Advokaten 9 Fra fastansat til selvstændig

Print Print
20-11-2006

Af Hanne Hauerslev, journalist.

Advokatsamfundets brancheanalyse fra 2005 viste en tendens til, at flere advokater starter selvstændig virksomhed. Antallet af advokatvirksomheder er svagt stigende. Vi har talt med tre advokater, der har startet egen virksomhed inden for de seneste tre år og med en advokat og iværksætterekspert, der giver gode råd.

Fra dagligstuen til Nytorv
Den største udfordring ved at starte en virksomhed er at overvinde din egen skepsis, mener advokat Michael Wallin. Han startede sin forretning hjemme i spisestuen for to år siden. I dag har han kontor i København K og otte ansatte.

Kunstværkerne er moderne og overdimensionerede, lamperne er mere funky end funktionelle og der er lyse koskind på gulvene i den gamle, højloftede københavnerlejlighed på Nytorv.

Hvis man ikke vidste bedre, kunne det være rammen om et lækkert reklamebureau med adresse i London.

Men de celebre lokaler huser et af byens yngste advokatkontorer. Kontoret åbnede for halvandet år siden. Gennemsnitsalderen blandt de otte medarbejdere er 31 år.

Det er 33-årige Michael Wallin, der har startet sin egen advokatvirksomhed, som primært beskæftiger sig med erhvervskunder. Ideen fik han en aprildag i 2004, hvor han gik og kikkede på tulipanerne hjemme i haven i Ørslev ved Ringsted.

- Jeg havde sagt mit job op som advokat på et mindre advokatkontor uden for København, hvor jeg havde været ansat i to måneder.

Derfor stod Michael Wallin nu her i haven og tænkte på, hvad han egentlig havde lyst til. På det tidspunkt havde han allerede været ansat i et stort advokatkontor i tre et halvt år. Erfaringerne fra et mindre provinskontor var ikke gode.

- Når jeg mærkede efter, trak det mest at starte som selvstændig. Men jeg kunne også have søgt et advokatkontor i København, og på den måde føler jeg, at det var en tilfældighed, der lige gjorde, at jeg startede for mig selv, forklarer Michael Wallin, der dog karakteriserer sig selv som en iværksætter – måske fordi han er ud af en familie, hvor langt de fleste er selvstændige.

Startede i spisestuen
Han ringede til Codan for at høre, hvad en advokatforsikring koster. Prisen på de 10.000 kroner var overkommelig. Og det var Epson blækprinteren til 2.000 kroner fra den lokale EL-Giganten også.

- Så var jeg klar til at starte hjemme i spisestuen med min gamle computer, som jeg designede mit brevpapir på. Jeg satte en seddel op i den lokale Brugs med tilbud om at lave hushandler. Nogle af mine gamle klienter kontaktede mig også i løbet af de første par måneder og spurgte, om jeg ville hjælpe med erhvervssager. Og i løbet af ganske kort tid kunne jeg se, at jeg sagtens kunne tjene nok til både huslejen og til en ny pc, siger Michael Wallin.

I løbet af tre måneder havde han så mange klienter i København, at det var oplagt at flytte til hovedstaden. Han fik kontakt til et kontorfællesskab, pakkede spisestuen sammen og flyttede i efteråret 2004.

- Kontorfællesskabet holdt i et par måneder. I den periode gik det op for mig, at jeg er individualist. Jeg vil selv træffe beslutningerne. Derfor flyttede jeg til Frederiksberg, hvor jeg fik kontor og firmaet skiftede navn til Wallin & Co. Det var også på det tidspunkt, at jeg begyndte at ansætte medarbejdere, og i øvrigt holdt jeg op med at bruge det hjemmelavede brevpapir, og fik designet mit eget logo.

For et års tid siden voksede Wallin & Co. ud af Frederiksbergkontoret og ind i de højloftede lokaler på Nytorv med udsigt til byretten.

