Advokaten 1 - Sværere at sige farvel til sodavand end smøger

Print Print
05-02-2007

Masser af frugt. Nul colaer. Og rygeforbud. Det er Bech-Bruuns opskrift på en sund arbejdsplads. Projektet startede sidste år og kommer til at koste en million kroner. Men de penge er sparet, hvis blot hver medarbejder får en sygedag mindre.

Tekst: Hanne Hauerslev  Foto: Henning Hjorth

For snart et år siden besluttede Lars Svenning Andersen sig for at vende op og ned på sin livsstil.

Som managing partner hos Bech-Bruun pendler han mellem Århus og København, og han har bolig begge steder. Mange rejser og en presset kalender havde sat sit sine spor på livsstilen.

- Når jeg arbejder i København, har jeg ofte meget lange arbejdsdage. Det resulterede i, at jeg snuppede en pizza og et glas vin, når jeg kom hjem sent om aftenen. Motion var der heller ikke meget tid til. Men efter at ledelsen sammen havde været på et kursus, hvor vi skulle arbejde med at skabe sammenhæng mellem det liv, vi ønsker at leve, og vores handlinger, besluttede jeg mig for at justere på blandt andet min livsstil, forklarer Lars Svenning Andersen. 

- Det lyder banalt. Men jeg droppede pizzaen og spiste i stedet et sundt måltid i kantinen klokken 18. Det gav mig faktisk overskud til at få lidt motion i løbet af aftenen. Bare det at cykle en tur eller gå i motionscentret, gav mig også meget mere energi til arbejdet dagen efter. Efter kort tid havde jeg faktisk tabt syv kilo og oplevede, at det var små ting, som gav mig et mere positivt fokus – som for eksempel at en bedre planlægning søndag aften betyder, at jeg bedre kan prioritere motion og familien i den kommende uge, siger han.

Det positive fokus ville Lars Svenning Andersen og hans partnerkolleger gerne give videre til medarbejderne.

- Efter et par måneder med den sunde livsstil opdagede jeg jo, at arbejdspladsen er vigtig for at kunne holde fast i de sunde vaner. I begyndelsen er du meget opmærksom på at spise grønt og tage trappen. Men i løbet af et par måneder, bliver det sværere. Så er det, at man kan blive fristet af det wienerbrød, der er blevet tilovers fra mødet. Med projektet vil vi gerne være med til at motivere medarbejdernes valg i den sunde retning, siger Lars Svenning Andersen.

Frugt om formiddagen
I dag er det hos Bech-Bruun blevet svært at være motiveret for en iskold cola, når blodsukkeret er i bund sidst på dagen. Nu er der nemlig kun kildevand i køleskabene i de små køkkener.

- Vi serverer ganske enkelt kun kaffe, te og vand i huset. Colaer er frygtelig usunde og hører ikke til i dagligdagen, siger de eksperter, der har hjulpet os. Men for mange medarbejdere har det været hårdt at sige farvel til colaerne. Faktisk har det været sværere at sige farvel til colaerne end til røgen, selvom det givet også har været hårdt for nogle medarbejdere, at huset blev røgfrit 1. januar. 

Der bliver serveret frisk frugt på kontorerne, og der er energibarer i køkkenskabene. Til møderne er der også frugt og i kantinen masser af grønsager til frokost.

- Vi har delt projektet op i tre faser. Den første fase har fokus på sund kost. Den anden handler om det gode arbejdsmiljø og om at skabe balance i livet. Som led heri skal vi udarbejde en stresspolitik. Advokater har rigtig travlt, og der er ikke noget, der tyder på, at der bliver mindre at lave i fremtiden. Men vi kan blive bedre til at se tegnene på den negative stress, og vi kan skabe en åbenhed om det, som gør, at vi kan handle, før det kører helt skævt for en medarbejder.  

OL til sommer
I tredje fase er der motion på programmet.

