Advokaten 3 Tour de force i hælene på globaliseringen

Print Print
18-04-2007
Globalisering er temaet for Advokatmødet i juni. Vil du have en forsmag på emnet, så læs den amerikanske journalist Thomas L. Friedmans bog “Jorden er flad”.

Af Pia Møller, pressechef, sekretariatet

Omkring 245.000 indere sidder i call-centre og besvarer telefonopkald fra hele verden eller ringer folk op for at reklamere for kreditkort eller tilbud på mobiltelefoner. Læger i Indien og Australien læser CT-skanninger for hospitaler i USA, og i 2005 blev der lavet 400.000 skatteregnskaber i Indien for bl.a. vestlige revisionsfirmaer.
Det var nogle af de informationer, den amerikanske journalist Thomas L. Friedman stødte på under en rejse til Indien, og som fik ham til – i første omgang – at betro sin kone: “Jeg tror, Jorden er flad.” Efterfølgende har han på rejser i øst og vest udforsket globaliseringen, tegn og tendenser, og det er bl.a. resulteret i bogen “Jorden er flad”. Her tager den Pulitzer-belønnede klummeskribent fra New York Times læseren med på en hæsblæsende og særdeles underholdende tur verden rundt, hvor han med en blanding af personlige fortællinger, kommentarer, oplysninger og interviews slår den nye globale virkelighed fast med syvtommersøm.
Friedmans påstand er, at verden er blevet flad, fordi en række faktorer, i særdeleshed den teknologiske udvikling, har afskaffet de gammeldags vertikale systemer, der bygger på kommando og kontrol, og indført nye horisontale systemer, der bygger på kommunikation og samarbejde.
Den nye horisontale verden er en stor udfordring for den vestlige verden, der er godt i gang med at sove i timen. Siden 11. september har vi haft travlt med internationale konfrontationer og religiøs terror, og imens er inderne og kineserne kommet i den globale førertrøje med en voldsom outsoucing af arbejdspladser til følge. Et eksempel er den markante outsourcing af revisionsarbejde fra USA til Indien.
Friedman har spurgt en indisk revisor, der arbejder for amerikanerne, hvilke former for arbejde, der bliver tilbage i USA. “Den revisor, som kan gøre sig håb om at bevare sit job i Amerika, er en person som fokuserer på udformningen af kreative, komplekse strategier, for eksempel skatteunddragelse eller skattefordele,” lyder svaret fra den indiske revisor.
Friedman har udvalgt og beskrevet ti faktorer, som han mener har været helt afgørende for den nye horisontale verden – lige fra Berlin-murens fald til den nyeste teknologi som iPaq og Skype. Omkring år 2000 begyndte de ti faktorer at arbejde sammen i en så stor målestok og med så stor intensitet, at millioner af mennesker på forskellige kontinenter følte, at der skete noget nyt. De var i kontakt med mennesker, de ikke tidligere havde været i kontakt med, de blev udfordret af nye mennesker og de konkurrerede med nye markeder.
Den amerikanske journalists påstand er, at de virksomheder, der kommer til at udvikle sig i den nye flade verden, er dem, der er mest villige til at gennemføre forandringer. Det er dem, der erkender den hurtige udvikling, og som har deres egne strategier til at udnytte den eller i det mindste håndtere den – i stedet for at prøve at stritte imod. På baggrund af en lang række interviews med virksomhedsledere verden over om globalisering, uddrager han i bogen en række hovedregler for virksomheder i den flade verden.
Det er bestemt ikke uinteressant at beskæftige sig med, hvis man er advokat og meget af tiden – eller indimellem – arbejder globalt, eller måske bare er interesseret i, hvordan verden udvikler sig. “Jorden er flad” er en rigtig business-bestseller. Den har ligget på New York Times’ bestsellerliste i 94 uger, og den modtog i 2005 prisen “Financial Times and Goldman Sachs business book of the Year”.

Thomas L. Friedman: “Jorden er flad – en fortælling om globaliseringen i det 21. århundrede.” Børsens Forlag.