- Det er jo ikke, fordi det absolut skal ligne noget fra Bo Bedre for klienternes skyld. Jeg vil bare have det, som jeg selv kan li' det. Jeg går ikke længere så meget op i, hvordan andre tænker om mit kontor eller mit eget udseende. Jeg er ikke hæmmet af, at en advokat skal se ud på en bestemt måde for at være en rigtig advokat. Det er min erfaring, at så længe du leverer varen til klienten, er vedkommende ligeglad med, om han får serveret kaffen i et krus fra Ikea eller Bing & Grøndahl, siger Michael Wallin, der selv serverer kaffen i store Mega Mussel krus fra Royal Copenhagen.

- Se lige her. Jeg har to buddhistiske armbånd på. Dem har jeg fået af en klient, som tager på pilgrimsrejser til Indien. Det første fik jeg, da jeg havde været selvstændig i præcis et halvt år. Armbåndene vil beskytte mig mod dårlig energi og skal bæres på højre håndled. Lige lovlig flippet synes nogle måske. Men hvis et armbånd skal afgøre, hvem der er din advokat, så skal de ikke lige vælge mig, forklarer Michael Wallin, der deler sin karriere som selvstændig op i tre faser.

Selvstændig i tre faser
- I første fase handlede det om overhovedet at få noget at lave. Man er usikker på, om det overhovedet er muligt at leve af at være selvstændig. Da jeg allerede efter få måneder var klar over, at jeg kunne tjene det samme som advokat i en af de store advokatvirksomheder, gik jeg over i anden fase, hvor det var vigtigt for mig at bevise over for omverdenen, hvor godt det gik. Men i længden er det ikke givende nok at arbejde for at vise sin succes frem, og nu er jeg gået ind i den tredje fase, hvor jeg har fokus på, hvordan forretningen skal være.

- Det kræver nye værdier at drive et advokatkontor, som retter sig mod vores generation. Det skal både være uhøjtideligt og seriøst på en gang at være klient og ansat her. Det er også med de nye værdier, at begrebet frihed kommer ind i billedet. Når tingene kører, og du har en god forretning, kan du også bedre tillade dig at sige, at du er fri og bærer buddhistiske armbånd, hvis det er det, der giver dig selv værdi, siger Michael Wallin, der føler at hans kontor ligger langt fra de traditionelle advokatkontorer, når det gælder værdigrundlag.

- Selvfølgelig handler det alt sammen om jura og om at levere en perfekt ydelse over for klienten. Men når det er sagt, kan jeg slet ikke identificere mig med mange af de andre, som jeg ofte oplever som selvhøjtidelige og gammeldags. Der er virkelig brug for fornyelse i branchen, mener han.

På ferie uden mobil
Tilbage til emnet frihed, der kommer på banen flere gange i løbet af interviewet. Måske fordi friheden på en gang er der og forsvinder med ansvaret for klienter og ansatte.

- Friheden føles rigtig god, når man husker at bruge den. For når du er optaget af din forretning og har et stort ansvar over for ansatte og klienter, glemmer du nemt at gå en tur på Strøget, selv om du har friheden til at gøre det. Til gengæld huskede jeg at holde ferie i år. Jeg lukkede kontoret i fire uger, smed mobilen i arkivskabet, satte autosvar på mailen og tog hjem i haven for at dyrke familien og en masse bonsaitræer, siger Michael Wallin, der indrømmer, at det var grænseoverskridende at holde fri på den måde.

- Selvfølgelig tænker du over, hvad der sker, hvis der opstår en stor sag. Men jeg ville prøve det af. For ideen med at være selvstændig er også at have et næsten normalt liv. Den værdi vil jeg gerne dyrke her på kontoret, hvor det skal være rart at være. Det skal ikke være et sted, hvor du arbejder 12 timer i døgnet og altid har mobilen med på ferien.

Med den stigende selvtillid kommer også overskuddet til at kaste sig ud i nye projekter, mener Michael Wallin.

- Det seneste år har jeg skabt en række virksomheder, som supplerer advokatvirksomheden, herunder et ejendomsselskab, et inkassobureau og et skødekontor, som kun henvender sig til private kunder, der har brug for professionel hjælp i forbindelse med hushandler. Og der er andre virksomheder på vej, siger Michael Wallin, der mener, at han kan gøre det, fordi han har overstået den største begrænsning.

- Det er begrænsningen inden i dig selv. I dag lever jeg efter reglen Just Do it!”. For det er netop, hvad det handler om. Du skal bare kaste dig ud i det.

