karriere ud med badevandet.”
Sådan sagde kollegerne, da Søren Hornbæk Svendsen for ti år siden skiftede jobbet som advokat hos Reumert & Partnere ud med et arbejde som koncernadvokat hos FLSmidth.
- Men jeg kan jo altid komme tilbage. Sådan tænkte jeg selv, for jeg kunne slet ikke sige nej til jobbet hos FLSmidth. Det gav mig lige så meget ansvar, som jeg ville få fem år frem i tiden på advokatkontoret, hvor jeg som nyuddannet advokat stod i anden række efter partnerne. Hos FLSmidth ville jeg komme i første række fra starten og få ansvaret for kontrakterne ved salg af cementfabrikker og ved køb og salg af virksomheder i hele verden, siger Søren Hornbæk Svendsen, der hos FLSmidth både har forhandlet kontrakter i 40 graders varme i Malaysia og solgt fabrikker på eksotiske steder som Pakistan og Ægypten.
Han forstod dog godt kollegernes skepsis.
- På det tidspunkt havde det ikke nogen høj status at arbejde som jurist i en privat virksomhed. Men holdningen er ændret meget siden.
 
Praktisk rådgivning
De sidste halvandet år har Søren Hornbæk Svendsen været tilbage i advokatbranchen som partner i Advokatfirmaet DLA Nordic. Advokatkontoret sender ofte medarbejdere ud i private virksomheder i for eksempel barselsvikariater. Det er en bevidst strategi, som gør advokaterne dygtigere til at forstå klienternes behov.
 - Det er min egen erfaring, at det skaber en stor værdi at have været ansat i en privat virksomhed. De fem år, hvor jeg var ansat hos FLSmidth, lærte jeg, hvordan en koncern fungerer politisk og organisatorisk. Jeg lærte, at juridisk rådgivning skal være praktisk og anvendelig. Det glemmer du ofte som jurist i en advokatvirksomhed. Her sidder du som i et elfenbenstårn og taler jura med de andre jurister. Det bliver uundgåeligt en indforstået verden, hvor juraen fylder meget, og hvor rådgivningen nemt bliver kompleks, fordi alle nuancer og spidsfindigheder skal med.
 - Når du derimod er jurist i en virksomhed, står du med juridiske problemer, som skal løses hurtigt, praktisk og bedst muligt for alle parter. Det kræver, at du kan gå direkte til konklusionen, tage højde for andet end juraen og turde sige: Jeg tror, at denne her løsning er bedst for os nu – men der er fem procent, der trækker i en anden retning. Du skal være klar og præcis i dine svar, og der er ingen, der har tid til eller behov for at høre på lange forkromede udredninger.
 
Et skridt nærmere klienten
I det hele taget lærer du at kommunikere anderledes i det private erhvervsliv end på advokatkontoret – og det er en evne, som er nyttig at tage med tilbage til advokatbranchen, mener Søren Hornbæk Svendsen.
 - I den private virksomhed er juristerne en minoritet, og du kan ikke forvente at alle forstår, hvad du siger. Derfor lærer du hurtigt at kommunikere anderledes, for hvis du ikke kan tale med ingeniøren om den sag, du kører for ham, så kan det jo være ligegyldigt, mener Søren Hornbæk Svendsen, der også har lært at kommunikere sine skriftlige notater forskelligt, alt efter om målgruppen er bestyrelsen, direktionen eller specialister.
 - Når du bruger konsulenter i virksomheder, bruger du ofte masser af tid på at oversætte det arbejde, du får leveret, så det passer ind i sammenhængen. Du bruger også tid på at få forskellige konsulenters arbejde til at harmonere – eksempelvis arbejde fra jurister, økonomer og HR-konsulenter. Det tager jeg højde for, inden jeg leverer mit arbejde, og det betyder, at jeg kommer et skridt nærmere klientens behov.
 
Jura eller magt
Erfaring i ledelse er endnu en kvalitet, som Søren Hornbæk Svendsen har hentet i det private erhvervsliv, og som han har god brug for hos DLA Nordic.
Efter fem år hos FLSmidth blev han nemlig som 32-årig ansat som chefjurist og senere underdirektør hos DONG Energy, hvor han fik ledelsesansvaret for den juridiske afdeling.
– Hos DONG bliver lederne målt på medarbejdernes tilfredshed, og den årlige bonus afhænger blandt andet af, hvor god din rating er.
- Så selvfølgelig er der stor fokus på, at medarbejderne skal være glade for at gå på arbejde og på, at du selv er en rollemodel for, hvordan kulturen og tonen er på arbejdspladsen. Det fokus har jeg taget med her til DLA Nordic.
Lysten til at gå tilbage til advokatbranchen kom efter et intensivt lederkursus i Schweiz på ti uger, hvor Søren Hornbæk Svendsen opdagede, at interessen for juraen er større end behovet for magt.
- Jeg har simpelthen ikke det her alfa-hangen, som virksomhedsledere skal have – altså et grundlæggende behov for at besidde magten. Jeg har ikke noget imod at have den, men det er altså juraen, der interesserer mig mest. Derfor besluttede jeg mig for at søge tilbage til advokatkontoret – til elfenbenstårnet. Ikke for at lukke mig inde i en verden med andre jurister – men for at bidrage med den værdi, det har at kende klienternes behov, siger Søren Hornbæk Svendsen.
Han tror, at der i fremtiden vil være flere jurister, der tager turen advokatkontoret tur-retur.
- For bare ti år siden var det nærmest uhørt i branchen at hoppe fra advokatkontoret til det private erhvervsliv og tilbage igen. I dag er det mange steder så vanskeligt at blive partner, at jeg tror, advokaterne er fristede af at gå over i det private, hvor der en del steder bliver opbygget store juridiske afdelinger, som er attraktive arbejdspladser. Og hvorfor så ikke også gå den anden vej, spørger Søren Hornbæk Svendsen.
 