- Vi har allerede haft en konkurrence, som handlede om at få gang i motionen. Vi udstyrede de medarbejdere, der var med på ideen, med en skridttæller, hvor de skulle gå mindst 10.000 skridt dagligt i 12 dage. Det gjorde vi for at give en fornemmelse af, hvor meget der faktisk skal til, hvis du ikke dyrker anden form for motion. Det var en rigtig sjov oplevelse, som virkelig fik engageret de tre fjerdele af medarbejderne, der deltog – måske fordi hovedgevinsten var en tur i en luftballon.

Kurser i rygestop er også en del af projektet.

- Det er klart, at kurserne hører sammen med at gøre arbejdspladsen helt røgfri. Vi har gjort meget ud af at annoncere forbudet i god tid, og jeg må sige, at rygerne har taget det overraskende positivt. Det har vist sig, at mange i virkeligheden gerne vil stoppe.

Sundhedstjek til alle medarbejderne er også en del af planen, og det har 420 medarbejdere ud af 500 takket ja til.

- Det viser noget om opbakningen. Men der skal også være rummelighed til at sige nej, for vi skal jo ikke være blinde for, at nogle synes, at vi går tæt på privatlivet med de her tiltag, siger Lars Svenning Andersen.

Projekt Sund Arbejdsplads skal munde ud i Bech-Bruuns Olympiske Lege” til sommer, hvor medarbejderne skal konkurrere i udvalgte sportslige discipliner. På det tidspunkt har projektet varet i halvandet år og har kostet en millioner kroner.

- Selvfølgelig lyder det umiddelbart som et stort beløb. Men hvis hver medarbejder har en sygedag mindre på et år, er beløbet faktisk sparet. Jeg vil dog gerne understrege, at vi ikke gør det her for at spare – men fordi vi tror på, at medarbejderne får mere overskud og energi.

Vægttab: Jeg spiser stadig takeaway

Nålen på badevægten havde efterhånden sneget sig op over de 100 kilo. Med masser af motion, vand og grønsager har Simon Hjelmborg tabt 15 kilo på et halvt år. Det har givet ham en bedre søvn og et større overskud.

Det var ikke, fordi Simon Hjelmborg egentlig så sig selv som overvægtig. Han har næsten to meter at fordele kiloene på, så kost og motion var ikke noget, han tænkte voldsomt meget over.

Med en baby i familien og lange arbejdsdage kom motion i sidste række. Morgenmaden bestod af hvidt brød og kaffe. Aftensmaden var ofte usund mad der kunne tilberedes hurtigt eller takeaway, der kunne indtages i en fart på kontoret eller hjemme, hvor resten af familien for længst havde spist.

Men på et kursus for Bech-Bruuns partnere i april sidste år, var der fokus på livsstilen, og det gik op for den 36-årige advokat, at han faktisk lige præcis havde overskredet grænsen for normalvægt.

– Egentlig havde jeg tænkt mig at tabe fem kilo. Men da jeg først begyndte at lægge min livsstil om, blev det faktisk til 15 kilo.

- Først og fremmest begyndte jeg at lægge motion ind i kalenderen, for på den måde ved alle, at møderne om muligt skal lægges på andre tidspunkter. For eksempel træner jeg i fitnessrummet her i huset tre gange om ugen i fem kvarter. Tirsdag morgen spiller jeg badminton fra syv til otte. Jeg spiller tennis en gang om ugen, og så lader jeg i øvrigt bilen stå hjemme, men tager de 12 kilometer på cykel, siger Simon Hjelmborg.

Mindre majonæse
Kosten blev også radikalt lagt om.

– I dag tænker jeg over, hvad jeg spiser. Jeg starter dagen med mager A38, fibermüesli og friskpresset juice. Før snuppede jeg en kage eller kiks i køkkenet om formiddagen. I dag spiser jeg to stykker af den frugt, som kommer op til kontorerne to gange om dagen. Til frokost spiser jeg mere salat og mindre af den varme mad. Jeg spiser stadig de usunde ting som for eksempel majonæse, jeg tager bare mindre af det.

Det er også slut med sodavand i løbet af eftermiddagen.

