Generalforsamling i festsalen på Københavns Universitet

Print Print
29-05-2019

I anledning af 100 års jubilæet blev Advokatsamfundets generalforsamling, Advokatmødet, afholdt i de historiske rammer på Københavns Universitet, hvor dekan ved Det Juridiske Fakultet, Jacob Graff Nielsen, bød velkommen.

Advokatrådets formand, Peter Fogh, takkede særligt Landsforeningen af Forsvarsadvokater under sin mundtlige beretning.

”Det er jo ingen hemmelighed, at det har været barskt at være forsvarsadvokat de seneste par år med blandt andet debatten om brug af "merchandise". Det har blandt andet medført ny lovgivning mod at give gaver til klienter. Nogle vil måske synes, at vi fra Advokatrådets side har været unødigt hårde, da vi har støttet de nye regler. Men jeg vil gerne understrege her i dag, at jeg og rådet betragter forsvarsadvokater som advokaternes kamptropper. Det er forsvarsadvokaterne, der er i frontlinjen, når det kommer til at beskytte klienten mod staten, hvilket er en af advokatens fornemste opgaver”, sagde Peter Fogh. 

”Vi ser desværre nu og da angreb på advokaternes uafhængighed og integritet, især når de forsvarer de klienter, som "samfundet" ikke bryder sig om. Et angreb på forsvarsadvokaten, som forsvarer sin klient, er et angreb på hele standen. Det er det, fordi det kompromitterer vores integritet og dermed en af grundstenene i et moderne retssamfund. Derfor skal vi stå sammen og stoppe disse angreb”, sagde han.

”Vi ser også indgreb i advokaternes integritet på andre måder. For eksempel i form af trusler og chikane fra klienter eller modparter, som i værste fald kan få advokaten til at frasige sig en sag. En undersøgelse, som Advokatsamfundet har gennemført, afdækker, at trusler og chikane mod advokater forekommer i større omfang, end man måske forestillede sig”, sagde Peter Fogh, og nævnte det såkaldte trusselsprojekt, der har til formål at hjælpe og vejlede advokater, der bliver udsat for trusler og chikane, som et af de vigtigste projekter, som Advokatrådet har gennemført i den forgangne periode.

Læs mere om Advokatrådets øvrige fokusområder i den forgangne rådsperiode i den skriftlige beretning