 
Søren Hornbæk Svendsen er 39 år. Uddannet jurist fra Københavns Universitet i 1991. Herefter halvandet år på Universitetet i Göttingen, Tyskland, hvor han læste Master of Law i tysk og europæisk ret. I forlængelse heraf traineeophold på advokatkontor i Hamburg. I 1993 advokatfuldmægtig hos Reumert & Partnere. Advokat samme sted i 1996 i ni måneder, og herefter koncernadvokat hos FLSmidth. Fra 2001 chefjurist og fra 2002 underdirektør i DONG Energy. Fra 2005 partner hos Advokatfirmaet DLA Nordic A/S.
Direktionens sparringspartner
 
Jan Al-Erhayem er tilbage på advokatkontoret. Nu med den faglige rummelighed, han har fået efter 13 år i A.P. Møller-Mærsk koncernen. Det har givet ham en praktisk tilgang til at løse opgaver, som han tror, vil blive mere efterspurgt i et komplekst erhvervsliv.
 
Allerede da Jan Al-Erhayem var studerende på Københavns Universitet, havde han et klart billede af sig selv som ansat i det private erhvervsliv. Det var lysten til at være en del af en hel organisation, der trak i ham.
Derfor søgte han job hos A.P. Møller-Mærsk kort efter tiden som fuldmægtig hos Kromann & Münter.
I dag er han tilbage som advokat og associeret partner hos Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere i hjertet af København. En stor beslutning for den 41-årige advokat. Ikke alene fordi han dermed skiftede branche igen. Men også fordi beslutningen indebar at flytte med familien til Danmark fra Holland, hvor han har boet og arbejdet de sidste fem år.
- Det var lysten til at være selvstændig og til at bruge mine erfaringer fra erhvervslivet bredt, der fik mig til at kontakte John Korsø Jensen, som jeg havde arbejdet tæt sammen med, da jeg var ansat hos A.P. Møller-Mærsk. Han så gode muligheder for, at jeg kunne bruge mine erfaringer fra erhvervslivet som advokat, netop fordi erhvervslivet bliver mere og mere komplekst og internationalt, og det er netop her, jeg har min faglige styrke, siger Jan Al-Erhayem, der har hentet en del af sin erfaring som leder af direktionssekretariatet hos A.P. Møller-Mærsk.
 
Indsigt i hele koncernen
- Jeg startede i direktionssekretariatet under Eivind Kolding, der i dag er en af de seks skibsredere. Efter et par år blev jeg leder af afdelingen, hvor vi havde det overordnede ansvar for juridiske forhold i koncernen, forhandlede kontrakter, var involveret i virksomhedsoverdragelser, retssager – og jeg sad med i mange bestyrelser – blandt andet i Dansk Supermarked, siger Jan Al-Erhayem, der også fungerede som bestyrelsessekretær for A.P. Møller-Mærsk.
- Det var en rigtig spændende opgave, fordi alt vedrørende bestyrelsen gik igennem mig, og det betød, at jeg havde stor indsigt i, hvad der foregik i A.P. Møller-Mærsk koncernens selskaber. Jeg var pennefører for nye projekter og havde ansvaret for at kanalisere beslutningsforslag til ledelsen, siger Jan Al-Erhayem, der på det tidspunkt havde et tæt samarbejde med Mærsk Mc-Kinney Møller og den øvrige topledelse –  herunder Jess Søderberg.
- Som bestyrelsessekretær havde jeg direkte reference til hr. Møller, og det er klart, at du lærer rigtig meget af sådan et samarbejde igennem fem år. Jeg har aldrig mødt et andet menneske, som har en lignende evne til at gå helt ned i detaljen for samtidig at kunne have et helikoptersyn på sagen. Han har en sjælden næse for, hvad der er rigtigt og forkert. Du kan være helt sikker på, at han hurtigt spotter et svagt punkt i et oplæg. Og du kan også være sikker på at få det at vide, hvis du ikke lever op til dit ansvar. Men det sker på en fair måde.
 
