Advokaten 1 RadioAdvokaterne stor succes

Print Print
17-01-2002

Af journalist Kaare Durhuus
Radioens juridiske spørgeprogram er i løbet af det første år blevet en lyttersucces af de helt store, og onsdag den 2. januar tog RadioAdvokaterne hul på sit næste år i æteren med et gennemsnitstal på over en halv million lyttere på den anden side af højtaleren.

Der breder sig en stilhed i studie 42 på fjerde sal i Radiohuset på Rosenørns Allé onsdag den 2. januar, da radioavisen kl. 11.00 er ved nærme sig slutningen. Kl. 11.03 kommer kendingsmelodien til RadioAdvokaterne, og da studieværten, Thyge Stenstrup, denne formiddag byder velkommen til udsendelsen, er det samtidig starten på den landsdækkende advokatvagts næste år i æteren.

Alle dem, der står bag programmet, synes at være enige om, at Advokatsamfundet handlede rigtigt, da det tog imod Danmarks Radios invitation til et samarbejde om at etablere en advokatvagt på radioen i januar sidste år. Og lyttertallene viser, at lytterne også deler denne enighed.

Den ugentlige, direkte radioudsendelse på DR’s P4 fik omgående over en halv million lyttere og masser af forsøg på opkald til programmet hver onsdag formiddag.

- Advokatsamfundet har igennem RadioAdvokaterne opnået en høj profilering af advokatens arbejde. Det her er jo gratis arbejde, og udsendelserne er ligesom de almindelige advokatvagter med til at nedbryde myter om advokater som dyre og svært tilgængelige, konkluderer generalsekretær i Advokatsamfundet, Henrik Rothe, nu da udsendelsen den 2. januar i år kunne fejre et års jubilæum.

Han tilføjer, at RadioAdvokaterne virkelig viser almindelige borgere i hvor mange tilfælde, det kan være nyttigt at kontakte en advokat.

Succes fra første dag
Som forventet i starten kom udsendelserne mest til at dreje sig om familie- og arveret, økonomi og boligret samt nabostridigheder, men også talrige uventede spørgsmål er dukket op undervejs.

Som forventet i starten kom udsendelserne mest til at dreje sig om familie- og arveret, økonomi og boligret samt nabostridigheder, men også talrige uventede spørgsmål er dukket op undervejs.

De praktiserende advokater og Advokatsamfundets jurist i telefonslusen håndterer nu hver onsdag formiddag med stor dygtighed og erfaring alle henvendelser til lytternes fulde tilfredshed.

Og ser vi tilbage på, hvad pressen skrev for et år siden, så havde den lutter rosende ord om RadioAdvokaterne. Et dristigt forsøg i radioen, stod der således i et ugeblad, mens Berlingske Tidende skrev: Lad det være sagt med det samme: Det fungerer.

- Henrik Rothe og jeg havde held til straks at vælge de bedst tænkelige medvirkende, siger udsendelsens redaktør og studievært Thyge Stenstrup.

Han fortæller, at makkerparrene i radioadvokaterne, Hellen Thorup og Jan Schøtt-Petersen, samt Sys Rovsing Koch og Henrik Høpner, som sammen tager vagten hver onsdag hver anden måned, fandt sig umiddelbart til rette i deres nye funktion.

- Uden for mange forbehold og på almindeligt dansk evner de at svare på spørgsmål, som de intet kendskab har til på forhånd, siger studieværten.En

udfordring hver gang
Radioadvokat, Jan Schøtt-Petersen var ikke i tvivl, da han blev spurgt, om han ville indtræde i den nye rolle.

Radioadvokat, Jan Schøtt-Petersen var ikke i tvivl, da han blev spurgt, om han ville indtræde i den nye rolle.

- Det er en udfordring hver gang, og efter hver udsendelse sidder man tilbage med følelsen af at have været til eksamen. Man er udkørt og samtidig glad, fordi de fleste gange går det heldigvis godt, fortæller Jan Schøtt-Petersen.

Hans motivation for at deltage var både den mere erhvervsmæssige interesse, men også, fordi han rent personligt synes, at det er spændende at være direkte i æteren.

- Jeg bruger nok mere tid på programmerne i forhold til, hvad jeg får tilbage i form af advokatopgaver. Vores deltagelse i udsendelserne er uden tvivl en større gevinst for advokatstandens imagepleje, end det er for den enkelte radioadvokat, siger Jan Schøtt-Petersen.

Over for ham sidder studievært og redaktør, Thyge Stenstrup, der er dybt imponeret over den faglige indsats.

- De er utrolig gode til at give folk et godt råd. Og så har jeg også lagt mærke til, at de henviser tit til andre end advokater. De fraråder også direkte lyttere at gå til advokat i tilfælde, hvor det f.eks. bliver for dyrt, siger Thyge Stenstrup, før han haster videre til næste punkt på dagsordenen i Radiohuset.

Men apropos hans bemærkning om den faglige indsats. Opstår der ikke situationer, hvor man føler, at fagligheden ikke rækker til spørgsmålet?

- Jo, det er klart. Hvis man er helt blank, så skal man kunne sige det og henvise videre til dem, der ved noget om problematikken, slutter Jan Schøtt-Petersen, der i første omgang bestemte sig for at være radioadvokat i et år, men som nu siger, at han er med, så længe lytterne gider høre på ham.