Danske Boligadvokater har 20-års jubilæum

Print Print
10-09-2020

I september kan Danske Boligadvokater fejre 20-års jubilæum som frontkæmpere for forbrugernes retsstilling på boligområdet. Selvom der er løbet meget vand i åen, siden foreningen blev stiftet i år 2000, er der fortsat meget at kæmpe for, fortæller foreningens formand, Niels Erlandsen.

”Jeg vil ikke sige, at forbrugernes retsstilling på boligområdet er forværret, men der dukker hele tiden nye retssikkerhedsmæssige udfordringer op. Som eksempel kan nævnes det nye ejendomsvurderingssystem, der igen-igen er udskudt, hvilket betyder, at boligejere, der er blevet opkrævet for høje ejendomsskatter, må vente endnu længere tid på at få tilbagebetalt pengene. Det er et stort retssikkerhedsmæssigt problem, blandt andet fordi nogle borgere måske når at gå bort, inden pengene bliver udbetalt,” siger Niels Erlandsen.

Han peger samtidig på de nye tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter ved boligkøb og boligsalg, der bliver lanceret 1. oktober 2020. Her afløses betegnelserne K1, K2 og K3 af farverne rød, gul og grå.

”Ændringerne kan have som konsekvens, at boligkøbere får en ringere forsikringsdækning, når de tegner en ejerskifteforsikring, fordi visse skader ikke er omfattet af den nye ordning. Vi har i to år spurgt Sikkerhedsstyrelsen, hvilke konsekvenser den nye ordning vil få, men har endnu ikke fået et klart svar.”

For Danske Boligadvokater er der én retssikkerhedsmæssig udfordring, der har krævet særlig opmærksomhed i hele foreningens levetid – og var selve årsagen til at stifte foreningen i år 2000, nemlig ejendomsmæglernes branding af sig selv som både købers og sælgers rådgiver. 

I 1996 blev den såkaldte vinkelskriverlov ændret, hvilket betød, at advokater ikke længere havde monopol på at skrive skøder. I den forbindelse igangsatte ejendomsmæglerne en kampagne for at vise, at de kunne rådgive både køber og sælger. Det fik advokaterne på barrikaderne, og den øgede konkurrence på boligmarkedet gav basis for i 1999 at oprette Boligfaggruppen under Advokatrådet, hvilket året efter førte til stiftelsen af Danske Boligadvokater for at synliggøre advokater som uafhængige rådgivere i forbindelse med bolighandler – i modsætning til ejendomsmæglere.

Advokat Henrik Høpner blev valgt som foreningens formand og varetog posten i ti år. Han fortæller, at konflikten med ejendomsmæglerne især gik på, om man måtte rådgive køber og sælger i samme handel, og hvem der kunne give køberrådgivning. Danske Boligadvokater mente, at ejendomsmæglerne skulle holde sig på egen banehalvdel og være sælgers rådgiver. Ifølge Niels Erlandsen er det en problematik, der stadig pågår. 

Henrik Høpner fremhæver dog, at Danske Boligadvokater har sikret advokaters rolle og betydning på boligmarkedet.

”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis ikke vi havde stiftet danske Boligadvokater, så havde advokater ikke haft den position på boligmarkedet, de har i dag.”