Erfaring fra begge sider af bordet
Efter mere end otte år hos A.P. Møller-Mærsk i København, valgte Jan Al-Erhayem i fire år at arbejde i en af koncernens virksomheder i Holland, Norfolkline, som har datterselskaber i hele Europa. Her var han vice- og økonomidirektør. Samtidig havde han ansvaret for alle juridiske forhold.
Det var i den periode, at tanken om at vende tilbage til advokatbranchen opstod.
- Jeg begyndte at overveje, hvad jeg kunne bidrage med på den anden side af bordet, fordi jeg synes, at det var særlig interessant at være involveret i forhandlinger, virksomhedsoverdragelser og bestyrelsesarbejde, siger Jan Al-Erhayem, der har arbejdet sammen med advokater i hele verden.
- Derfor ved jeg også, hvordan de arbejder. Samtidig har jeg siddet på den anden side af bordet og ved, hvad virksomhederne har brug for fra deres rådgivere og advokater. Med min erhvervserfaring, vurderede jeg, at jeg kan bidrage med flere dimensioner, fordi det i dag er helt naturligt for mig ikke alene at tænke i specifikke og specialiserede juridiske løsninger – men se mere praktisk og forretningsorienteret på opgaverne. På den måde ser jeg også mig selv som en sparringspartner til direktionen i en virksomhed, der har brug for hele løsninger.
 
 
Jan Al-Erhayem er 41 år. Uddannet fra Københavns Universitet i 1990. Fuldmægtig og advokat i et år hos Kromann & Münter. Herefter i A.P. Møller-Mærsk koncernen – blandt andet som Vice President for Corporate Secretariat (kombineret direktionssekretariat og juridisk afdeling) fra 1995 til 2001. Vice- og økonomidirektør i datterselskabet Norfolkline til 2005 og herefter direktør godt et år for den europæiske shippingvirksomhed Samskip indtil han i maj 2007 valgte at gå tilbage til advokatbranchen. I dag associeret partner hos Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere.
 
Brug for flere advokater med erhvervsbaggrund
 
Der bliver brug for flere advokater i fremtiden med praktisk forståelse for erhvervslivet, mener John Korsø Jensen. Hos DLA Nordic har 40 procent af partnerne mindst et års erfaring fra offentlig eller privat virksomhed.
Da partnerne hos Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere for snart et år siden skulle tage stilling til, om der var plads i gruppen til en advokat fra det private erhvervsliv, var der ingen tvivl om holdningen. Og snart kommer der endnu en associeret partner med solid erfaring fra det private erhvervsliv.
- En advokat med bred erhvervsmæssig erfaring vil blive mere efterspurgt i fremtiden, fordi erhvervslivet bliver mere og mere komplekst og internationalt. Hvis vi for eksempel skal forhandle en kontrakt eller købe en virksomhed for en erhvervsklient, vil klienten forvente, at opgaven bliver løst på en bestemt måde. Som traditionel advokat kan du have en tendens til at læne dig tilbage og løse opgaven ud fra rent juridiske overvejelser, uden at der nødvendigvis indgår overvejelser af strategisk eller forretningsmæssig karakter. Men hvis du har erhvervsmæssig indsigt, har du et overblik, som gør, at du kan rådgive klienten om væsentlig flere facetter. På den måde bliver du en god samtalepartner, fordi du er i stand til at bidrage med en bredere baggrund og mere viden, siger John Korsø Jensen.
Hos DLA Nordic har administrerende partner, Jens Jakob Bugge samme holdning. Her har 40 procent af partnerne mindst et års baggrund fra offentlige eller private virksomheder.
- Vi har partnere, som kommer fra eksempelvis Kommunernes Landsforening, Justitsministeriet og fra internationale koncerner, siger Jens Jakob Bugge, der gerne ser, at der kommer flere med blandet baggrund hos DLA i fremtiden.
- Det betyder jo, at vores kunder kan få hjælp fra en advokat, som ikke blot kan gå ind og løse en juridisk opgave, men som også kender både kulturen og sektoren hos kunden. Det er selvfølgelig en fordel for en amerikanskejet virksomhed, at den advokat, vi sender, selv har været ansat i et tilsvarende foretagende.
John Korsø Jensens erfaring er, at især mange amerikanske advokater har været dygtige til at opnå denne spændvidde.
- Det er min erfaring fra at samarbejde med amerikanske advokater. På det punkt har vi danske advokater ikke været dygtige nok til at udvikle os. Det har derimod andre konsulenter – for eksempel revisorerne. De har forstået at kæde nye konsulentydelser på deres rådgivning. Men jeg tror, at det også kommer inden for vores branche. Hvis vi vil følge med, er vi simpelthen nødt til at udvikle os, være effektive, synlige og brede såvel som specialiserede i vores rådgivning.