Advokaten 6 - Advokatfirma udsat for kopiering af hjemmesiden

Print Print
27-08-2007
En københavnsk advokatvirksomhed har oplevet at få stort set hele hjemmesiden kopieret og lagt ud på et amerikansk domænenavn. Politiet efterforsker sagen men kan endnu ikke sige, hvad formålet har været.

Af pressechef Pia Møller

I maj 2007 fik en af partnerne på et mindre københavnsk advokatkontor en besynderlig opringning. En ældre skotte var i røret og spurgte efter en person, som ikke arbejder på advokatkontoret og et advokatfirma med navnet Lawyer Chambers Law Firm.
Skotten havde modtaget en e-mail fra den ukendte person på advokatkontoret om, at han havde arvet omkring 15 mio. britiske pund. Han blev bedt om at fremsende id og dokumentere, hvem han var.
Både skotten og advokatkontoret kom uvægerlig til at tænke på de såkaldte “Nigeria-breve” og anden e-mail svindel, som går ud på at franarre folk deres kontonummer eller lignende. Men fordi han ikke blev bedt om at fremsende f.eks. kontonummer, og fordi mailen indeholdt henvisninger til virksomheder, skotten havde haft forretningsforbindelser til, slettede han ikke bare mailen men ringede til advokatfirmaet.
På den måde opdagede de københavnske advokater, at stort set hele deres hjemmeside var blevet kopieret og lå et andet sted på nettet under et helt andet domænenavn. Både navne, cv-oplysninger og oplysninger om advokatkontoret var stort set identiske, ligesom designet på hjemmesiden var det samme. Også advokaternes fotos optrådte på den kopierede hjemmeside. Blot var de fleste telefonnumre og e-mail-adresser skiftet ud. Få steder havde man glemt at skifte det danske telefonnummer, og det var grunden til, at skotten ringede til de danske advokater.
Den kopierede hjemmeside var hostet af et amerikansk selskab og lå på en server i USA. Den person, der var registeret som indehaver af domænenavnet, havde også adresse i USA. Danskerne fik hostingselskabet til at lukke hjemmesiden ned samme dag, som de havde opdaget svindelen. Nogle uger efter opdagede firmaet, at hjemmesiden var tilgængelig på en anden server, hvor den også blev lukket ned.

Svære sager at efterforske
Samme dag, som advokatvirksomheden opdagede svindlen, anmeldte en af partnerne sagen til politiet. I øjeblikket undersøges den af NITEC – det nationale it-efterforskningscenter under Rigspolitiet. Her fortæller politikommissær Søren Thomassen, at kopiering af hjemmesider ses i mange varianter. Han er dog ikke stødt på lige præcis denne kombination før, hvor en udlænding kopierer en dansk hjemmeside, for så at henvende sig til andre udlændinge.
- Det har jo et tilsnit af “Nigeria-breve” og den type e-mails, som mange af os kender og ved, at vi skal passe på. Men det, at man ikke beder om kontonummer eller lignende oplysninger, og at det er en dansk hjemmeside, der er kopieret af en amerikaner, gør, at det er lidt svært at se, hvad formålet er, siger han.
NITEC vil typisk iværksætte et samarbejde med Københavns Politi, og hvis det viser sig, at formålet er bedrageri på samme måde som “Nigeria-brevene”, overtager SØK sagen. Søren Thomassen siger dog, at denne type sager kan være meget svære at efterforske.
- Tit og ofte når vi ikke særlig langt. Det er flygtige oplysninger, der er tale om, og de selskaber, som hoster svindlerne, gemmer måske ikke informationer, logfiler og den slags, siger han.

Sådan er livet på internettet
Det svindelramte københavnske advokatfirma har i kølvandet på oplevelsen forsøgt at finde ud af, hvordan man kan undgå kopiering af hjemmesider. Den besked, de har fået, lyder i store træk: Det kan man ikke. IT-chef i Advokaternes Serviceselskab, Steen Hermansen er enig. De fleste hjemmesider kan kopieres meget let, enten ved at højreklikke på hjemmesiden med musen og se html-koderne eller med et særligt program til kopiering.
- Hvis man har Flash-elementer indbygget, er kopiering sværere. Men det vil jeg ikke anbefale, bl.a. fordi Flash-elementerne ikke bliver opfanget af internettets søgemaskiner. Og det er stadig ikke umuligt at kopiere hjemmesiden, det er bare mere besværligt. Så kan man selvfølgelig lave en log-in for overhovedet at komme ind på hjemmesiden, men så kan man jo spørge sig selv, om man er tilgængelig og til stede på netttet.
- Mit råd er at sige til sig selv, at det her kan ske – og det er smadder ærgerligt, men der ikke noget, man kan gøre ved det. Der skal nok være sikkerhedsfirmaer, der er villige til at bruge mange timer på sagen, men jeg tror ikke, at man får meget ud af det, siger Steen Hermansen.
Han siger, at det er fornuftigt at få en eventuel kopieret side lukket, fordi det kan gå ud over virksomhedens renommé og troværdighed. Man skal bare være klar over, at siden hurtigt kan åbne et andet sted.
- Det er lidt en håbløs kamp. Svindlerne kan bare flytte til et andet land og en anden server, hvis de vil.
Steen Hermansen gør dog opmærksom på, at man sagtens kan sikre og skjule sin e-mail-adresse på hjemmesiden, så man f.eks. undgår spammail.

Udskrift fra: https://www.advokatsamfundet.dk/Service/Publikationer/Tidligere artikler/2007/Advokaten 6/Advokatfirma udsat for kopiering af hjemmesiden.aspx - d. 21-01-2019.
Ophavsretten tilhører Advokatsamfundet.
Informationerne må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.