- Jeg kunne jo sagtens drikke fem-seks colaer i løbet af en dag. Nu er jeg klar over, hvor meget sukker, der er i en sodavand, og at det har stor betydning for vægten. Så nu holder jeg mig til vand både på jobbet og hjemme, siger Simon Hjelmborg, der efter at være blevet single spiser masser af takeaway, men han er mere bevidst om valget.

- Sushi og salat er rigtig gode alternativer til burgerne. Og så spiser jeg selvfølgelig mere frugt i løbet af aftenen. Ligesom motionen er frugten blevet en vane, som jeg ikke længere skal tage mig sammen til. Alt i alt betyder det, at jeg har det bedre fysisk. Jeg sover bedre og føler mig mere udhvilet. Ja, i det hele taget bliver jeg ikke så let irriteret. Jeg har simpelthen fået det bedre.

Rygestop: Det var snyde-let at stoppe

I fem år havde Peter Andersen overvejet et rygestop. Men først da den ti-årige datter grædende fortalte sin far om sin angst for, at han skulle dø, slukkede han den sidste smøg.

Det startede i slutningen af gymnasiet. Først var der cigaretterne til festerne. Et år efter var det ti Prince om dagen. Og de sidste år var det ikke længere nok med en tyvestykspakke.

– I 1980'erne var det rigtig smart at ryge, og jeg har røget Prince i alle afskygninger. Men lige usundt er det jo, konstaterer Peter Andersen, der er advokat og partner hos Bech-Bruun. Han slukkede den sidste cigaret sidste sommer.

– De første femten år havde jeg det faktisk helt fint med at ryge. Men de sidste par år, hvor jeg nærmede mig de 40, begyndte jeg at hive efter vejret. Jeg løber for eksempel altid Eremitage Løbet. Engang var det benene, der satte begrænsningerne. De sidste par år var det lungerne. Så jeg var klar over, at jeg gik en fremtid i møde som eksryger.

Det var datteren på ti år, der fik ham til at tage den endelige beslutning om at kvitte tobakken.

– Hele familien var ude at spise sammen en aften sidste sommer. Som sædvanlig tændte jeg en cigaret efter middagen, hvorefter min datter brød fuldstændig sammen. En af hendes kammerater havde netop mistet sin far, der var død af lungekræft. Det satte mange tanker i gang. En ting er, at det er dyrt at ryge, at det lugter slemt og er ekstremt sundhedsskadeligt. Det havde jeg som så mange andre rygere lært at leve med. Men jeg kunne ikke acceptere, at mine børn blev kede af, at jeg røg.

Den sidste cigaret
Peter Andersen købte bogen “Endelig Ikke-Ryger” af amerikaneren Allan Carr, som han brugte en dag på at læse. Dagen efter repeterede han de væsentligste kapitler. Første august røg han den sidste Prince Ekstra Ultralight.

- Bogen hjalp mig med at forstå, at du opbygger en masse illusioner om at ryge, alene af den grund, at du er fysisk afhængig af nikotinen. Du bilder dig selv ind, at røgen smager godt, virker afstressende, hjælper dig til at få en bedre koncentration, og at du ikke kan stå en selskabelig lejlighed igennem uden at ryge.

- De fleste rygere ville svare nej, hvis de blev spurgt, om de ville starte med at ryge. Jeg svarede selv nej til det spørgsmål. Og så har du bestået lakmusprøven. Resten er noget rent fysisk. Det tager mellem fem dage og tre uger at blive fri af afhængigheden. For mig tog det præcis 12 dage uden nogen form for nikotinpræparater.

- Selvfølgelig fik jeg trang til at ryge undervejs. Men det var langtfra så slemt, som jeg havde forestillet mig. Hver gang rygetrangen meldte sig, gennemgik jeg de ti pointer, som bogen fortæller om afhængighed, og jeg kunne hver gang konkludere: Nå, ja, det er jo rigtigt, det er en afhængighed, som er styret af min hjerne, og som jeg har valgt at komme af med. Ja, faktisk vil jeg sige, at det var snyde-let at holde op med at ryge, og jeg kunne slet ikke forestille mig at begynde igen. Det er den røgfri arbejdsplads også med til at fastholde.

