Ses vi på Folkemødet?

Print Print
08-06-2018

For syvende år i træk deltager Advokatrådet i Folkemødet på Bornholm, som løber af stablen i næste uge, og igen i år har Advokatrådet et spændende og alsidigt program. Folkedomstol og debatter finder sted i Domstolsstyrelsens telt, Nordlandspladsen, plads B12, mens den gratis Advokatvagt finder sted i Advokatrådets telt, plads B11.

Vi håber at se dig.

Torsdag
DEBAT: Er fremtidens dommer en robot?
Kan en robot ved hjælp af kunstig intelligens afgøre en retssag? I mange tilfælde, ja. Men spørgsmålet er, om den fanger de subjektive ting, som en dommer kan inddrage i sin afgørelse – eksempelvis vidnernes troværdighed, følelser og ansigtsudtryk – og om den dermed er en pålidelig dommer. Vi fremfører en fiktiv retssag, som danner grundlag for en diskussion om fordele og ulemper ved, at en robot afgør retssager fremfor en dommer af kød og blod. Vores panel består af en dommer, en advokat og en IT-ekspert fra IBM, som alle tre har fingeren på pulsen i forhold til problemstillingen. Publikum er velkommen til at byde ind med tanker og meninger.

Klokken 16:30-18:00

 

Fredag
DEBAT: Såret i krig – ret til erstatning?
Nyeste undersøgelser viser, at knap hver femte hjemvendt krigsveteran får PTSD-symptomer godt seks  år efter hjemkomst fra Afghanistan. Mange får afslag på deres erstatningssager eller må vente flere år på en afgørelse. Advokater med speciale i veteraners arbejdsskadesager kritiserer særligt arbejdsskademyndighedernes afvisninger af speciallægernes vurderinger. I paneldebatten er advokater og myndigheder sat i stævne til en fremadskuende dialog om emnet. Journalist Adam Holm er moderator for debatten.

Klokken 10:30-11:20 

Folkedomstolen
Selvtægt på Facebook? Skal en mor, der deler billeder på Facebook af en fremmed mand, der har blottet sig foran hendes mindreårige datter på gaden, dømmes for videregivelse af personfølsomme oplysninger? Er det strafbart selv at hjælpe politiet med at finde gerningsmanden, så han kan blive stillet til ansvar? Hvor går grænsen for, hvad man kan tillade sig på de sociale medier? Hvem er det hensigten, loven skal ramme, og hvem skal den beskytte? Hvilke interesser vejer tungest? Kom og døm selv!

Folketingets retsordførere er nævningeting.

Klokken 11:30-13:00 

Erosion of the rule of law
What happens when countries backslide into regimes that disregard the rule of law? It is a frightening fact that more and more eastern European governments recently have challenged the rule of law by completing reforms of the judicial system. Polish and Hungarian nationals, neighbor countries and collaborators around Europe have been presented with alarming developments that have put an abrupt stop to basic principles, e.g. the independence of judges and lawyers’ privileges such as confidentiality and integrity, including freedom of speech. How can we avoid similar erosion in our own or other well-developed democratic countries? What should we be aware of? Meet a Polish lawyer and a Hungarian philosopher who have experienced the changes first hand and join their debate with Jonas Christoffersen (the Danish Institute for Human Rights). The French Ambassador to Denmark, Francois Zimeray, who is a lawyer and the former human rights Ambassador of France, will be moderating the session.

Klokken 16:30-17:30

 

Gratis skatteretlig skadestue
Hvordan er det nu med kørselsfradrag og håndværkerfradrag, og hvad betyder Airbnb skattemæssigt? Hvordan bliver jeg beskattet, hvis jeg udlejer min lejlighed? Og hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg vil hjælpe mine børn økonomisk? Advokat Robert Mikelsons er erfaren skatteretsadvokat og medlem af Advokatrådets Skatteudvalg. Robert stiller sin viden til rådighed i en særlig advokatvagt, hvor der er fokus på skatteretlige spørgsmål – også de mere komplicerede af slagsen.


Lørdag
Folkedomstolen

Temaet er det samme som om fredagen, men denne gang med publikum som nævningeting. Kom og vær med!

Klokken 11:30-13:00

 

Alle dage
Gratis juridisk skadestue

Hvilke regler gælder, hvis den vare, jeg har købt over internettet, er beskadiget ved modtagelsen? Og hvad, hvis jeg har fortrudt købet? Hvad gør man, hvis man som privatskiftende arvinger ikke kan blive enige om bobehandlingen? Kan jeg sælge min bil privat med ansvarsfraskrivelse, og holder den juridisk? Og hvordan er jeg stillet, hvis min udlejer sætter min husleje op? Advokatrådet stiller i samarbejde med de bornholmske advokater og andre advokater fra hele landet deres viden til rådighed i en juridisk skadestue, hvor vi har god tid, og hvor ingen juridiske spørgsmål er for små til et godt råd.


Du kan finde hele Advokatrådets program her.