Fra veninder til forretningspartnere
Ideen opstod en hyggelig aften over en flaske rødvin. De to veninder begyndte at lege med tanken om at skabe en advokatvirksomhed fra grunden.
Hvor svært kan det være?
Måske var det vinen, der i første omgang fik Vivian Petersen og Eva Persson til overhovedet at turde stille spørgsmålet en hyggelig aften, hvor de to veninder var mødtes. 

- Den traditionelle opfattelse i branchen er jo, at du helst skal have været ansat i mindst ti år i en advokatvirksomhed, før det er realistisk at starte egen forretning. Vivian havde tre års erfaring, og jeg havde endnu ikke udstået min tid som fuldmægtig. Så egentlig var det utopi at tænke sig os to starte en selvstændig advokatvirksomhed. Men den aften fandt vi ud af, at vi begge havde stor lyst til det, og så opstod spørgsmålene: Hvorfor kan man ikke bygge en advokatvirksomhed op fra nul? Hvad forhindrer os egentlig i bare at gøre det? Og ja, hvor svært kan det være, forklarer Vivian Petersen.

Det var Eva Persson, der selv fik ideen til, hvordan hun kunne kombinere det at være selvstændig med at få sin bestalling.

- Jeg forestillede mig, at jeg kunne fortsætte som advokatfuldmægtig under Vivian, som på det tidspunkt var advokat på første år, siger hun.

Og sådan blev det. Veninderne sagde deres faste jobs op hos Bech-Bruun og den 1. august 2003 startede Paragraph3 advokatfirma i lejede lokaler på Sankt Annæ Plads. Startkapitalen var en kassekredit på 300.000 kroner. Kontormøblerne var fra Ilva. Og klientantallet var nul.

- Vi var indstillet på, at indtjeningen ville blive ganske beskeden i starten, og at den private økonomi kunne blive meget stram. Alligevel valgte vi at få en ordentlig adresse, selvom det var en stor post på budgettet. Men da vi var klar over, at vi ville satse på de mellemstore erhvervsvirksomheder, var adressen vigtig. Hvis du vil have seriøse klienter, dur det altså ikke at have kontor i en baggård i Rødovre. Men bortset fra huslejen havde vi i bedste Simon Spies-ånd det forretningsprincip, at vi kun ville bruge de penge, vi allerede havde tjent.  Det gjorde det meget nemmere at sove om natten, fastslår Eva Persson.

- Det er vigtigt, at du ikke lægger et for stort pres på dig selv i starten for eksempel med store lån til nyanskaffelser. For selvfølgelig lurer farerne i baghovedet. Samtidig tænkte vi, hvad er det værste, der kan ske? Men vi forsikrede hinanden om, at vi begge altid kunne falde tilbage på et fast job – under alle omstændigheder var vi en erfaring rigere, supplerer Eva Persson, der dog i dag ikke kunne forestille sig at være ansat i en virksomhed på trods af, at der også er omkostninger forbundet med at være selvstændig.

God presseomtale giver klienter
- Det kræver is i maven, siger de to kvinder næsten i kor og er helt enige i, at usikkerheden altid vil være der. Selv efter tre rigtig gode år hvor ønskeklienterne er strømmet til, kassekreditten for længst udbetalt og Ilva-møblerne udskiftet med Arne Jacobsens klassiske design.

- Jeg kan starte en måned med en rimelig fyldt kalender. Men hvis jeg ikke har denne her konstante stress, bliver jeg nervøs for, om jeg har nok at lave. Hvis jeg på den anden side har for meget at lave, bliver jeg stresset over, om jeg nu kan nå det hele. Det er simpelthen umuligt at opnå en optimal balance, hvor du både er ustresset og har en god omsætning. Som selvstændig skal du kunne leve med nervøsiteten og den dårlige samvittighed over at være bagud. Det har faktisk overrasket os begge, hvor svært det er, siger Vivian Petersen.

Begge er også overraskede over, hvordan klienterne er strømmet til Paragraph3.

