Advokaten 10 Made in Frederiksberg

Print Print
17-10-2005

Af Hanne Hauerslev, journalist
Velklædt. Sådan vil de fleste beskrive advokat Birgitte Skjødt. Men det er ikke, fordi hun bruger fritiden på at shoppe hos hverken Gucci eller Grundahl, selvom det godt kunne se sådan ud. Hun syr stort set alt sit tøj selv – efter først at have både designet og tegnet tekstilerne.

En gang om året tager Birgitte Skjødt flyveren til Paris med en tom kuffert. Det er et af årets højdepunkter, som hun glæder sig til måneder forinden. For her får hun et kick af dimensioner,  når hun gennempløjer hundredvis af stofruller, for efter en uge at rejse hjem med mærkatet ”heavy” på bagagen.

- I området ved Sacré Coeur er der fabelagtige stofforretninger, hvor du kan få alt det, der først  kommer til Danmark næste sæson. Farverne, strukturerne, mønstrene er vidunderlige. Jeg kan ligefrem have det sådan med et stykke stof, at jeg ikke nænner at klippe i det. Men ofte giver stoffet også inspirationen til at designe en frakke eller kjole, siger Birgitte Skjødt med en overbevisning, så man forstår, at stofferne virkelig er en lidenskab.

Passionen for design startede, da hun var barn.

- Min mor syede mit tøj, for jeg var sådan et langt, tyndt siv, der havde svært ved at passe noget færdigsyet. Hun kreerede skønne kjoler, som jeg elskede at gå i. Så mens kammeraterne gik med islandske sweaters, havde jeg en mere feminin garderobe. Jeg var bare teenager, da jeg syede den første dragt til mig selv. En stram buksedragt med trompetben i psykedeliske mønstre.

- Er der andet i livet end retsmøder, sagsmapper og møder med klienter? I en serie artikler i Advokaten fortæller vi historier om advokater, der ved siden af det faste job har en altopslugende interesse, et tillidshverv eller en opgave, som fylder fritiden.

I dag designer, tegner og syr den 48-årige advokat to gange om måneden hos Yvonne Conradsen, der er uddannet i haute couture blandt andet i Paris.

- Vi syr alt – fra corsager til habitjakker. Noget af det bedste, jeg har designet var en kashmirfrakke, som jeg simpelthen sled op. Jeg har også været rigtig glad for en frakke med en stor minkforet hætte. Det var min mormors stola, der blev klippet op og på den måde fik sin kongstid her. Meget af tøjet har en særlig historie, som den nederdel, som er syet af en sari, jeg købte på gaden, da jeg var med min bror og svigerinde i Indien for at hente deres datter.

Fjernlager til frakkerne
- Det er vigtigt for mig, at mit tøj sidder perfekt. Det kommer det til, når jeg lægger op mod 30 timer i en jakke. Men grunden til at jeg bruger så mange timer på tøjet er, at jeg får afløb for min kreativitet gennem arbejdet med stilen, designet og sammensætning af farverne. Indimellem maler jeg også på lærred, og det er båret af samme lyst til at udfolde sig kreativt, siger Birgitte Skjødt, der har omdannet spisestuen i lejligheden på Frederiksberg til systue med en solid Pfaff-maskine på spisebordet, gine i hjørnet og bunker af stof.

Til kollegernes ærgrelse syr hun aldrig for andre. Til gengæld har hun efterhånden rigtig meget tøj selv.

- Jeg er meget glad for tøj, og kunne ikke drømme om at smide noget ud, sælge eller forære væk. Jeg gemmer det hele. Alt det, jeg ikke bruger lige nu, og vinterfrakkerne ligger på fjernlager, for jeg kan på trods af et rigtig stort klædeskab ikke have det hele her i lejligheden.

Birgitte Skjødt er på vej til den årlige tour de Paris, men før hun har været der, vil hun ikke give sit bud på, hvordan moden ser ud i næste sæson.

- Lige nu er det meget svært. Alt er tilladt, og vi sætter farver sammen, som vi aldrig havde turdet for bare fem år siden. Lyserød og orange. Mint og beige. Stilen mikses mere vildt end for få år siden. Egentlig går jeg ikke så meget op i moden som tidligere, men ser mere på, hvad jeg selv kan li', og hvad der klæder mig. Og ud fra den synsvinkel bliver min kuffert fyldt med stof i mange rødlige nuancer. Det tror jeg, at der kommer nogen rigtig kropsnære, feminine stykker tøj ud af til vinter.

Alt sammen made in Frederiksberg.