Advokaten 1 - Aktiv indsats gør Familietjek til en succes

Print Print
05-02-2007

Kunderne er tilfredse med at få familietjek. Når de ellers får det. For mange kender ikke tilbudet, mener formanden for Danske Familieadvokater, der råder til at supplere annoncekampagne med lokale initiativer. En advokat i Esbjerg har tænkt kreativt og fået flere familier som klienter.

Tekst: Hanne Hauerslev  Foto: Jonas Ahlstrøm

De fleste danskere sender jævnligt bilen til service, får tjekket tænderne og finjusteret økonomien i banken.

Men når det gælder om at få et juridisk overblik over familiesituationen står det sløjt til. Kun de færreste familier er klar over, at de kan have glæde af at gennemgå deres forhold med en advokat.

- Familietjekket er et super godt produkt, som vi skal være meget bedre til at sælge over for kunderne. Stille og roligt kommer der nemlig flere udbydere på markedet – det gælder for eksempel bedemænd, pengeinstitutter og private konsulenter, der tilbyder en tilsvarende ydelse. Men Danske Familieadvokater har et langt bedre produkt end dem, fordi vi uden sammenligning har den største kombination af ekspertviden inden for privatlivets jura. Og det skal kunderne have at vide, mener Anja Cordes, der er formand for Danske Familieadvokater.

Det er grunden til, at foreningen – som er en sammenslutning af advokater, der arbejder med privatlivets jura –  i efteråret kørte en annoncekampagne i ugepressen og bannerreklamer på nettet.

- Med annoncekampagnen forsøger vi at ramme kvinderne, som er dem, der i høj grad stadig står for omsorgen i familien. Vi annoncerer i blandt andet Femina, IN og Familiejournalen. Men jeg kan da kun opfordre til at supplere med lokale annoncer og andre tiltag i lokalområdet, sådan at vi får kommunikeret budskabet ud på flere måder, mener Anja Cordes.

Burde være personalegode
En af de familieadvokater, der har gjort en indsats for at sælge sønderjyderne et juridisk serviceeftersyn er Annette Hansen, fra Advokatfirmaet Dahl i Esbjerg. Hun har været medlem af Danske Familieadvokater siden begyndelsen i november 2004 og har godt 20 Familietjek om året. Hun gør et stort arbejde for at skaffe kunderne.

- Da vi startede, ringede jeg simpelthen til et af de lokale pengeinstitutter og tilbød at komme for at fortælle om produktet på et morgenmøde for medarbejderne. De tog imod Familietjekket med kyshånd, fordi de kan se, at det er en rigtig god idé for familierne at få tilbudet eksempelvis i forbindelse med hushandler. Siden har andre banker ringet og bedt om et samarbejde, og det har ført til, at jeg blandt andet har holdt foredrag på kundemøder, forklarer Annette Hansen, der også har et samarbejde med Erhvervscentret i Varde om produktet. Advokatfirmaet Dahl holder også selv indimellem åbent hus for at fortælle interesserede om Familietjek.

- Og så har jeg en idé om at få et samarbejde i gang med vores store erhvervskunder. Jeg vil foreslå dem at tilbyde medarbejderne et familietjek som et personalegode. Ideen er opstået, fordi de indimellem ringer til mig for at spørge, om jeg kan tage mig kærligt af en medarbejder, der for eksempel står midt i en skilsmisse. I dag vil virksomhederne gerne hjælpe medarbejderne til at få det overskud i privatlivet, som det giver at have orden på juraen.

Orden giver overskud
For det er præcis det, hun oplever, klienterne får med en tilstandsrapport, som hun kalder det.

Jeg oplever altid at folk bliver rigtig glade for at få Familietjekket. Men glæden kommer efter chokket, som altså også ofte følger med. Den klassiske situation er parret, som har levet sammen igennem mange år og tror, at deres samliv kan sidestilles med ægteskab. Jeg havde et par inde til rådgivning, som var helt sikre på, at de ville arve hinanden. De var virkelig rystede, da de gik herfra, men samtidig lettede over, at de nu havde mulighed for at få styr på tingene.

- Et andet par nåede lige præcis at underskrive testamente og tinglyse ægtepagt, før manden døde få dage efter. Heldigt. For han havde to børn uden for ægteskab i udlandet, som han aldrig havde set. Hustruen havde en opsparing, og sammen havde parret et hus, som begge havde sparet op i igennem et helt liv, forklarer Annette Hansen, der dog typisk oplever en tendens til, at sammenbragte familier vil have, at børnene begunstiges lige.

- Hvis man ønsker, at børnene skal være lige i en sammenbragt familie, er mor og far nødt til at tage stilling til for eksempel arven tidligt i livet. De skal vide, at det ikke kun er ældre mennesker, der har brug for en advokat, for at være sikker på at sølvskeerne kommer de rigtige steder hen. Jeg siger til mine klienter, at de skal kende konsekvenserne nu, og handle på dem ud fra situationen i dag. Så kan vi altid lave det om igen om ti år, når familien måske har nogle andre vilkår.

Ret til at sælge et Familietjek
Danske Familieadvokater er en selvstændig forening med knap 200 medlemmer. Kun advokater, der er medlem af Danske Familieadvokater, har ret til at sælge Familietjek.

Prisen på et Familietjek varierer – men koster typisk op mod 2.500 kroner. Tjekket indebærer en times møde med advokaten og et skriftligt referat fra mødet. Rådgivningen omhandler ud over almindelige familieretslige forhold også pension, lejeret, forbrugsret, erstatning m.v.

Læs mere på www.danskefamilieadvokater.dk