Advokaten 1 Globale advokater

Print Print
06-02-2006

Af Hanne Hauerslev, journalist

Danske advokater rejser i stigende grad til udlandet for at arbejde, viser statistikker fra Advokatsamfundet. For øjeblikket arbejder 62 danske advokater uden for landets grænser. Det er næsten dobbelt så mange som for ti år siden.

Flest har valgt at arbejde i England, Frankrig og Belgien. Eksempelvis er der for øjeblikket 20 danske advokater i og omkring London. Men også mere eksotiske lande som Australien, USA, Qatar og Rusland tiltrækker advokater med dansk uddannelse.

Bro mellem engelsk og dansk ret
Mads Birkeland skulle bare være i England i et års tid for at tage en MBA og forbedre sit sprog. Det er seks år siden. I stedet for at tage tilbage til jobbet i Danske Bank, startede han i et engelsk advokatfirma, hvor flere kolleger var danske. Siden har de sammen bygget eget advokatfirma op med speciale i dansk og engelsk selskabs- og erhvervsret.

Bag det royale Buckingham Palace ligger en lille, hyggelig gade med hvide, engelske rækkehuse. Her i nummer fire boede Jacqueline Kennedys søster, Caroline Lee Radziwill, i 30 år. Når John F. Kennedy var i London, var det hér han overnattede og spiste middage i den lædertapetserede spisestue.

Både spisestue og stuen med de blomstrede gardiner står nøjagtig som dengang. Men i dag huser stuerne det dansk-engelske advokatfirma Corren Troen. Firmaet startede med at leje et enkelt værelse for tre år siden. I dag fylder de 20 medarbejdere det meste af huset og har desuden en afdeling i København.

En af advokaterne, 36-årige Mads Birkeland, har været partner, siden han blev solicitor i 2004. De var et team på fem fra Osborne Clarke, der fik lyst til at starte for sig selv. Kundeunderlaget var der, mente de. Der bor 50.000 danskere i London, og flere danske virksomheder vil gerne i kontakt med det engelske marked.

- Vi har speciale i anglo-dansk ret. Når en dansk virksomhed vil overtage en engelsk, er der ofte et ønske om at handle efter egne traditioner. Englænderne har samme ønske. Men de to juridiske grundlag skal tilpasses hinanden, og det er vores speciale. Juraen er forskellig på masser af punkter. For eksempel er reglerne om, hvornår et tilbud kan tilbagekaldes, vidt forskellige – ligesom regler baseret på EU-direktiver kan være implementeret på forskellig måde, hvilket får stor betydning, når der skal handles på tværs af landegrænserne, forklarer Mads Birkeland.

Efter fire år som jurist i Danske Bank i København og seks år i England føler han sig godt hjemme i begge landes retssystemer. Men det har været sejt at nå dertil.

- Du er jo bagud på point, når du kommer. Dit engelsk er dårligere, du mangler kendskab til engelsk ret, du kender ikke gængse formuleringer og vendinger i branchen, dit netværk er ikke-eksisterende. Det kan føles fuldstændig som at starte forfra, siger Mads Birkeland, der vurderer, at det tager et års tid at knække den sproglige kode.

- Men man kan lige så godt indstille sig på, at det aldrig bliver helt perfekt – og jeg har da stadig dage, hvor jeg føler mig fanget mellem to sprog og hverken kan finde de rette ord på dansk eller engelsk.

Kun halvanden time til Danmark
Han er megetveluddannet. Juridisk kandidateksamen fra Københavns Universitet, HD fra Handelshøjskolen og en MBA fra universitetet i Bath.

- Egentlig valgte jeg min MBA for at forbedre mit engelske. Jeg synes ikke, at det var godt nok efter mange år med studier på dansk. Jeg ville bare et år til Bath, men så mødte jeg min kæreste, Euri, som kommer fra Sydkorea. Da MBA'en var afsluttet var det naturligt for os at blive i London, som er en by, hvor mange nationaliteter er samlet. Her startede jeg som fuldmægtig i det internationale advokatfirma Osborne Clarke, hvor jeg var fuldmægtig under den danske advokat Per Troen, der har været advokat i London siden 1984.