- Vi troede, at det ville blive en meget stor udfordring af få større erhvervsklienter. Det viste sig imidlertid at gå forholdsvis nemt. Jeg tror, at der er et behov for advokatvirksomheder, hvor klienterne får en mere personlig kontakt. Det sker helt automatisk, når du går fra at arbejde for din chef på et større advokatkontor til at arbejde direkte for klienten. Vi holder typisk det første møde med større klienter ude hos klienterne selv, sådan at vi får en fornemmelse af virksomheden og kender baggrunden for rådgivningen, siger Eva Persson, der heller ikke er blind for, at en solid pressedækning, også fik kunderne til at vælge det nyetablerede Paragraph3.

- Ret hurtigt efter vores start skrev Berlingske Business en stor artikel om os i forbindelse med en serie om kvindelige advokater. Herefter gik det hurtigt med pressedækning mange andre steder. Men vi har også sagt nej til interviews – for eksempel til et glittet magasin, hvor emnet var advokatens smag i sko.

- Det interesserer os ikke. Hvis vi skal have omtale, skal det være seriøst og være til fordel for forretningen.

Ingen fine fornemmelser
Klienterne er også kommet via netværk.

- I starten havde vi ingen fine fornemmelser overhovedet. Vi så os omkring i vores private netværk og kontaktede venindens ven, som havde startet it-virksomhed eller den gamle studiekammerat, som nu var beslutningstager i en større virksomhed. Jeg meldte mig ind i netværket betterboards, som er et organiseret netværk for unge erhvervstalenter under 35 år, der har et ønske om at sidde i bestyrelser. Her møder jeg beslutningstagere med ledende erhvervsposter og andre selvstændige, siger Eva Persson.

I dag har Paragraph3 foruden de to partnere fire ansatte. To sekretærer, en bogholder og en stud.jur.        

- Vi står overfor at diskutere, hvordan strukturen i virksomheden skal være fremover. Nu har vi brugt tre år på at bygge selve forretningen op, og vi skal finde ud af, hvordan vi også kan skabe en god arbejdsplads. Vores erfaring er, at der ikke bliver brugt mange ressourcer på personalepleje i branchen – det handler mere om at fokusere på klienterne og deres behov. Det har vi måske større forståelse for i dag, hvor vi selv er selvstændige. For det har faktisk vist sig at være sværere at skabe et godt arbejdsmiljø end at få gode klienter. Vi giver os sjældent tid til at spise frokost sammen og er for dårlige til at prioritere det sociale samvær, konstaterer Vivian Petersen, der også indrømmer, at der er blevet længere mellem de aftener, hvor de to veninder deler en flaske vin. I dag er der kaffe med mælk i glassene, og den indtages alene på kontoret.

- Vores forhold har fået en anden dimension. Vi er sammen mange timer hver dag – også af og til i weekenderne. Så er der ikke rigtig behov for også at se hinanden i fritiden.

Inden du tager springet
Vivian Petersen og Eva Perssons bedste råd inden du starter din egen advokatvirksomhed.

  • Gør det kun hvis du brænder for at blive selvstændig – drop tanken hvis det bare er, fordi du er utilfreds med dit arbejde.
  • Vær indstillet på en lille indtægt i starten, 16 timers arbejde og en familie på vågeblus.
  • Find en partner, medmindre du ved, at du er den fødte individualist. For mange mennesker er det dejligt at kunne dele problemer og succes med andre. Hvis du er heldig, finder du en partner som er forskellig fra dig selv, så I supplerer hinanden. Hvis I er to eller flere, sørg for, at I har samme holdning til arbejde og indsats.
  • Vær bevidst om, hvad dit arbejde er værd og tag en ordentlig pris for det.
  • Læg ikke større pres på dig selv end nødvendigt – det gælder også økonomien. Drop tanken om dyre investeringer, før du har tjent pengene.

Eksperten:

Husk at få familiens opbakning

Inden du springer ud i et nyt liv som selvstændig advokat, så vær indstillet på mange timers arbejde, svingende indtjening og at du måske selv skal tage rengøringstjansen på kontoret i starten. Alt sammen noget, der kræver familiens blå stempel.

Det er en stor beslutning at blive selvstændig. Det gælder, uanset om du er frisør og skal starte din egen salon eller advokat med drømmen om egen virksomhed, mener Oluf Hjortlund, der er medlem af Advokatrådets Erhvervsudvalg og den ansvarlige for erhvervsfremmeområdet. Han rådgiver desuden om start af virksomhed på Startguiden.dk.

