Advokaten 7/8 Jazz og jura swinger sammen

Print Print
15-08-2005

Af Hanne Hauerslev, journalist
Til daglig fordyber Lennart Ricard sig i erhvervssager i de lyse, højloftede lokaler få skridt fra Amalienborg. Her er moderne kunst på væggene, designerlamper og internationale klienter. Flere gange om måneden spil­ler han jazz sammen med nogle af Danmarks dygtigste musikere. Et liv med kontraster? Nej, to komplemen­tære størrelser, mener advokaten.

Der er swingende jazz onsdag aften på restaurant Willumsen i det indre København. Det er Peter Ingemann på bas, Ole Givskov på trommer, Erik Andersen på klarinet og Lennart Ricard på piano, der får det hele til at gynge og publikum til at vippe med tæerne under bordene.

Kontrasten til det stilfulde advokatkontor med de habitklædte kolleger synes enorm. Men Lennart Ricard oplever jazzen og juraen som to sider, der supplerer hinanden perfekt. Som lys og mørke. Yin og yang.

- Når du spiller sammen i et orkester, skal publikum høre andet end trommerne. Vi må ikke overdøve hinanden. Det gør du ved at mærke, hvem du er sammen med. Det gælder også mit arbejde som advokat. Når jeg forhandler en sag, kan jeg at opnå et bedre resultat for klienten, hvis jeg klart fornemmer, hvem der er på den anden side. Her kan jeg bruge den indfølingsevne, som også er så vigtig i jazz-orkestret, forklarer Lennart Ricard.

Hjemme er der ofte Keith Jarrett i cd-afspilleren, men det kan også være Billie Holiday eller danske Niels-Henning Ørsted Pedersen.

- Jeg beundrede NHØPs eminente teknik og indfølingsevne. Men en pianist som Car­sten Dahl har også mulighed for at gøre sig gældende på den internationale jazzscene. Ham lytter jeg meget til.

Selv har Lennart Ricard spillet i jazz-orkestre, siden han var 16 år. Men jobbet som advokat fylder væsentlig mere end musikken.

- Mange forbinder jazzen med sene nætter og for mange kolde fadøl. Sådan er det ikke for mig. Juraen er det primære, og jeg spil­ler kun ude en tre-fire gange om måneden – blandt andet en gang om måneden på restaurant Willumsen. Men der går ikke en aften, uden at jeg klimprer på mit Yamaha-flygel hjemme.

Det er tyve år siden han startede advo­katfirmaet Lassen Ricard sammen med studiekammeraten og vennen Steen Lassen. Efter studiet blev de uddannet hos højeste­retssagfører Michael Reumert. De havde en drøm om at starte eget firma, hvor der skulle være fokus på andet end bundlinien.

- Vi ville først og fremmest have, at det skulle være et sted, hvor det er rart at arbejde. Her skal være et godt samarbejde og en god stemning. I dag har vi en rigtig spændende advokatvirksomhed med 14 advokater, og vi beskæftiger os hovedsagelig med imma­terialret og mergers & acquisition. De, der arbejder hos os, er med få undtagelser alle startet som advokatfuldmægtige, fordi vi lægger stor vægt på at have en virksomhed, hvor udviklingen er organisk og kommer indefra.

Lennart Ricard mener, at det godt kan lade sig gøre både at have en god forretning og påtage sig et socialt ansvar. Han lægger uløn­nede arbejdstimer i blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, Kofoeds Skole, Det Danske Kulturinstitut og Fugleværnsfonden. Det kan dog ikke få ham til at betegne sig selv som nogen mandlig Florence Nightingale.

- Det er ligesom med jazzen. Jeg gør det faktisk, fordi jeg får så meget forærende gen­nem dette arbejde, som ikke har direkte rela­tion til advokatkontoret. Det er givende for mig at diskutere med de socialt engagerede mennesker på Kofoeds Skole og ornitologen, som med enorm entusiasme kæmper for at bevare et fuglereservat. Det betyder, at jeg har bedre mulighed for at tale i øjenhøjde med de fleste mennesker.

- Min pointe er: for at opbygge en god for­retning, skal du have øje for andre ting i livet end juraen. Det ene univers smitter af på din forståelse for et andet. Det skaber balance og et rigere liv. Det giver mig glæde. Og gør mig forhåbentlig til en bedre erhvervsadvokat.