- Det internationale miljø passer mig og min kæreste godt. Vores fælles sprog er engelsk, og vi har fået mange venner fra alle steder i verden, som også har valgt at bo i London. Og så er der kun halvanden time til Danmark, hvor jeg kommer så ofte jeg kan. Det er stadig her jeg har mine bedste venner og mit fundament – selvom vi i dag har købt en lejlighed ved Themsen i den østlige del af London og begge føler os godt hjemme.

Det vigtigste, du har med dig, er den juridiske metode og en god portion gå-på mod, mener Mads Birkeland.

- For at få den bedst mulige indføring i engelsk ret valgte jeg at tage diplomstudiet ”Postgraduate Diploma in Law” på lige fod med englændere, som ønsker at konvertere deres universitetsuddannelse inden for et andet fag til jura. Du kan tage uddannelsen på et års fuldtidsstudie. Jeg tog det på deltid om aftenen. Det var en hård skole men også utrolig givtigt, fordi du får en forståelse for fundamentet i det engelske retssystem, som gør det muligt for mig at slå bro mellem de to retssystemer.

Inden han kunne kalde sig solicitor, måtte Mads Birkeland også bestå to af de fire fag, som udgør det engelske Law Society's ”Qualified Lawyers Transfer Test”. Som dansk advokat skal du bestå fagene ”Property”, ”Principles of Common Law”, ”Litigation”, og ”Professional Conduct and Accounts”, før du kan kalde dig solicitor med ret til at nedsætte dig som sådan i England.

Først er der small talk
Stille og roligt kommer den engelske kultur ind under huden.

- Englænderne kan være utrolig forskellige fra danskerne. Vi er vant til at gå direkte til sagen, når vi gør forretninger med hinanden. Det synes englænderne er utrolig primitivt. De bruger gerne hovedparten af det første møde til at lære den potentielle samarbejdspartner at kende. Du skal kunne small talke om vejret, sporten, politik og de evindelige problemer med at komme frem i trafikken, forklarer Mads Birkeland, der alene har lært sig selv cricketreglerne, for at kunne snakke med om den engelske nationalsport.

- Mange englændere føler, at det er koldt og måske ubehageligt at tale forretning, særligt hvis man skal give et afslag. Vi havde en klient, der syntes, at et forretningsmøde var gået over al forventning – han var oven i købet blevet inviteret hjem til den engelske samarbejdspartner om aftenen. Så danskeren tog tilbage til Danmark og tænkte, at aftalen var så godt som hjemme. Derfor var det en kæmpe overraskelse, at kontrakten ikke blev til noget. Men det er typisk engelsk. De pakker den ubehagelige meddelelse ind i høfligheder, det er en måde at sige på: Vi synes, at du er en rar fyr, men vi vil ikke handle med dig, derfor får du lige en middag som et plaster på såret.

En anden klassiker er at deltage i et møde om dagen iført et efter danske forhold nydeligt outfit: Polo T-shirt, fløjlsbukser og en pæn jakke. Englænderne sidder selvfølgelig i ulastelige, mørke habitter.

- Bagefter styrter danskeren ud i byen og bruger en formue på et mørkt jakkesæt, så han lige kan nå at klæde om til middagen om aftenen… hvor englænderne så sidder i deres sweaters og ternede jakker. Det er ikke særlig sjovt. Og det er da sket, at vi har sendt en klient i byen for at købe et jakkesæt, sådan at han undgår at komme i den situation.

Job og fritid flyder sammen
I London bliver der truffet mange vigtige beslutninger i selskabelige sammenhænge som over en frokost, til middagsselskaber eller sågar på pub'en.

- I gamle dage var pub-meetings noget mere udbredt end i dag, men det er nødvendigt at bruge en del tid på selskabelighed i for eksempel Den Danske Klub, til velgørenhedsarrangementer eller til Det Dansk-Britiske Handelskammers arrangementer. Netværk er utrolig vigtigt, og her møder jeg masser af mennesker, som jeg også har det hyggeligt med. På den måde bliver job og fritid hurtigt to sider af samme sag. Og jeg har chancen for at tale med andre danskere.Det er nu skønt at kunne udtrykke sig helt nuanceret om oplevelserne i det britiske – og i det hele taget grine sammen ad de samme ting, siger Mads Birkeland.

