Vi har brug for de unge

Print Print
27-08-2020

Af Peter Fogh, formand for Advokatrådet

”Det eneste, de unge kan gøre for de gamle, er at chokere dem og holde dem ajour.”
Sådan sagde den irske dramatiker og forfatter George Bernard Shaw med en god portion humor og sarkasme.

Når citatet er hevet frem, skyldes det, at vi i det kommende nummer af magasinet Advokaten sætter fokus på, hvordan de unge kommer ind i branchen. Hvorfor vil de overhovedet være advokater, og hvilke krav stiller de til et godt arbejdsliv?

Unge kan givetvis berige advokatbranchen på adskillige måder, der med sikkerhed også går videre end citatet ovenfor antyder. Men frem for at spørge, hvad de unge kan gøre for branchen, bør vi måske vende Shaws citat på hovedet og spørge os selv: Hvad kan vi som virksomheder og branche gøre for de unge? Hvordan gør vi advokatbranchen attraktiv for de unge, så de fortsat synes advokatfaget er en interessant karrierevej. Her giver rundspørgen en række svar og samtidig noget at tænke over, som foldes ud i bladet.

I de overvejelser, skal vi også se på, hvordan vi involverer de unge i det kollegiale arbejde i Advokatsamfundet – bl.a. i kredsbestyrelser, i fagudvalg eller lokale advokatforeninger. Hver femte fuldmægtig svarer i undersøgelsen, at de er interesseret i at bidrage til det kollegiale arbejde. Men samtidig svarer mere end halvdelen, at de mangler tid. Endelig tilkendegiver hver tredje fuldmægtig, at de mangler kendskab til arbejdet og ikke ved, hvordan de skal involvere sig.

Det må vi i Advokatsamfundet og i Advokatrådet tage på os og tænke over, hvordan vi kan gøre bedre. I Advokatrådet har vi senest drøftet, at de enkelte udvalg under rådet skal have fokus på at få yngre medlemmer med om bord. Og er man ung, og vil man gerne, så tag fx kontakt til udvalgsformændene eller henvend dig i Advokatsamfundet. Det er rent faktisk et betydningsfuldt arbejde, som kan handle både om, hvordan advokathvervet skal udvikle sig i fremtiden, men også hvordan advokater kan bidrage endnu mere til samfundet. Det skal vi fortsat have formidlet, så alle unge, der læser med her og i øvrigt overvejer at engagere sig, ikke holder sig tilbage, fordi de ikke helt ved, hvad det indebærer, og hvordan de kan bidrage.

Herfra skal budskabet lyde: Kære unge advokater, vi har brug for jer og jeres engagement. Det kollegiale arbejde er også for jer, og vi vil gerne involvere jer. Branchens fremtid er et fælles anliggende for både ung og gammel.

Og kære ældre advokater: Lyt til de unge og giv dem plads og mulighed for at folde sig ud. Både i det kollegiale arbejde og i dagligdagen.