Advokaten 4 Mr. Mediator vil glæde begge parter i en konflikt

Print Print
06-05-2003

Af Mikael Baden, freelancejournalist
Den britiske mediator-guru Henry Brown underviste et hold danske advokater i mediation og retsmægling i Fredericia. Henry Brown er drevet af lysten til at give en konflikts parter en følelse af indflydelse og sejr – og ønsket om et smidigere retssystem.

Stemmen er klar og tydelig, accenten stærkt britisk, og hans pointer får de pauser, de skal, for ikke at forsvinde:
Den vestlige verden er blevet hjemsted for et uhørt utal af retssager. Alt for mange stridigheder mellem mennesker ender i en retssal på trods af, at de ikke hører hjemme der. Det har store økonomiske og ikke mindst menneskelige omkostninger, og især det sidste ligger Henry Brown på sinde.
”Det er langt bedre at finde et forlig, en løsning for begge parter, end at der skal være en vinder og en taber. Vel at mærke en vinder som måske, og kun måske, bliver tilfreds. En mediator når sammen med parterne frem til en løsning, som ingen andre instanser kan nå,” siger Henry Brown.

Han er bosat i London, hvor han er tilknyttet advokatfirmaet Penningtons, og han har arbejdet med mediation inden for en bred vifte af erhvervs- og civilsager om intellektuelle rettigheder, partnerskaber, familiefirmaer, fonde, arvesager og aktionærstridigheder. I Europa er han blandt de førende mediatoradvokater, og han har blandt andet skrevet bøgerne Report on civil and commercial ADR og ADR Principles and Practice om den alternative konfliktløsning (Alternative Dispute Resolution, ADR).

Gennem tre dage i november 2002 var han underviser, supervisor og inspirator på Advokatsamfundets første mediatoruddannelse. Et forløb i Fredericia på i alt syv dage fordelt på tre moduler, hvor 28 danske advokater blandt andet kunne høre ham tale om fordelene og metoderne ved retsmægling.
”Folk, der ønsker at få en strid afgjort i retten, glemmer, at risikoen for at tabe er stor. Enorme summer af penge og energi går ofte tabt, og stressfaktoren for de involverede er høj. En retssag tager en luns af folks liv,” siger Henry Brown.

Han pointerer endnu en fordel i en sag, som bliver afgjort ved mediation – hvor parterne i enrum kan blive bedt om at redegøre for striden over for mediator for derefter selv at komme med løsningsforslag.
”Når en neutral tredje part medierer mellem to parter opstår en dynamik, fordi de involverede er mere ærlige. I en traditionel fejde i retten er folk ikke ærlige nok, fordi de er bange for at tabe sagen,” siger Henry Brown.

Han forklarer, at mediation er blevet brugt i andre kulturer i blandt andet Kina og Afrika, hvor de vise og ældre i stammeråd løste konflikter med redskaber, som man nu bruger i den moderne mediation.
Men når nu Henry Brown kan leve godt af at være mediator, hvad enten han skriver bøger, underviser eller udøver det i praksis, så kan han jo sagtens sige, at flere klienter og advokater burde bruge metoden. Hvor langt vurderer han, at mediation kan nå i eksempelvis det danske retssystem?

”Mediation er ret udbredt i Storbritannien, mens det i Danmark er mere nyt. Det kræver en ændring af kultur og tankegang. Jeg tror, at der også i Danmark er brug for en forandring, og presset kommer fra flere fronter. Den kritiske masse er ved at blive nået, og så vil det brede sig,” siger Henry Brown.
”Der er fokus på, at det etablerede retssystem er blevet for tungt, langsomt og dyrt. Omvendt er der stor magt i status quo, for det forhindrer nye ideer i at blomstre. Men jeg tror på, at mediation er et godt instrument til en reform af systemet.”