Færre civile sager i yderområderne

Print Print
22-06-2017

 

I den nordjyske købstad Struer er der en enkelt advokat. Han skal ifølge statistikken betjene 16 gange så mange indbyggere som sine kolleger i Kolding, og hele 76 gange så mange som sine kolleger i København. Advokatkontorerne er nemlig siden retskredsreformen fra 2007 søgt mod de større byer.
I forhold til, hvordan det var for 10 eller 20 år siden, er borgernes og virksomhedernes juridiske beskyttelse indskrumpet over hele landet – det er blot gået værst ud over dem, som bor uden for storbyerne. Det mener professor i retssociologi Bettina Lemann fra Aarhus Universitet.
I tallene for udviklingen i mængden af civile sager, som Advokatsamfundet har opgjort, hæfter hun sig således ikke kun ved, at faldet har været størst i tyndt befolkede retskredse. Hun hæfter sig også ved totalen: På landsplan var der 38 procent færre sager i 2016, end der var i 2009.
- Man kan tænke sig tre årsager til det markante fald i sagsmængden – et fald, der faktisk har været i gang siden 1980’erne. Den første er, at der er færre konflikter i dag. Det tror jeg ikke så meget på, og jeg tror slet ikke på, at der er færre afgørelser, som kunne træffes ved domstole. Den anden mulighed er, at konflikterne bliver løst på andre måder, og den tredje at konflikterne forbliver uløste. Jeg tror, det er en kombination af de to sidste årsager, siger Bettina Lemann.

Læs mere om Advokatsamfundets undersøgelse i det ny nummer af Advokaten