Han vil ikke udelukke, at turen kan gå tilbage til Danmark på sigt. Tanken om at have børn i London er for eksempel svær at forene sig med. Også terroren har gjort et dybt indtryk.

- Normalt møder jeg klokken otte, men præcis den 7. juli mødte jeg klokken ni, fordi jeg skulle have håndværkere hjemme. Jeg ankom med undergrunden klokken 8.45. Bomben sprang 8.51. En kollega fra kontoret var netop gået ned ad en sidegade, da bussen på Tavistock Square blev sprængt i luften bag hende. Så jo, det har været rigtig tæt på, og når vi taler om det nu, rejser hårene sig. Den dag var vi alle sammen i chok. Men her bagefter forsøger jeg at lade være med at tænke på terroren. Det skal i alt fald ikke være den, der afgør, om jeg skal blive eller tilbage til Danmark.

Fire år på Manhattan
Et veludviklet sprogøre og lysten til at arbejde i udlandet var det, der i første omgang fik Henrik Rossing Lønberg til at tage en bid af The Big Apple. Han råder andre til at gøre det samme – for der venter fantastiske oplevelser på den anden side af Atlanten.

Der er himmelvid forskel på White & Cases 40 etagers glasbygning på Manhattan, som Henrik Rossing Lønberg i efteråret vinkede farvel til, og de små-sprossede vinduer i Bredgade, hvor han i dag er tilbage som advokat hos Jonas Bruun.
Den sorte glasbygning ved Times Square bliver kaldt ”the Death Star” –  opkaldt efter moderskibet i det onde Empire fra Star Wars-filmene. Navnet hentyder ironisk til det antal timer, advokaterne hos White & Case lægger i arbejdet.  Arbejdsdagen starter typisk tidligt om morgenen, og advokaterne skal ikke regne med at pakke sammen før 13 - 14 timer senere. Hertil kommer et betydeligt arbejde i weekenden. Til gengæld er arbejdskulturen meget anderledes end den danske.

- Job og privatliv flyder i høj grad sammen, når du arbejder som advokat på et stort advokatkontor i New York. Der er en forventning om, at de ansatte fakturerer mindst 2.000 klienttimer om året og typisk ender det med at blive mange flere. Der er aktivitet på kontoret 24 timer i døgnet. Det giver til gengæld en frihed til at dyrke sport i løbet af dagen eller at holde en lang frokost ude i byen. Arbejdspresset føles ikke så slemt som det umiddelbart lyder, forklarer Henrik Rossing Lønberg, der var fire år hos White & Case i New York.

White & Case har næsten 2.000 advokater ansat på verdensplan. De 500 sidder i glasbygningen på Manhattan. Resten er fordelt på de 39 kontorer i 27 lande verden over.

Henrik Rossing Lønberg taler flydende russisk fra tiden som sprogofficer i Forsvaret og det var oprindelig den kvalifikation, der blev første skridt på vejen mod at gøre karriere på Manhattan.

- Mens jeg læste jura på Københavns Universitet, arbejdede jeg som student her hos Jonas Bruun, som har gode forbindelser med White & Case. Da jeg var færdig med jura-studiet i 1996, fik jeg job som sommerfuldmægtig hos White & Case i Moskva.

- Det var en kæmpe oplevelse at arbejde i Rusland i en periode, hvor Jeltsins kampagne for at blive genvalgt og privatiseringerne prægede sommeren. Den tid gav mig lyst til at arbejde i udlandet senere, siger den 34-årige advokat.

I skole med folk fra hele verden
Efter jobbet i Moskva rejste han fire måneder med rygsæk rundt i verden, før han startede som fuldmægtig hos Jonas Bruun. I 2000 kunne han skrive advokat på visitkortet – men havde stadig appetit på at rejse ud.

- Jeg blev optaget på Harvard Law School. Harvard ligger i Cambridge, en lille idyllisk by ved floden Charles i udkanten af Boston. Man kan ikke undgå at komme tæt på sine medstuderende og professorerne. Jeg gik på hold med folk fra hele verden. Når du er sammen med andre nationaliteter, bliver din egen baggrund sat i perspektiv. Det er utrolig lærerigt og giver dig også et internationalt netværk, siger Henrik Lønberg, der netop nu arbejder på en opgave, som han har fået fra en mexicansk medstuderende.

