Advokaten 1 Hobby med fuld udrykning

Print Print
06-02-2006

Af Hanne Hauerslev, journalist

Advokatens andet liv Er der andet i livet end retsmøder, sagsmapper og møder med klienter? I en serie artikler i Advokaten fortæller vi historier om advokater, der ved siden af det faste job har en altopslugende interesse, et tillidshverv eller en opgave, som fylder fritiden.  

Frederik Madsen har en hobby, som man vist roligt kan sige rækker sig ud over frimærkeplanet. Han samler på brandbiler, uniformsmærker, kuverter og alt, hvad der har med Zone-Redningskorpset at gøre. I dag står samlingen som en komplet brandstation anno 1963 på Teknisk Museum i Helsingør.
Frederik Madsen var lige fyldt 17 år, da han købte sin første brandbil. Falck skulle af med køretøjet og tilbød drengen bilen for 700 kroner.

- Jeg tilbragte hele min pubertet på den lokale Falck-station, hvor jeg tog ud med kranvognen. Efterhånden lærte jeg medarbejderne at kende, og de vidste, at jeg var helt tosset efter at samle på gamle ting fra Redningskorpset. Derfor ringede de til mig, når de havde genstande, de skulle af med – alt muligt lige fra gamle Falck-blade, forbindingskasser og altså brandbiler, forklarer den 42-årige advokat.

Det blev dog ledelsen i Falck for meget.
- Efter at jeg havde købt min første Falck-bil kontaktede direktøren mig og bad om et møde. Han mente, at det hele var gået lidt over gevind, og sluttede samtalen med at sige: Hvorfor interesserer du dig ikke bare for Zone-Redningskorpset? Det blev så løsningen, siger Frederik Madsen.

Zone-Redningskorpset blev dannet i 1930 og opkøbt af Falck i 1963. Historien kender Frederik Madsen i detaljer. Han er web-redaktør for hjemmesiden for foreningen af Zonens Venner og er i gang med at kortlægge hver enkelt Zone-medarbejders historie.

- I dag er det den historiske dokumentation, der interesserer mig mere end selve katastrofevognene – selvom jeg er en nørd, som aldrig kunne drømme om at smide en kuvert fra Redningskorpset ud.

Den private bolig var i en lang periode museum for alle de Zone-genstande, der tilhører Fonden Redningsteknisk Samling, som er dannet af den jurastuderende Frederik Madsen.

- Enhver samlers drøm er jo at få sit eget museum. For mig var det en barnedrøm, som langsomt tog form, efter at jeg fangede interessen som tiårig. Jeg var ude at køre en tur med min far som sagde: Se den kranvogn dér, det er jo egentlig et fantastisk beredskab, vi har i Danmark.

- Drømmen om et museum var også grunden til, at jeg aldrig blev brandmand, men valgte et erhverv med en noget bedre indtjening – for den skulle jeg bruge til at opfylde drømmen om museet. Det fik jeg i 1989, hvor hele familien af samme grund flyttede til Holbæk. Her var hele samlingen udstillet – fra en lille Ford årgang 1959 til de helt store brandbiler med fuld udrykning.

Efter 12 år orkede familien Madsen ikke længere altid at have besøgende hjemme i privaten, og samlingen rykkede til Helsingør. Her mødes Frederik Madsen med andre Zone-entusiaster en gang om måneden.

- I dag er vi her for at køre en tur ned på havnen i de gamle redningsvogne, siger advokaten og lyser helt op ved tanken.

Forholdet til Falck er med tiden blevet noget bedre end dengang, der var inviteret til sodavand og sure miner på direktørens kontor. Faktisk er det i dag så tæt, at Frederik Madsen har sin enmands advokatvirksomhed i Falck-huset i København, hvor han også fungerer som leder af Falcks museum.

- Det giver mig mulighed for virkelig at dyrke min interesse og være tæt på min hobby – også når jeg er på arbejde.

Brandstationen anno 1963 kan ses på Teknisk Museum i Helsingør. Museet har åbent tirsdag til søndag mellem klokken 10 og 17. Læs mere om Zonen på www.zone-redningskorpset.dk.

Blå Bog
Frederik Madsen, 42 år, advokatfuldmægtig hos S. Kahlke fra 1987 til 1990, hvorefter han startede som selvstændig advokat. I dag har han kontor i Falck-huset i København. Herfra varetager han blandt andet sekretariatsfunktionen for brancheforeninger og fonde, herunder de politiske interesser i forhold til forbrugere og myndigheder.