Interview: Fatalt for familier i skilsmisse

Print Print
01-04-2020

Den ekstraordinære situation, som vi befinder os i lige nu, påvirker advokaters arbejde vidt forskelligt. To advokater fortæller om deres dagligdag, som på mange måder har forandret sig i løbet af de få uger, landet har været lukket ned. Læs om de udfordringer det giver både for dem selv og for klienterne – ikke mindst udfordringer af retssikkerhedsmæssig karakter.

 

Karen Wung-Sung, advokat med speciale i familieret og medlem af Advokatrådet, partner i Advodan i Holbæk med i alt 40 personer heraf syv partnere og 33 ansatte.

Hvordan påvirker Corona-situationen dit arbejde?
Alle medarbejdere i Advodan Holbæk/København er sendt hjem og arbejder hjemmefra. Kun receptionisten møder op hver dag og tager sig af post, mail og telefon. Alle er fuldt beskæftigede og håndterer krisen meget flot. Mange har haft mulighed for at komme længere ned i bunkerne af arbejde, da vi har haft travlt længe. Vi holder digitale fællesmøder gennem app’en Zoom, og det fungerer godt - selv med alle 40 medarbejdere ad gangen. Vi har også sunget fællessang – det var mere sjovt, end det lød godt, og er med til at holde humøret oppe.

Erhvervsadvokaterne har ekstra travlt i disse dage, mens familieretsadvokater som jeg selv og strafferetsadvokater nu sidder med en kalender, der er blevet blank på et splitsekund. Familieretshusene har lukket helt ned for møder og sagsbehandlingen i større eller mindre grad.

Hvor ser du de største udfordringer lige nu?
Det, at familieretshusene har aflyst alt indtil videre til 14.april, vil få fatale konsekvenser for mange familier.  De har i forvejen ventet i katastrofalt lang tid på møder og afgørelser, der nu er udskudt uden at blive berammet på ny. Puklen af sager vokser i et presset system, og det går især udover børnene. Vi ser nu børn blive tilbageholdt af den ene forælder, så de ikke får lov til at se den anden, og det har her og nu ingen konsekvenser.  Ligesom der er børn, der nu opholder sig i længere tid hos en forælder, hvor de ikke har det godt. Jeg frygter lidt anarkistiske tilstande.

Vi ved også, at kriser som denne utvivlsomt vil skabe endnu flere skilsmissesager.

Hvordan reagerer dine klienter?
De er kede af det. Nogle er frustrerede. Jeg har lige haft en samtale med en forælder, der har søgt om, at samværet med et barn nedsættes på grund af mistrivsel. Her er første møde i sagen berammet til ultimo. august. Og jeg har en anden klient, der ikke har set sit barn siden maj sidste år, hvor retssagen er blevet udsat. Hvor det nu ender, ved vi ikke.

Der er familier derude, der venter på møder i familieretshuset eller hovedforhandling i familieretten, og som stadig lever sammen. De lever op og ned af hinanden med daglige konflikter, mens børnene ser på.

Hvad er dit råd lige nu?
Til mine klienter siger jeg, at de ikke må tabe modet eller gå i panik men fortsætte med at søge løsninger og tænke alternativt.

Familieretshusene er også nødt til at tænke alternativt og oprette et nødberedskab, ligesom vi andre gør. Jeg mener sagtens, at man kan afholde møder digitalt. Et møde i familieretshuset består højst af fem personer. Jeg forstår faktisk ikke, at de ikke allerede er i gang. Det bør også kunne lade sig gøre i Familieretten at tænke alternativt i en nødsituation som denne.

Når krisen er overstået venter en hastigt voksende pukkel af sager. Der tænker jeg at vi alle må være fleksible og træde til og evt. indstille os på at føre sager henover sommerferieperioden i juli samt i weekender og om aftenen.

Jo længere tid der går med udsættelsen af forældreansvarssager, jo værre kan konsekvenserne blive for børnene.