- Fagligt var undervisningen på Harvard en stor udfordring. Undervisningen var struktureret efter den såkaldt sokratiske metode, hvor de studerende konstant bliver udfordret med spørgsmål. Der bliver fokuseret på kreativ tankegang og teknik i argumentation i stedet for at terpe regler. Ofte gik jeg frustreret fra undervisningen, fordi jeg havde flere spørgsmål end svar.

- Og så var det fantastisk at følge afslutningen på det amerikanske valg, hvor Bush vandt over Gore. Flere professorer fra skolen var involveret på begge sider i retssagen, der afgjorde valget, og det var en oplevelse på første hånd at diskutere sagen med dem.

Som at begynde forfra
Efter at have fået sin LL.M. fra Harvard brugte Henrik Rossing Lønberg sommeren 2001 på at tage New Yorks Bar Exam, der giver adgang til at praktisere som advokat i USA. Han fik valget mellem at arbejde på flere amerikanske og europæiske advokatkontorer. Valget faldt på White & Case i afdelingen for køb og salg af virksomheder. Her var han ansat i fire år. De to første var de hårdeste.

- På mange måder var det som at begynde helt forfra. White & Case havde godskrevet mig to års anciennitet, og det lagde et pres fra begyndelsen. Jeg følte mig bagud og mindre kvalificeret end dem, der var på mit niveau.  Lærekurven var stejl, men efterhånden fandt jeg mig godt til rette, forklarer Henrik Rossing Lønberg.

- I dét system er der ikke plads til blot den mindste fejl eller forsinkelse. Man skal elske den konstante udfordring – særligt når det sker på bekostning af søvn og forudsigelighed i hverdagen.  Men det var en oplevelse at være med på transaktioner i hele verden.  Det giver gode venskaber og kollegiale forbindelser, som kan være gavnlige senere hen. Jeg har for eksempel lige spurgt en tidligere kollega i Moskva til råds vedrørende et spørgsmål om russisk ret

New York bød også på personlige oplevelser ud over det sædvanlige.

- Jeg startede hos White & Case umiddelbart efter 11. september 2001.  Det gjorde et dybt indtryk på mig at se, hvordan terroren samlede nationen. New York har en særlig energi, og du møder folk fra hele verden, som er positive, åbne og oprigtigt interesserede i dig. Der er fantastiske muligheder for at gå ud og spise, i teateret, til koncerter og fester.  Folk er meget imødekommende og gæstfri på en måde, som vi danskere godt kunne blive inspireret af, siger Henrik Rossing Lønberg. 

Grib chancen
Efter fire år havde han arbejdet sig op i hierarkiet og var en ud af fire senior associates i afdelingen, der stod for tur til at komme på partnerprøve.

- Jeg stod i et vadested og tænkte, at jo længere tid jeg ventede med at rejse tilbage, des sværere ville det blive. Jeg skulle bestemme mig for, om jeg ville forsætte min karriere i Danmark eller USA. 

- Jeg var ikke i tvivl om, at der også er spændende arbejde i Danmark. Jeg havde løbende fulgt med i, hvordan markedet for køb og salg af virksomheder nærmest var eksploderet hjemme og var overbevist om, at mine færdigheder fra New York også ville være til gavn her.

Det var de personlige forhold, der blev udslagsgivende.

- New York er en by, hvor folk kommer og går. Dine gode venner rejser. Du starter ofte forfra med nye venskaber, hvilket er trættende i længden. Selvom danske advokater også har travlt, så er der en bedre balance mellem arbejds- og privatliv i Danmark, uden at du behøver at give afkald på udfordringer i hverdagen, siger Henrik Lønberg, der kun kan anbefale andre at tage til USA med deres danske juridiske eksamen.

- Hvis du tør gribe chancen og tro på dig selv, venter der masser af udfordringer – både menneskeligt og fagligt. 

Internationalt netværk med hjem
I ni måneder var Ole Horsfeldt en del af det engelske advokatkontor Bird & Bird i London. Med sig tilbage har han fået et uvurderligt internationalt netværk og inspiration til, hvordan man også kan drive advokatvirksomhed.

Først var der Grønland. Så kom USA og senest har Ole Horsfeldt været i London med sin juridiske eksamen i kufferten. Her arbejdede han hos det internationale advokatfirma Bird & Bird.

