Advokaten 11 Miraklet i Mexico

Print Print
14-11-2005

Af Hanne Hauerslev
Menneskerettighedsforkæmper. Det er ikke alene et langt ord. Det føles også stort i munden på en jyde som Claus Høxbro. De sidste tyve år har han brugt det meste af sin fritid på at arbejde for Amnesty International. Sidst som leder af en konference i Mexico, hvor der skete et af de mirakler, der får den 44-årige advokat til at tro på en bedre verden.

Claus Høxbro er tilbage i Danmark efter ti dage i den mexicanske by Morelos. Det er han nu hverken blevet udhvilet eller solbrændt af. Som leder af Amnestys internationale kongres for 450 medlemmer fra hele verden, har han været på fra otte morgen, til han er faldet omkuld på sit hotelværelse efter midnat.

- Vi var repræsentanter fra 70 lande, der blandt andet skulle diskutere, om det er acceptabelt at bruge militær og våben til at løse stridigheder. De alvorlige konflikter vi har internationalt, siger noget om, hvor svær en opgave det er at skabe en fælles holdning. Men Amnesty er en stærk medspiller globalt set – derfor skal vi også skabe fælles holdninger til vigtige spørgsmål. Uanset om du spørger mig i København eller en aktivist i Japan om Amnestys holdning til eksempelvis brug af våben, skal du have samme svar.

- Undervejs i konferencen måtte jeg flere gange trække vejret dybt, tage en pause, gå op på mit værelse og få ro i mit hoved. Holdningerne var så vidt forskellige, at jeg tænkte, det aldrig ville lykkes at skabe en fælles norm. Men miraklet skete alligevel. Vi talte sammen, forsøgte at forstå forskellighederne, viste respekt og bøjede til sidst af for hinanden. Konklusionen blev, at Amnesty International under ekstreme forhold kan gå ind for brug af våben og militær indgriben.

- Det var en fantastisk oplevelse. Utrolig tilfredsstillende og voldsomt fascinerende. Det giver mig håb om, at vi globalt set med tiden kan finde løsninger på de problemer, der optager os alle.

Det er to år siden Claus Høxbro blev valgt som leder af verdenskongressen i Morelos. Han er genvalgt som leder af næste kongres i 2007. Opgaven er frivillig og består i at få de 450 deltagere til orde, sådan at alle får indflydelse på beslutningerne.

- Det er en kæmpe opgave for mig. Jeg har faktisk aldrig før følt mig så udfordret. Opgaven ligger langt fra mit daglige arbejde som partner her hos Rønne og Lundgren. Og så alligevel … Måske er der ikke meget jura i mit arbejde for Amnesty. Men både juraen og mit humanitære arbejde handler i høj grad om at få mennesker til at blive enige. Jeg er blot katalysator i processen, siger Claus Høxbro, der nærmest ved et tilfælde blev en del af en Amnesty-gruppe på det advokatkontor i Aalborg, hvor han var fuldmægtig i midten af 1980'erne.

I dag bruger han præcis så meget tid på Amnesty International, at sønnen Mads på 11 år mener, at organisationen er alt andet end human.

- Jeg bruger en del fritid på Amnesty. Jeg er ikke typen, der skriver læserbreve eller arrangerer debatmøder, men fokuserer på at være med til at drive organisationen – blandt andet var jeg i mange år kasserer for bestyrelsen og medlem af forretningsudvalget. Det er jo aldrig noget, jeg har fået ros for i mine partnerskaber, for det giver hverken omsætning eller netværk. Men det har lært mig fantastisk meget – at respektere andre mennesker og kulturer. Og så giver det mig en uundværlig tilfredsstillelse at give et lille bidrag til en bedre verden.

Kort om Amnesty International
Amnesty International spirede frem i maj 1961, hvor den britiske advokat Peter Benenson fik offentliggjort en artikel i Observer om ”de glemte fanger”. Her opfordrede han læserne til at bakke op om en kampagne for løsladelse af de tusindvis af mennesker, der sad fængslet på grund af politiske eller religiøse holdninger. Kort efter blev Amnesty International oprettet med hovedkontor i London.

Organisationen har 70.000 medlemmer i Danmark og på globalt plan mere end 1,5 millioner. Amnesty bliver ledet af en international bestyrelse på ni medlemmer, der bliver valgt på den internationale generalforsamling, der afholdes hvert andet år. I 2005 og 2007 bliver den ledet af advokat Claus Høxbro, København.

Læs mere på www.amnesty.dk

Blå Bog
Claus Høxbro (H), 44 år, advokat siden 1987. Fra december 2004 partner i advokatfirmaet Rønne & Lundgren, København. Tidligere partner i Dania Advokater i 14 år fulgt af et enkelt år som konsulent i den danske afdeling af Eversheds.

Claus Høxbro beskæftiger sig med erhvervsret med særlig fokus på udvikling af fast ejendom, herunder strukturering af ejendomsprojekter. Som led heri arbejder han blandt andet med ejendomsfinansiering, erhvervslejeret, entrepriseret og planlovgivning. Han har desuden erfaring inden for selskabsret, kontraktsret og procedure.