Minister vil begrænse politiets adgang til DNA-register

Print Print
09-05-2018

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil kun give politiet adgang til danskernes dna-oplysninger i Nationalt Genom Center, hvis der er tale om terrorefterforskning. Det fremgår af ministerens ændringsforslag til planen om at oprette Nationalt Genom Center, der skal kortlægge patienters dna og udvikle ny personlig medicin.

Ændringen sker efter massiv kritik fra blandt andre Advokatsamfundet. Generalsekretær Torben Jensen sagde i starten af marts 2018 til Politiken, at lovforslaget var en trussel mod retssikkerheden:

”Det er en trussel, fordi Folketinget er ved at køre et lovforslag igennem, hvor man ikke har diskuteret, hvem der på sigt kan få adgang til de genetiske oplysninger. Det kan være en god idé at give et efterforskningsredskab til politiet. Men man vedtager noget, hvor man ikke gør sig klar, hvad det kan ende med. Det svarer til, at politikerne lovgiver i blinde, eller til at køre bil med bind for øjnene”.

I sundhedsministerens ændringsforslag fremgår det, at ”oplysninger, som opbevares i Nationalt Genom Center, ikke kan udleveres til politiet efter retsplejelovens regler om edition, medmindre der er tale om efterforskning af en overtrædelse af straffelovens § 114 eller § 114 a om terrorisme og terrorlignende handlinger”.