Advokatkontoret er – ligesom Ole Horsfeldt selv – specialiseret i immaterialret og it-ret. De servicerer især rettighedstunge virksomheder i blandt andet biotek-, it- og mediebranchen.

- Bird & Bird er den væsentligste internationale spiller på det felt, og det gjorde virksomheden interessant for mig, da jeg begyndte at orientere mig mod at komme til London, siger Ole Horsfeldt.

- Jeg har en idé om, at man omkring hvert femte, sjette år skal rykke sig. Det fik mig tidligere til at studere videre i USA. Når du tager ud, rykker du ved dit fundament, for hver gang er det en udfordring, om du kan klare dig.

Bird & Bird har 452 jurister. Halvdelen sidder tæt pakket i et kontor i London. Resten er fordelt i 13 lande, heriblandt i Kina.

- Firmaet vidste, at de ikke ville få jurister i København. Derfor var det en strategisk beslutning at ansætte mig i en periode, for en fast samarbejdspartner i Danmark ville gøre det nemmere at servicere klienter her.

Speciale en fordel
Ole Horsfeldt søgte orlov som partner hos Bech Bruun. Han udtrådte af partnerskabet med ret til at genindtræde. Hos Bird & Bird blev han ansat på samme vilkår som senioradvokaterne og deltog i alle partnersammenhænge som for eksempel strategi- og budgetmøder.

- Jeg følte mig godt hjemme og værdsat af kollegerne præcis ligesom hjemme. Fagligt var det en fordel at være snævert specialiseret i it-kontrakter, for de kommercielle sammenhænge er i høj grad internationale. Så arbejdet hos Bird & Bird byggede først og fremmest oven på den faglige ballast, jeg allerede havde. Her hjemme er jeg selv den, der skal gå forrest. I London arbejdede jeg sammen med folk, der havde arbejdet med stoffet 15 år længere end jeg – det er jo enormt udviklende. Det har givet mig et godt netværk, hvor vi i dag sparrer med hinanden på tværs af landegrænserne, forklarer Ole Horsfeldt.

Det er to år siden, han kom hjem fra sit ophold i London. Siden har han skrevet en bog om it-outsourcing. En engelsk udgave er også på vej.

- Opholdet gav mig fundamentet til at skrive bøgerne. Den engelske udgave skriver jeg da også i samarbejde med en af mine tidligere kolleger fra London, siger Ole Horsfeldt, der efter sit ophold arbejder langt mere internationalt.

- Forretningsmæssigt har opholdet betydet rigtig meget. Jeg får tilført opgaver via mine kolleger fra England og resten af Europa. Og når jeg selv har brug for at få løst en opgave i forbindelse med implementering af internationale kontrakter, så ved jeg præcis, hvem jeg skal gå til i Madrid eller Hong Kong. Det betyder, at kvaliteten er i orden – jeg samarbejder ikke bare med et navn men med en gammel kollega.

Engelsk kultur en berigelse
Personligt har Ole Horsfeldt også fået meget ud af opholdet.

- Min kæreste, der også er advokat, var med og tog en master på London School of Economics. Det var en berigelse at få den engelske kultur ind under huden. Den blev meget tydelig for os på grund af diskussionen om Irak-krigen, der netop var startet, da vi kom til byen. Modstanden mod krigen var kolossal og hele den offentlige debat og spillet om Englands rolle var fantastisk at være vidne til, siger Ole Horsfeldt, der føler sig mere modtagelig for forandringer efter opholdet.

- For eksempel er kontorfaciliteterne meget ringere, end vi er vant til. Jeg tænkte, at det ville blive svært at dele kontor med andre. I dag har jeg lært, at det er noget pjat. Man kan sagtens sidde tæt. Rigtig tæt.

- En anden ting, som jeg har lært, er, at vi er utrolig privilegerede, når det gælder konkurrence mellem kontorerne. I England var vi i konkurrence på samtlige opgaver, og vi brugte rigtig meget tid på at udarbejde udbud.

- Investeringerne i medarbejdere er også væsentlig større end i Danmark. Hos Bird & Bird er der et imponerende uddannelsesprogram for hele tiden at forbedre de ansattes kvalifikationer og forretningsforståelse. Det er ligesom mange andre ting noget, vi danskere kan tage ved lære af, siger han.