Advokaten 10 I ondskabens fodspor

Print Print
17-10-2005

Af Pia Møller, pressechef
Filminstruktøren Ove Nyholm skildrer i en ny lang dokumentarfilm de personer og den ondskab, der har ført til folkedrab i vores egen kulturkreds. I forbindelse med filmens premiere i november afholdes tre seminarer om folkedrab.

Der er lig i grøftekanter og på marker – både voksne og børn. Der er overlevende ofre. Og så er der gerningsmændene. Alle sammen optræder de i Ove Nyholms dokumentarfilm ”Ondskabens anatomi”. Filmen, som instruktøren selv betegner som et filmessay, handler om de gerningsmænd, som gennem de seneste 60 år har stået bag folkedrab i vores egen kulturkreds. Filmen tager sit publikum til både Tyskland, Kosovo og Serbien og stiller skarpt på en stribe udvalgte gerningsmænd og deres oplevelser af de drab og udryddelser af titusindvis af mennesker, de har stået bag.

- Jeg har ønsket at opsøge og bruge en kilde, som hidtil har været ubrugt, nemlig gerningsmændene selv. De har jo kun fortalt deres historier i politiforhør og i retssale, hvor de er pressede og bange for straffen. Hos mig har de kunnet tale mere frit og komme med deres bekendelser, fortæller Ove Nyholm.

Det har krævet en omfattende research at finde frem til de gerningsmænd, der medvirker i filmen. Utallige rejser til Tyskland, Serbien og Kosovo, kontaktpersoner inden for det kriminelle miljø i Serbien og et hemmeligt studie til optagelserne, er noget af det, der har været nødvendigt. Når filmen har premiere i november, er det fem år siden Ove Nyholm begyndte på den.

- Det har i høj grad været et personligt projekt, men jeg håber selvfølgelig også, at det har en almen  værdi. Jeg tror mange har det sådan, at når de ser noget uhyrligt i tv-avisen, så aktiveres en social smerte og samvittighed. Det rører ved noget, og vi er interesserede i at forstå det og komme til klarhed med det, siger instruktøren.

Det første drab
Noget af det, Ove Nyholm har fundet ud af igennem samtalerne med gerningsmændene, som f.eks. var medlem af tyske einsatz-grupper og serbiske paramilitære grupper, er, at det første drab forandrer et menneske for altid.

- Når de fortæller om det første drab, husker de det, som om det var en film, der udspiller sig for deres indre. Fra det øjeblik blev alt forandret for dem. Og nogle af gerningsmændene har i løbet af ganske kort tid udviklet det til en rutine.

- Jeg har ønsket at gå ind i den mest radikale eksistentielle situation, nemlig at stå over for et andet menneske og ville slå det ihjel. Man fornemmer virkelig tvivlen hos dem og den indre orkan af en kamp. For gerningsmanden går det ud på at holde ofrets menneskelighed på afstand, siger Ove Nyholm om samtalerne.

Han fortæller, at flere af gerningsmændene var helt almindelige respekterede borgere med godt arbejde og kone og børn. I filmen filosoferer han mod afslutningen over, om vi alle sammen – også han selv – kunne begå de handlinger, som filmens gerningsmænd har gjort. Hans overvejelser ender med et tøvende ”måske”.

- Det at jeg har fået en forståelse for gerningsmændenes handlinger, vil nogen måske kritisere mig for. Men jeg mener, at det er så vigtigt det her, at vi ikke må være bange for at prøve at forstå dem.

- Jeg kan se et omrids af en almen menneskelig universel moral. Det er jo noget, der diskuteres meget i menneskerettighedskredse, om der er en sådan. Men der er nogle refleksioner hos disse gerningsmænd omkring deres handlinger, som viser, at der findes noget helt grundlæggende moralsk i os alle. Man kan sige, at fra det ondes udgangspunkt, kan man se det gode, siger Ove Nyholm, der dog tilføjer, at han alligevel aldrig fuldt ud vil komme til at forstå dem.

- Jeg synes selv, jeg har fundet grundlaget for nogle af de her gerninger – og så alligevel ikke. Når jeg går hen ad gaden og ser ind i et par barneøjne, så kan jeg alligevel slet ikke forstå det. Jeg kan ikke fatte, at man kan overskride den sidst afgørende grænse over for et barns ultimative menneskelighed.

”Ondskabens anatomi” varer 90 minutter og får premiere i Grand den 25. november. I forbindelse med premieren afholdes den 20., 26. og 27. november tre seminarer om folkedrab med overskrifterne:  Børn af gerningsmænd – at leve med det, Retsopgør efter folkemord – omfang og perspektiver, og Indgriben mod folkemord. På seminarerne taler en række internationale eksperter samt pårørende til gerningsmændene.

Advokatsamfundet er tilknyttet arrangementet og har reserveret en række pladser til hvert seminar. Advokater, der ønsker at deltage, kan skrive sig til mbl@advocom.dk.

Det endelige program offentliggøres på www. advokatsamfundet.dk og www.advokatnet.dk.

Ove Nyholm er 55 år. Exam.art. i filosofi og instruktør af dokumentarfilm. Har instrueret en stribe dokumentarfilm siden 1970'erne, bl.a. film om arbejdsforhold, genmanipulation og Christiania. Har også produceret videnskabelige tv-programmer for Danmarks Radio i serien ”Hvælv”. Han har modtaget flere internationale filmpriser samt LO´s kulturpris.