Advokaten 12 En ildsjæl i kamp mod tortur

Print Print
19-12-2005

Af Pia Møller, pressechef
I en ny bog fortæller Inge Genefke om sit livslange og globale arbejde for at afskaffe tortur og hjælpe ofrene.

”En bøddel kan få ethvert menneske til at bryde sammen. Det er alene et spørgsmål om at blive ved eller bruge særlig raffinerede metoder.” Sådan fortæller Inge Genefke til journalist Thomas Larsen i en ny portrætbog. Ud fra den holdning har hun igennem 30 år arbejdet mod tortur og for at hjælpe ofrene med bl.a. at komme over den skam, de ofte føler over at være blevet knækket fysisk og psykisk af en torturbøddel.

Inge Genefke er kvinden bag stiftelsen af de to organisationer Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre, RCT, og Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre, IRCT. Hun har arbejdet ud fra den strategi, at forskning i tortur og konkret hjælp til ofrene skulle gå hånd i hånd.

Portrætbogen beskriver, hvordan den unge læge Inge Genefke kom ind i arbejdet imod tortur gennem Amnesty International, og hvordan hun senere stiftede RCT. Den beskriver hendes opvækst i et særdeles privilegeret hjem, hvor opbakningen var stor. Hun voksede op i krigens skygge med en far, der var aktiv i modstandsbevægelsen, og krigens begivenheder og kz-fangernes skæbne var med til at præge hendes fremtidige engagement.

Bogen handler om nogle af de ofre, hun har mødt, og om hendes store netværk af personer over hele verden, der arbejder for at afskaffe tortur. Samtidig – og måske mere interessant – beskæftiger den sig med torturens væsen og psykologi. Og så undlader Inge Genefke, der er kendt for at være en dame, der kan sparke døre ind hos bl.a. verdens statsledere, heller ikke at gøre opmærksom på sin holdning til nogle aktuelle politiske sager. F.eks. om Tyrkiet er en stat, man kan optage i EU, og hvorvidt USA's forsvarsminister Donald Rumsfeld bør stilles til regnskab for brugen af tortur i Abu Ghraib-fængslet.

I bogen fortæller Inge Genefke til Thomas Larsen, som indleder hvert kapitel med en opsummering. Inge Genefke er en ganske god fortæller og går ikke af vejen for at være detaljeret i beskrivelsen af de uhyrligheder, hun har stået overfor i sit arbejde. Ind imellem bliver beretningen dog en anelse indforstået. Det kan være svært at blive ved med at motivere interesse for de mange navngivne samarbejdspartnere i det internationale torturarbejde, som hun nævner og fortæller om i bogen.

Det er en positiv og nuanceret historie om en ildsjæl, der med personligt engagement, en enorm arbejdsindsats og stålvilje, er nået så langt i sit arbejde for at afskaffe tortur, at hun flere gange har været indstillet til Nobels Fredspris. Hun har fået mere end 30 nationale og internationale priser og blev i 1999 af Reader's Digest udnævnt til Årets Europæer. Men der har også været besværligheder undervejs, som bogen kommer omkring, f.eks. da RCT og IRCT i 1996 og 1997 kom ud i et gevaldigt stormvejr og blev beskyldt for rod i regnskaberne og dårlig centralistisk ledelse.

Bogens pennefører Thomas Larsen er journalist og politisk kommentator på Berlingske Tidende. Han har skrevet en stribe politiske portrætbøger om bl.a. Uffe Ellemann-Jensen, Mogens Lykketoft og Anders Fogh Rasmussen.

Thomas Larsen: Inge Genefke – portræt af en ildsjæl. Udgivet af Lindbardt og Ringhof