Sundhed uden revolution

Små ændringer i livsstilen på jobbet har stor betydning for helbredet på sigt, mener Hjerteforeningen, der blandt andet råder til at droppe de populære kaffeautomater.

Mange advokater opholder sig mere på jobbet end hjemme. Derfor er det vigtigt, at arbejdspladsen bakker op om en sund livsstil, mener diætist Lene Kromann-Larsen fra Hjerteforeningen.

- Vi spiser det, der er tilgængeligt, når vi er småsultne i løbet af formiddagen og har brug for ekstra energi for at klare os til frokost. Hvis der er wienerbrød, snupper vi helt sikkert et stykke. Men er der frugt, savner vi ikke de usunde kager. Måske tværtimod.

- Derfor handler det i første omgang om at få en holdning til sundhed på arbejdspladsen. Så er resten nemt – for sunde vaner er ikke nødvendigvis ensbetydende med en revolution, mener Lene Kromann-Larsen.

Et godt sted at starte er at bestille frugt hos et af de mange firmaer, der leverer firmafrugt til døren, sådan at medarbejderne har mulighed for at snuppe et æble i løbet af dagen.

- Efterhånden vil det blive sådan, at du godt kan gnaske dig igennem en pære til et møde. Men så længe vores kultur endnu ikke helt er sådan, er det en god idé at skære frugten til møderne ud i bidder eller vælg frugt, som fra naturens side er i mundrette størrelser som bær og vindruer. Nogle firmaer leverer udskåret frugt.

Drop de smørbagte småkager og den fyldte chokolade, råder diætisten. Vælg i stedet små stykker mørk chokolade, hvor kakaoindholdet fylder mere end fedtet. Kransekage og marcipanbrød er også gode alternativer til de traditionelle kager.

- Begge dele indeholder kun naturens sunde fedt fra mandlerne. Desuden er vi vant til, at for eksempel kransekagen er en lille, eksklusiv spise, som du kun tager et enkelt stykke af. Det er de færreste, der nøjes med en enkelt småkage. I det hele taget er mandler og nødder sunde valg, som har en direkte forebyggende effekt på hjerte- og kredsløbssygdomme.

Automatkaffe kan være kaloriebombe
Tørsten skal helst slukkes i vand, der er simpelthen ikke plads til sodavand, masser af juice og saft i dagens kalorieregnskab, når du har et stillesiddende job.

- I en sodavand er der, hvad der svarer til 12 stykker sukker. Så hold dig til vand, kaffe og te i dagligdagen. Regn med at du skal drikke halvanden liter om dagen – og her tæller alt med, siger Lene Kromann-Larsen, der samtidig advarer mod de populære kaffeautomater, der står på mange kontorer.

- Den kakao og italienske mælkekaffe, som du trækker her, er ofte lavet på flødepulver, og det gør den til noget af en kaloriebombe. Stempelkaffe kan for nogle mennesker betyde et forhøjet kolesteroltal, hvis du drikker meget af den. Så jeg foreslår, at du drikker almindelig filtreret kaffe og i øvrigt holder øje med dit forbrug. Hovedpine kan for eksempel være en konsekvens af alt for meget kaffe, siger Lene Kromann-Larsen.

Hun råder også til at have øje for den stress, der kan være på kontoret.

- I bund og grund er det jo tit den, der betyder, at vi tager elevatoren i stedet for trappen eller taxaen til møderne, fordi vi tænker: Pyha, så får jeg lige to minutters ro. I virkeligheden er det godt for din følelse af stress og dit helbred, at du får en cykeltur i løbet af dagen. Og det er et let sted at starte: Køb et par cykler og smid nøglerne i receptionen, så medarbejderne kan tage cyklen i stedet for taxaen.

Inspiration

Læs mere og hent inspiration på www.6omdagen.dk og www.hjerteforeningen.dk

På hjemmesiden www.firmafrugtforeningen.dk er der links til leverandører og tips om sæsonens frugt.