- Allerførst skal du blive fuldstændig afklaret på, om du virkelig vil have en tilværelse som selvstændig. Fleksibiliteten kan virke attraktiv – det er jo altid rart selv at bestemme over sin tid. På den anden side siger du farvel til den faste løn. Du skal også være indstillet på altid at arbejde i mere eller mindre grad – måske ikke på kontoret, men når du er ude for at skaffe klienter. Måske må du også i starten løbe en tur rundt med støvsugeren på kontoret, fordi der endnu ikke er råd til at få en rengøringshjælp, siger Oluf Hjortlund.

Han råder til at skrive fordele og ulemper ned på papir, sådan at du kan danne dig et overblik over, hvilke argumenter der fylder mest.

- Familieforholdene skal også på listen, selvom du i første omgang har fokus på økonomi, klienter og de praktiske ting. Hvis du har familie og børn, skal de være med på, at du måske arbejder i weekenden eller skal lave regnskaber i stedet for at deltage i familiefesten.

Når du har truffet din beslutning, skal du afgøre, hvilken form din virksomhed skal have, mener Oluf Hjortlund.

- Du skal overveje, om du ønsker en personligt ejet virksomhed eller om du kan få flere fordele ved at drive et selskab. Hvis I er flere sammen, har det blandt andet betydning for afgrænsning af ansvaret, som alene er muligt i selskabsformen, siger han.

Markedsføring er også et af de emner, der bør komme højt på prioriteringslisten.

- Afklar hvilke kompetencer, der er stærkest hos dig, og sælg dig på dem. Det er nemmere at overbevise klienterne om, at de netop skal bruge dig som advokat, hvis du har en super skarp profil. Det fokuserede arbejdsfelt gør det også mere overskueligt for dig selv, fordi det forhindrer dig i pludselig at sidde med alle mulige typer af opgaver.

De advokatetiske regler bør også have topprioritet for den advokat, der ønsker et liv som selvstændig eller som netop har etableret sig.

- Det er lige før, at jeg vil sige, at du skal sætte et skilt på skrivebordet, som husker dig på det etiske regelsæt for advokater. For typisk har du i starten øje på alt andet. Men ved at kende de etiske regler rigtig godt og ved at følge dem nøje beskytter du dig selv mod pludselig at havne i situationer, hvor du måske er presset til at gøre shortcuts, der senere vil så tvivl om din habilitet, siger Oluf Hjortlund, der også vil sætte netværk højt på prioriteringslisten.

- Det er utrolig vigtigt at have nogen at tale med, som er tæt på den samme situation. Se dig om i lokalsamfundet og allier dig med andre – ikke nødvendigvis advokater, men faggrupper der ligger tæt på, som for eksempel revisorer. I kan få stor glæde af at mødes for at diskutere erfaringer og problemer – og hvem ved – måske blive hinandens klienter.

Etableringsguide for advokater
Klientkontoerklæringer, it-systemer, budgetteringer, registrering af virksomhed. Spørgsmålene er mange, når du skal starte din egen virksomhed.

Derfor har Advokatsamfundet udgivet en 60 siders guide, som en hjælp til at komme i gang.

Her finder du blandt andet inspiration til at udarbejde en god forretningsplan. Her er ideer til, hvordan du kan arbejde strategisk med markedsføring. Og der er et afsnit om regelgrundlaget for advokatvirksomhed – blandt andet en gennemgang af Advokatsamfundets etiske regler.

Etableringsguiden er gratis og kan findes på advokatnet.dk. under publikationer.

Få råd på Startguiden.dk
Går du med drømmen om at starte din egen virksomhed eller har du en nystartet virksomhed i hænderne, er det vigtigt hurtigt at kunne finde vej til den nødvendige information om for eksempel indberetningskrav og forretningsplaner. Det kan du få på Startguiden.dk, som er en del af portalen Virk.dk.

Startguiden.dk administreres af Erhvervs- og Byggestyrelsen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Børsen og ASE. Her kan du få gratis, individuel rådgivning af eksperter – blandt andet de ti advokater, der er tilknyttet sitet.

Virk.dk er også en god hjemmeside for nystartede virksomheder.